FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 57180 razy ¬

ROZRYWKA | Polityka
>>> ZAKŁADANIE WŁASNEJ FIRMY W KILKU KROKACH <<< 
[powiadom znajomego]    
Autor ">>> ZAKŁADANIE WŁASNEJ FIRMY W KILKU KROKACH <<<"   

minner
SZPIEG
 Wysłana - 10 marzec 2009 22:59        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Zakładanie firmy

Siemka ponieważ od 1 marca jestem właścicielem 1-osobowej firmy postanowiłem co nieco pomóc osobom chcącym założyć własną firmę a nie wiedzą co i jak. W końcu każdy z nas może zostać PREZESEM

KROK 1
Pierwsze co musimy zrobić to załatwić wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej.
Miejsce: Urząd gminy lub miasta (gminy lub miasta w którym jesteśmy zameldowani).
Koszt: 100 zł
Papiery: Wypełniamy prosty wniosek na którym wybieramy nazwę firmy, miejsce wykonywania działalności oraz jej rodzaj czyli PKD. Rodzaje działalności można znaleźć tutaj [www.pkd-24.pl] , polecam wybrać jak najwięcej, gdyż nigdy nie wiadomo co będziemy robić jako firma za rok czy za dwa lata, pamiętajcie że są branże gdzie trzeba mieć koncesje (np. sprzedaż alkoholu), wtedy trzeba załatwiać dodatkowe pozwolenia. Na wpis do ewidencji DG czeka się kilka dni, u mnie wyglądało to tak że złożyłem wniosek w czwartek, a do odbioru wpis miałem we wtorek. We wniosku ustalamy termin rozpoczęcia działalności !! ( Radzę dać sobie z miesiąc na załatwienie formalności, zwłaszcza jak ktoś ma mieć kasę fiskalną i VAT !! )

KROK 2

Nadanie numeru REGON przez GUS.

Miejsce: Urząd gminy lub miasta , GUS - miasta wojewódzkie.
Koszt: 0 zł
Papiery: Wniosek o REGON, w którym wypełniamy jaki rodzaj działalności będziemy wykonywać, należy wybrać wiodący PKD, czyli działalność która będzie wiodąca w naszej firmie. Sprawę REGONu można załatwić na 2 sposoby. Jeśli mieszkasz w mieście wojewódzkim to możesz przejść się bezpośrednio do GUS i tam od ręki Ci wydadzą. Drugie wyjście to wypełnienie na miejscu w urzędzie gminy i miasta takiego druku i urząd za nas wysyła ten druk, co prawda trwa to około 10 dni, ale nie musimy się stresować w kolejkach w GUSie. Numer przyjdzie wtedy pocztą.

KROK 3

Pieczątka.

Miejsce: Dowolna firma wyrabiająca pieczątki.
Koszt: 40-50 zł w zależności ile linii tekstu będzie na pieczątce.
Papiery: Wzór pieczątki który sobie możemy ręcznie napisać na kartce. Na pieczątce powinny się znaleźć: nazwa firmy, adres firmy, NIP, Regon i ewentualnie nr telefonu.

KROK 4

Firmowe konto bankowe.

Miejsce: Bank
Koszt: zależny od banku, w moim przypadku 0 zł
Papiery: Wniosek o firmowe konto bankowe, należy już mieć Regon gdyż banki wymagają regonu i wpisu do ewidencji DG aby założyć konto. Osobiście polecam mBank i konto mBiznes, wniosek wypełnia się przez Internet, po czym po kilku dniach kurier przywozi umowę do podpisania. Koszt takiego konta to 0 zł, na dodatek prowadzenie konta jest BEZPŁATNE !! Durne PKO zżera z ludzi po 5 zł na miesiąc za prowadzenie konta !! Paranoja.

KROK 5

Rejestracja w Urzędzie Skarbowym (NIP-1, oraz dla vatowców VAT-R)

Miejsce: Urząd Skarbowy
Koszt: 0 zł gdy nie jesteśmy na VAT, 180 zł gdy firma jest na VAT
Papiery: NIP-1 oraz dla vatowców dodatkowo VAT-R. NIP-1, jest to podanie wszelkich danych o firmie, jakie mamy, tzn, NIP, Regon, nr konta, adres firmy. Ważne przygotujcie do skserowania w US takie dokumenty jak NIP, Regon, umowa o konto, umowa o lokal gdzie będzie firma, lub umowa użyczenia lokalu jeśli macie firmę w domu, a dom jest na rodziców. WAŻNE - przy składaniu tych papierów złożyć należy Oświadczenie o wyborze formy opodatkowania na dany rok (weźcie 2 egzemplarze żeby mieć kopię dla siebie). Wszystko to załatwiamy zanim ruszy firma !! !

KROK 6 (TYLKO DLA FIRM Z KASĄ FISKALNĄ!!)

Zakup kasy fiskalnej i jej fiskalizacja.

Miejsce: Sklep z kasami fiskalnymi i Urząd Skarbowy
Koszt: Duży
Papiery: Gdy już w sklepie zdecydujemy się na dany model kasy i chcemy mieć możliwość zwrotu 50% kosztów zakupu kasy fiskalnej z US. Musimy w US napisać Oświadczenie że z dniem . (tu wpisujemy dzień kiedy będzie fiskalizacja),będziemy instalować kasę fiskalną pod danym adresem. To pismo musi być złożone minimum 1 dzień przed fiskalizacją !! Z firmą która nam sprzedaje kasę umawiamy się na fiskalizację, ja to zrobiłem przed rozpoczęciem działalności (żeby móc korzystać z kasy od 1 dnia). Potem firma ta wystawia nam pismo do US - Zawiadomienie podatnika o miejscu instalacji Kasy Rejestrującej. TO PISMO MUSIMY ZŁOŻYĆ DO US DO 7 DNI OD FISKALIZACJI !!

KROK 7

Rejestracja w ZUS

Miejsce: ZUS
Koszt: 0 zł
Papiery: Druki ZFA, ZUA i oświadczenie z 1 zdjęciem do legitymacji ZUSowskiej. Druki należy złożyć do 7 dni od rozpoczęcia działalności. Czyli już PO starcie firmy. Są one w miarę przejrzyste i proste do wypełnienia, więc nie będę się rozpisywał, BIERZCIE SOBIE PO 2 EGZ. KAZDEGO DRUKU ŻEBY PRZY SKŁADANIU ICH WZIĄĆ KOPIE !!

No i to chyba wszystko co do prowadzenia KPiR i Rejestrów VAT postaram się napisać wkrótce gdyż obecnie sam z tym walczę

W razie jakichś pytań piszcie w tym wątku, postaram się w miarę możliwości odpowiadać. I nie bójcie się zakładać firm, daje to duże możliwości rozwoju i zarobku !!

minner

"Only the deads will see the end of war"
MODERATOR MILITARIÓW od 2007 :-)
INSOMNIA 2013

Ekspert -

ziemon
LADY
 Wysłana - 10 marzec 2009 23:01      [zgłoszenie naruszenia]

podwieszony i zachęcam do komentarzy oraz opisania własnych doświadczeń

(prezes - czekamy)

[cafewitteveen.files.wordpress.com/2011/09/b5rip.jpg?w=419&h=334]

Without data you are just another person with an opinion.

Specjalista -

prezes85
 Wysłana - 11 marzec 2009 00:05      [zgłoszenie naruszenia]

Wziąłeś dotacje?

I just don't know what to do with myself.
Money for nothing and chicks for free.

Weź nie pierdol bejbe.

minner
SZPIEG
 Wysłana - 11 marzec 2009 08:42      [zgłoszenie naruszenia]

Nie. Zdecydowałem się wystartować za własną kasę (byłem w tej dobrej sytuacji że mam kasę bo trochę pracowałem w UK). Po drugie zaważyło też to że nie biorąc dotacji mam wolną rękę i w każdej chwili mogę zwinąć biznes i wyemigrować. Poza tym firmę prowadzę w domu, więc koszty rozkręcenia biznesu były dosyć małe.

I teraz kolejna ważna rada dla tych, którzy prowadzą firmę w domu:

- Jeśli masz firmę zarejestrowaną w domu to musisz także w gminie lub mieście zgłosić to, i wypełnić aktualizacyjny druk dotyczący podatku od nieruchomości !! W moim przypadku rozwiązałem to tak, że mój pokój, który ma 14 m2 podałem jako siedzibę firmy, wobec czego nie będzie się za ten pokój płacić 55 gr za m2 na rok, a około 16 zł za m2 na rok !! Niezła różnica swoją drogą, no ale chciałem żeby było wszystko zgodnie z prawem.

INSOMNIA 2013

Ekspert -

prezes85
 Wysłana - 11 marzec 2009 12:35      [zgłoszenie naruszenia]

Minner. Jak zaznaczyłeś to że prowadzisz ją w pokoju? Jakies onzaczenia pokoi zrobiłeś?

Co do dodatacji to sie nie zgodze bo moim zdniaem lepiej wiecej kasy miec niz mniej.

I just don't know what to do with myself.
Money for nothing and chicks for free.

Weź nie pierdol bejbe.

minner
SZPIEG
 Wysłana - 11 marzec 2009 12:53      [zgłoszenie naruszenia]

Nie trzeba oznaczać nr pokoju

W moim przypadku właścicielem domu jest moja mama.
Więc byłem zmuszony spisać z nią Umowę użyczenia

W umowie w paragrafie 1 napisałem tak:
" Przedmiotem umowy jest część domu mieszkalnego położonego [tutaj wpisujesz adres nieruchomości], którego właścicielem jest Użyczający (część ta stanowi pokój o powierzchni 13,8m2)."

Tak mam to opisane w umowie użyczenia i w US nie mieli do tego żadnych zastrzeżeń.

Jeśli będzie trzeba napiszę jak taka umowa użyczenia wygląda.

A w danych firmy oczywiście podałem adres domowy.

INSOMNIA 2013

Ekspert -

worldwar
 Wysłana - 11 marzec 2009 13:11      [zgłoszenie naruszenia]

czyli, zeby móc wystawiac klientom faktury - muszę byc vatowcem, tak ?

czy w takim wypadku musze miec kase fiskalną ?

mówimy tu o usługach it, serwisowych itd

I <3 D&B & green tea.
--------------------

xpander
 Wysłana - 11 marzec 2009 13:32      [zgłoszenie naruszenia]

Jeden malo istotny blad na poczatku jest. Na sprzedaz alkoholu nie ma koncesji, a zwykle pozwolenie.

Znawca -

minner
SZPIEG
 Wysłana - 11 marzec 2009 13:50      [zgłoszenie naruszenia]

Żeby wystawiac faktury VAT musisz być vatowcem !!

I teraz wyjaśnię jedną rzecz - reguła jest taka:

- na kasę fiskalną nabijamy sprzedaż bądź usługi które wykonujemy dla ośób fizycznych.
- faktury VAT wystawiamy tylko firmom !!!

WAŻNE gdy wystawiasz Fakturę VAT firmie, NIE NABIJASZ tego na kasę !!

Z tym że jeśli osoba fizyczna zażyczy sobie faktury VAT, to wtedy robimy taki myk że wystawiamy jej fakturę oraz wbijamy na kasę !! Jednak NIE WPISUJEMY tej faktury do rejestru VAT, gdyż i tak będzie tam rozliczona w miesięcznym raporcie z kasy fiskalnej.

Zmieniony przez - minner w dniu 2009-03-11 13:50:22

Zmieniony przez - minner w dniu 2009-03-11 13:53:33

INSOMNIA 2013

Ekspert -

worldwar
 Wysłana - 11 marzec 2009 16:44      [zgłoszenie naruszenia]

Co do potrzeby posiadania kasy fiskalnej, to w większości przypadków ( przynajmniej na początku - do 20k miesiecznie ) nie jest potrzebna.

Zmieniony przez - worldwar w dniu 2009-03-11 16:49:55

I <3 D&B & green tea.
--------------------

minner
SZPIEG
 Wysłana - 11 marzec 2009 20:58      [zgłoszenie naruszenia]

Duże znaczenie ma też czym się chce handlować, bo niektóre grupy towarów muszą być ewidencjonowane na kasie fiskalnej (np. części samochodowe, części komputerowe).

Limit 20k dotyczy 1 roku prowadzenia DG, w 2 roku limit ten wynosi około 40k o ile pamiętam. Myk jaki robią ludzi to taki że zakładają firmy w grudniu i 1 rok im się zalicza z końcem roku kalendarzowego i od stycznia następnego roku już mają limit 40k.

INSOMNIA 2013

Ekspert -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 20 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

>>> ZAKŁADANIE WŁASNEJ FIRMY W KILKU KROKACH <<<

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20