Halo halo pomożcie mi bo ja juz nic nie rozumiem. Przeczytałam tyle roznych wypowiedzi ludzi na temat tego co robić jak sie zwymiotuje albo dostanie biegunke i mam mętlik w głowie.
Na ulotce mojego Cilest'u pisze tak :
"Postępowanie w razie wymiotów
W przypadku wystąpienia wymiotów w ciągu 3 godzin od momentu przyjęcia tabletki lub w razie utrzymywania się ciężkiej biegunki przez okres ponad 24 godzin skuteczność antykoncepcyjna preparatu może być zmniejszona. Jeżeli wymioty lub biegunka ustąpią szybko skuteczne działanie antykoncepcyjne będzie zachowane, o ile tego samego dnia przyjęta będzie druga tabletka preparatu Cilest®. W razie występowania wymiotów lub biegunki trwających przez 24 godziny lub dłużej działanie antykoncepcyjne może być zmniejszone i należy zastosować dodatkową, niehormonalną metodę antykoncepcji do dnia przyjęcia kolejno (codziennie) siedmiu tabletek"
mam to rozumiec tak,że jeśli zwymiotuje/ dostane bigunke do tych 3-4 godizn od zazycia tabletki to mam dwie opcje do wyboru:
1) Zazywac tabletki normalnie dalej i zabezpieczac sie dodatkowo przez kolejny miesaic
czy
2)Wziasc w ciagu 12h kolejna tabletek i pootem znowu kolejna o tej godzinie co brałam zawsze ( czyli nawet moga sie dwie w czasie jednego dnia zdazyc tak?)
a i co jest z tymi stosunkami przed zwymiotowaniem? one nadal byly bezpieczne?
Jeżeli zwymiotowałaś(miałaś biegunkę)2-3 h po wzięciu tabletki, ale wzięłaś 2 tabletkę tego samego dnia i już nie wymiotowałaś (nie miałaś biegunki)to jesteś zabezpieczona i nie musisz stosować dodatkowo prezerwatywy.
Co do dłuższej biegunki (wymiotów)to chodzi o to,że jezeli po wzięciu 2 tabletki ,biegunkę(wymioty) masz nadal to ta druga też się mogła nie wchłonąć więc trzeba tydzień z gumką.
Poprzednie stosunki były zabezepieczone.
Zmieniony przez - Miareczka w dniu 2007-09-14 20:42:11
Zmieniony przez - Miareczka w dniu 2007-09-14 20:43:48
czy często tak się dzieje jak przez 3 opakowania nie robiło się przerw w braniu tabletek?
Tzn czy jest taka opcja?
kurcze bylam w sobote odwiedzic kolezanke i jej 1,5 miesiecznego synka i mowi ze brala tabletki a mimo to zaszla w ciaze
lekarz jej powiedzial, ze widocznie tabletki byly zle dobrane..
dla mnie to bzdura, musiala albo zapomniec,albo zwymiotowac, albo brac antybiotyk..
co myslicie?