Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
|
|
Dorottt
|
|
chodziło mi nie o zmiane pory brania tabletki ale właśnie o przesunięcia czasowe...raz zdażyło mi się wziąść godzinę później :( |
 |
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Godzina nie zmienia NIC.
|
|
.R.
|
|
-
Zmieniony przez - .R. w dniu 2007-09-24 18:56:49
|
|
ES17
|
|
Kiedyś gdzies przeczytalam ze kilka tabletek anty, dziala w ten sam sposob jak jedna Po (72h). Czy to prawda? Jezeli tak ile trzeba przyjac tabletek aby nie przedawkowac? |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
tez slyszalam o takim zastosowaniu,ale pewnie lepiej zainwestowac w tabletki PO
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2007-09-24 19:01:19
Specjalista -
 |
|
|
rakietaONA
|
|
tabletki anty mają inne działanie niż te PO!!!!!
Ludzie...anty mają za zadanie zagęścić sluz macicy aby nie dostała sie tam żaden plemnik a tabletki PO nie zawsze działają-tzn.nie mak=ją działania wczesnoporonnego jeśli nastąpiło zapłodnienie nie poradza nic-nie usuną zygoty wrecz podtrzymają ciaze;
uważam że lepiej brać normalne pigułki antykoncepcyjne wieksza pewność,skuteczność i minimalne ryzyko wpadki-niż tabletki PO,które mają za zadanie wywołać okres;)
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
"Natomiast na całym świecie metodą z wyboru w sytuacjach szczególnych od 20 lat jest metoda Yuzpe. Skuteczna (98%), bezpieczna, możliwa do zastosowania jeszcze 72 godziny (a ostatnio mówi się, że nawet do 150) po stosunku potencjalnie mogącym zakończyć się niepożądaną ciążą - "emergency pill" (pigułka w razie zagrożenia).
Jej stosowanie polega na podaniu do 72 godzin po stosunku tabletki zawierającej:
100 mcg ethynyloestradiolu z 500 mcg lewonorgestrelu
i powtórzenie tej samej dawki po 12 godzinach.
Z preparatów dostępnych w Polsce można więc użyć:
Gravistat 250,
Minisiston,
Microgynon21,
Rigevidon,
Stediril.
Taki rodzaj postępowania jest bezpieczny, przejściowo mogą jedynie wystąpić nudności i wymioty (25%) czy bóle piersi, zawroty i bóle głowy (70%). Uprzedzić jednak trzeba pacjentkę o możliwości wystąpienia opóźnionej owulacji i konieczności stosowania innych form antykoncepcji w tym cyklu. Rzadko występuje opóźnienie miesiączki o 2 - 6 dni (16%). W zwykłym czasie krwawienie wystąpi u 22 %, ale najczęściej (62%) pojawia się na tydzień przed terminem.
Zmieniony przez - Miareczka w dniu 2007-09-24 20:35:43
|
|
Johnnyy
|
|
Na prosbe Mireczki wklejam tutaj :
Hej,
W sumie nie wiem , czy powinienem sie stresowac, ale mimo wszystko mam wrazenie , ze zaraz ******lne. Sprawa wyglada nastepujaco :
Wspolzyjemy z dziewczyna od ok dwoch miesiecy. Obecnie bierze trzecie opakowanie tabletek yasminelle i w zasadzie nie ma zadnych skutkow ubocznych. Jedyne co to urosly jej piersi i ma leciutki tradzik, wiec bez problemu . Krwawienia ma zawsze tego samego dnia podczas tygodnia przerwy, wiec mozna by rzec , ze wszystko dziala idelanie. Dodatkowo przez pierwsze dwa opakowania dodatkowo uzywalismy gumek, wiec czulismy sie jeszcze bardziej bezpiecznie.
Wazna kwestia jest taka , ze pierwszy raz przezylismy 3 dni zanim zaczela brac tabletki czyli 3 dni przed okresem. Uzylismy wtedy gumki i dodatkowo doszedlem poza , wiec nie bylo mozliwosci zaplodnienia.
Jednak ostatnio dzieje sie z nia cos dziwnego. Zaczela bardzo czesto oddawac mocz , co nigdy jej sie nie zdarzalo. Jest to niestety jeden z symptomow ciazy. Bywa tez senna chociaz ona zawsze jest senna ;] i czasem lekko bola ja piersi. Nie ma nudnosci, ani jadlowstretu . Zawrotow glowy tez nie ma. Chodzi mi wlasnie tylko o nadmierne siusianie.
Analizujac dalej , jedyny moment kiedy moglem ja zaplodnic to okres zanim zaczela barac tabletki , ale mimo wszystko nie przypominam sobie sytuacji, w ktorej moglo wystopic zagrozenie, bo jestem w tej kwestii bardzo wyczulony. Jezeli jednak jakims cudem moglo sie to stac to tylko kolo 11 Lipca , wiec teoretycznie bylaby teraz w 10-11 miesiacu. Mysle , ze do tego czasu miala by bardziej zauwazalne sympotomy, dodatkowo biorac pod uwage fakt, ze biorac tabletki dostarczalaby organizmowi, dwurkotnej ilosci hormonow (naturalne z powodu ciazy + tabletki). Jak juz mowilem martwi mnie tylko to czeste oddawanie moczu.
Panikuje , czy jednak jest jakies prawdopodobienstwo ? |
 |
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Częste oddawanie moczu najprawdopodobniej spowodowane jest składnikiem moczopędnym Yasmienelle.
Sennośc osłabienie i lekki ból piersi tez mogą byś spodowane braniem tabletek.
Ewentualnie to zapalenie pęcherza. Jeżeli dodatkowo odczuwa pieczenie lub ból przy oddawawniu moczu. Wtedy lekarz.
|