Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Czasem gdy tabletki maja niewielką dawke hormonów (jak minulet) takie plamienia pod koniec opakowania sie pojawiają.
Gdyby się to powtórzyło, można rozważyć zmianę na tabletki z wieksza zawartoscia hormonów co powstrzyma plamienia.
|
|
Bigstar
|
|
Dziekuje serdecznie Miareczka :) |
 |
|
|
Kazik86r
|
|
mam pytanie bo jakim czasie od skonczenia brania tabletek antykoncepcyjnych kobieta saje sie plodna i gotowa do zajscia w ciaze??? ??? |
 |
|
|
Kazik86r
|
|
yhyy niom bo mam pewna niepewnosc:/ bowiem... moja dziewczyna skonczyla brac tabletki antykoncepcyjne zabawialismy sie raczkami nawzajem.. niom i nie dotknolem swojego pnisa reka poczym daje ja zadowalalem ... dziewczyna brala tabletk sytuacja ta wydazyla sie jakis tydzien po skonczeniu ich brania.....czy jst sie czym martwic????
prosze o odp.... |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
z tej chaotycznej wypowiedzi wynika,ze nie ma mozliwosci zajscia w ciaze:
nie ma spermy w pochwie ,nie ma zaplodnienia
przeciez wiatropylna nie jest
Specjalista -
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
do Miareczki:
wizytę mam dopiero na listopad i zastanawiam sie czy po skonczeniu obecnego opakowania rozpoczac nastepne w zwiazku tymi żyłami,obawiam sie,ze to sie pogorszy i pytanie do ciebie co jest lepszym rozwiazaniem:czy zakonczenie (licze sie z tym,ze cykl sie rozleguluje) i po zapisaniu przez lekarza rozpoczecie brania nowych tabletek wraz z nowym cyklem czy brac jeszcze to jedno opakowanie i rozpoczecie nowych bez robienia 7 dniowej przerwy??
pytam ciebie ty zawsze wiesz a do czasu wizyty nie mam mozliwosci konsultacji z lekarzem
Specjalista -
 |
|
|
eileenova
|
|
Mam pytanie, a raczej prośbę o pomoc - rozwianie wątpliwości.
Prawie miesiąc temu, 17 września dokładnie, rozpoczęłam brać tabletki antykoncepcyjne (pierwsze opakowanie,po raz pierwszy w życiu)-Diane 35, przepisane mi przez mojego ginekologa, zgodnie z ulotką czyli pierwszego dnia cyklu.
8 dnia cyklu kochałam się z moim chłopakiem, bez żadnego zabezpieczenia, polegając na tabletkach (w końcu "działają antykoncepcyjne od 1 dnia przyjmowania").
Od wczoraj nie biorę tabletek - 7 dniowa przerwa. Z niecierpliwością czekam na okres..
A do sedna - martwią mnie moje piersi, a dokładniej to, że są powiększone, obrzmiałe i bolą. Wiem, czytałam na ulotce, że mogą być to skutki uboczne przyjmowania tabletek, zwłaszcza przez pierwsze cykle przyjmowania..
Jednak - strach jakiś pozostaje, zwłaszcza że ciąża ma niestety podoben objawy..
A co wy myślicie?
|
GoldenEyes
|
|
nabrzmiałe piersi to normalny objaw,okres nie pojawi sie tez od razu 1 czy drugiego dnia przerwy,jeśli bralas tabeltki regularnie nie masz sie czym przejmowac
Specjalista -
 |
|
|
Verka_
|
|
Od niedawna zażywam pigułki Cilest.. Mam pare pytań z tym związanych, ponieważ nigdy wcześniej nie zażywałam pigułek i niezbyt się orientuje w tym zjawisku :) Więc... podobno jest tak, że pigułki zaczynają działać już od tej pierwszej, zażytej w pierwszy dzień cyklu... i pytanie z tym związane..
1. Czy pierwszy dzień cyklu ma być obfity czy nie? Bo ja pierwszy dzień okresu miałam kiepski, a dopiero w drugim dniu ze mnie konkretniej poleciało :) A pigułkę zażyłam w ten pierwszy, mniej obfity dzień.. I jeżeli powinnam zrobić inaczej to czy przez kolejne dni nie byłam chroniona przez te owe pigułki :/ ?
2. Czy teraz, gdy po raz pierwszy zażyłam pigułki w czasie okresu to czy mam normalną owulację.. czy to już jest "udawany" okres? tzn. Czy powinnam wyrzucić podczas tego okresu jajeczko, czy już nie?
3. Po tych pigułkach które ginekolog mi przypisała, czyli Cilest na 4 dzień strasznie skoczyło mi ciśnienie i nadal nie spada przez dwa dni! Czy powinnam zmienić pigułki? Czy to przejdzie? Czy są pigułki które niepodwyższają ciśnienia?
4. I ostatnie moje pytanie.. :) Czy jeżeli tylko 4 dni jadłam pigułki, a już tego czwartego dnia kochałam się bez gumki (podczas okresu), z finiszem w środku to czy jestem bezpieczna, czy mam się martwić???? :/ |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
jeśli rozpoczelas od pierwszego dnicylku branie tabletek to jestes chroniona
powiedzialabym,ze jesli masz co do tego watpliowsci to odczekajcie tydzien z gumą,ale to juz nieaktualne
podwyzszone cisnienie moze byc spowodowane przez tabletki,jesli jest to uciazliwe powinnas porozmawiac o tym z lekarzem,byc moze konieczna bedzie zmiana
Specjalista -
 |
|