Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
kliknij
|
|
Czy stanie się coś jeśli dziewczyna weźmie pierwszą tabletke z następnego( drugiego)opakowania po sześciu zamiast siedmiu dniach ??
Czy pigułka zadziała ?? |
 |
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Po 6 nic przerwę można skracać nigdy wydłużać.
|
|
Negri Ice
|
|
Biorę je o 21 a głowa zaczyna boleć mnie ok 18 lub 19 więc trochę dziwnie. Łudzę się że to może jakieś skoki ciśnienia ;) jeżeli będą się powtarzały będę musiała odwiedzić sympatyczną panią dr.
Dzięki Miareczka.. Z tego co obserwuję jesteś znawcą w tej dziedzinie. Pozdrawiam
 |
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Kumpelę przy harmonecie bolała 2 miesiące potem przeszło.
|
|
Verka_
|
|
Ja przyjmuję tabletki Cilest i po paru dniach brania ich, miałam straszne skoki ciśnienia np. 140 na 100 i tak dalej :/ Okazało się że to właśnie od tych tabletek.. bo wcześniej nie miałam takich napadów... do tego palę papierosy, więc ciśnienie miałam jeszcze większe... :( Ale na szczęście po jakimś tygodniu wszystko minęło.. bóle głowy, skoki ciśnienia.. wszystko się unormowało... więc myślę że organizm musi jak narazie przejść szkołę radzenia sobie w nowej sytuacji... A jeżeli rzeczywiście objawy nie przejdą to... SZYBCIUTKO do lekarza.. tylko dobrego ;) |
 |
|
|
Negri Ice
|
|
Dziękuję za odpowiedzi.. Dziś o dziwo wszystko jest ok. Może mi się również wszystko unormuje. W każdym razie Kobieta - moja gin jest naprawdę ok. Sprawdzona przez koleżanki. Mnie też szczegółowo przebadała, przeprowadziła dokładny wywiad i poinformowała o wielu sprawach a co najważniejsze nie wypisała tabletek na tzw "gębę". Co do skoków ciśnienia to mi też się zdarzają choć papierosów nie palę.. może tak właśnie ma być że organizm się przyzwyczaja ;) oby to nie trwało zbyt długo;))
Pozdrawiam
 |
|
|
rakietaONA
|
|
zastanawia mnie pewna rzecz-a właściwie zależność-koleżana powiedziała mi dzisiaj -jak jadłam grejfruta że owe owoce zmniejszają ochrone antykoncepcyjną?????czy to możliwe-w swojej ulotce pigułek{yasminelle} nie przeczytałam nic na ten temat,swoją drogą gdyby zmiejszały skuteczność to zapewne już byłabym mama-bo akurat te owoce lubie i często jem!!!
Zmieniony przez - rakietaONA w dniu 2007-10-31 17:25:51
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Chodzi o sok grapefrutowy, zmniejsza wchłanie leków w tym tabletek anty. Nie należy nim zadnych leków popijać.
|
|
rakietaONA
|
|
aha,czyli tylko sok owoc jako tako nie;
dzięki za info i łap soga jak wejdzie
|
GoldenEyes
|
|
najważniejsze ,zebys tym sokiem nie popijała tabletek
grejpfruty spowalniaja wchłanianie tabletek
"Sok grapefruitowy wchodzi w interakcje z lekami antykoncepcyjnymi ale nie w sposób zmniajszający ich skuteczność. Flawenoidy znajdujące się w dużej ilości w soku z grapefriuta zwiekszają biodostepność i stężenie we krwi estrogenów zawartych w tabletkach. Teoretycznie więc rosnie nieco ryzyko powikłań zakrzepowych, ale wpływ jest niewielki. Najprostszym rozwiązaniem jest spożywanie soku po wchłonięciu tabletki ,czyli jakies 3-4 godziny"
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2007-10-31 18:48:23
Specjalista -
 |
|