FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 487989 razy ¬

ROZRYWKA | Seks
**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-) 
Temat zamknięty [powiadom znajomego]    
Autor "**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)"   

Wodzu10
 Wysłana - 25 kwiecień 2006 23:03      [zgłoszenie naruszenia]

"Ogólnie można zauważyć tendencję do częstszego występowania krwawień, im niższa jest zawartość eestrogenów w tabletce. Stałym problemem związanym z antykoncepcją hormonalną jest występowanie krwawień i plamień międzymiesiączkowych. 3-5% kobiet rezygnuje z przyjmowania tabletek z tego właśnie powodu"

A jak to jest podczas sexu? Czy podczas przyjmowania tabletek anty może wystąpic krwawienie podczas stosunku? Moja dziewczyna bierze tabletki od miesiąca i kilka razy odkąd je bierze zauważamy krew. Wcześniej niby tego nie było ale zanim zaczęła brać tabletki kochalismy się tylko dwa razy (wczesniej była dziewicą). Tylko raz odkąd je bierze nie wystapiło krwawienie.
Nie znam się zbytnio na tabletkach anty bo moja poprzednia partnerka ich nie stosowała.
Ale ogółem czy możliwe takie coś jest? Bo jak nie to szukamy innej przyczyny. Prawdę mówiąc to myślę, że ma delikatny organizm, który jeszcze się nie "unormował" i to dlatego krwawi. Chociaż z poprzednią partnerką tego problemu nie było. No ale każda inna. A jak znowu coś takiego będzie to od razu ma iść do gienia.
(PS>>>>> Jakby co to szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na ten problem)
Cya

Znawca -

butt3rfly
 Wysłana - 25 kwiecień 2006 23:11      [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm.. mmmm mmm
Na pewno to nie wina tabletek.. plamienia wystepuja czasem u niektorych kobiet przez pierwsze 3 miesiace, ale nie podczas samego seksu...
Moze nalezy odczekac troszke, zanim sie jej wszytsko zagoi wewnatrz po przerwaniu błony.. W jakim odstepie czasu byl 2-gi stosunek po pierwszym?
ja bym tak zrobila.. jak nie to do lekarza, bo innego pomysu nie mam..

"Myślę, że jesteś niezła dupa i chcesz mnie bardzo"
dziwki już tu sąąąąąąąąąąą!!!
"metaforyczny chuj"

Specjalista -

Wodzu10
 Wysłana - 25 kwiecień 2006 23:27      [zgłoszenie naruszenia]

Drugi był po trzech dniach ale kolejny już po tygodniu a czwarty jak się nie mylę po prawie dwóch tygodniach. Najbardziej mnie wkurza to, że jak poszła po kolejne tabletki do gienka to nawet jej nie zbadał a mało tego ma umówioną wizytę dopiero na czerwiec ale jakby co to może też ósmego maja przyjść. Pójdzie napewno ale wcześniej raczej też.

Znawca -

slonce_m
ŻABCIA
 Wysłana - 26 kwiecień 2006 09:06      [zgłoszenie naruszenia]

ze jak poszła po kolejne tabletki do gienka to nawet jej nie zbadał
a po co miał ją badać, skoro przyszła po receptę ?
ja to nawet się na wizytę nie umawiam, tylko telefonicznie "zamawiam" receptę i przychodzę i jest w rejestracji, a na badania chodzę co jakiś czas, najważniejsze jest zrobienie raz na rok cytologii

..:Była Moderator Działu SEKS:..

..:Żonka i Mama:..

Ekspert -

butt3rfly
 Wysłana - 26 kwiecień 2006 18:14      [zgłoszenie naruszenia]

mmmm mmmmm
radze zasiegnac opinii lekarza a wczesniej poobserwowac organizm.. ile krwi, jaki kolor dokładnie, czy ja boli penetracja itd..

"metaforyczny chuj"

Specjalista -

Wodzu10
 Wysłana - 26 kwiecień 2006 18:26      [zgłoszenie naruszenia]

Wiecie temat jest o antykoncepcji, więc nie będę tutaj za dużo mącił. Chciałem się dowiedzieć, czy tak może być od pigułek ale odpowiedź jak widzę, brzmi "nie". Także poszukamy innej przyczyny i raczej pójdzie szybko do ginekologa. Krwi było sporo, ani ciemna ani jasna. W trakcie nic a nic jej nie bolało. Ale lepiej zasięgnąć rady lekarza.

Zmieniony przez - wodzu10 w dniu 2006-04-26 18:27:00

Znawca -

dario_80
 Wysłana - 27 kwiecień 2006 13:50      [zgłoszenie naruszenia]

witam, moze troszkędziwne że taki stary i pytam...
ale w telewizji uslyszalem kiedys o pigułkach które też obniżają wagę...
i ostatnio koleżanka chwaliła się ze jej lekarz takie przepisał nie pamiętam nazwy...
powiedział że są to tabletki które działają też odchudzająco...
czy to pic czy to możliwe jeśli tak to jakie nazwy tabletek wchodzą w grę...
moja dziewczyna bierze Mercilon troszkę przytyła nie da się ukryć..
i dlatego pytam... ona jest niska 165cm i waży 60kg... a może ja jestem przewtazliwiony ...
proszę o odpowiedź...

butt3rfly
 Wysłana - 27 kwiecień 2006 17:03      [zgłoszenie naruszenia]

Odpowiedz jest taka:
Czasem podczas brania pigułek zbiera sie woda w ogranizmie, przez co kobieta czuje sie jak balon, nadymana.. Moze przytyc, co oznacza, ze tabletki a zle dobrane..
Nie mozna jednozacznie stwierdzic, ktore tabletki spowoduja zmiane wagi (na nizsza lub wyzsza) , poniewaz jest to sprawa indywidualna.. i kazda kobieta roznie reaguje na tabletki..
Moze warto pomyslec o zmienie na inne tabletki, jesli stanowi to problem.?

"metaforyczny chuj"

Specjalista -

slonce_m
ŻABCIA
 Wysłana - 28 kwiecień 2006 20:18      [zgłoszenie naruszenia]

* Czy to prawda, że pigułka pomaga chronić przed rakiem jajników?

- Tak, to jedna z głównych korzyści zdrowotnych wynikających z zatrzymania
owulacji przez antykoncepcję doustną.

*Zawsze uważałam, że pigułka jest bardzo wygodnym środkiem antykoncepcyjnym, i chciałabym kontynuować jej zażywanie. Czy może być niebezpieczna w późniejszym wieku?

- Jeśli nie występują efekty uboczne i nie palisz papierosów, możesz zażywać pigułkę, również jeśli jesteś starsza.

* Moja mama miała wcześnie usuniętą macicę i obawiam się, że może mi się
przytrafić to samo. Czy to prawda, że pigułka chroni przed nowotworami
macicy?

- Tak. Pigułka dwuskładnikowa zmniejsza np. ryzyko wystąpienia nowotworów błony
śluzowej macicy (endometrium) o 50 proc.

* Moja mama zmarła na raka jajników w wieku 62 lat. Czy pigułka może uchronić przed tą chorobą?

- Uznaje się, że pigułka ma działanie ochronne i znacznie zmniejsza ryzyko
zachorowania na raka jajników.

* Chciałabym zacząć stosować pigułkę, ale niektórzy mówią, że to może być
niebezpieczne dla młodych osób. Czy to prawda? Mam siedemnaście lat.

- Nie istnieją żadne medyczne przeciwwskazania do zażywania pigułki przez młode osoby. Wręcz przeciwnie, pigułka może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe, a także pomaga zmniejszyć wiele innych
dolegliwości.

* Czy powinnam robić przerwy w zażywaniu pigułki co kilka miesięcy, aby
pozwolić organizmowi odpocząć?

- bsolutnie nie. Tylko zaryzykujesz zajście w ciążę. Jeśli nie zauważyłaś
żadnych efektów ubocznych stosowania pigułki, możesz ją nadal zażywać, aż do czasu, kiedy będziesz gotowa, aby założyć rodzinę.

* Czy efekty działania pigułki antykoncepcyjnej są całkowicie odwracalne?

- Pigułka nie wpływa trwale na płodność, nawet jeśli jest stosowana przez wiele lat. Przeciwnie - zauważono, że wiele pozytywnych skutków zażywania pigułki (mniejsze ryzyko ciąży pozamacicznej czy zapalenia narządów miednicy mniejszej), m.in. przyczynia się ona do zachowania płodności.

* Czy zażywanie pigułki przez nastolatki jest bezpieczne?

- Wielu lekarzy jest zgodnych co do tego, że rozpoczęcie zażywania pigułki w wieku kilkunastu lat nie wpłynie w żaden sposób na zdrowie młodej kobiety. Zażywanie pigułki przez szereg lat nie wpływa na zdolność do zajścia w ciążę w późniejszym wieku. Jeśli chcesz zacząć brać pigułkę, skontaktuj się z lekarzem.

* Mój partner i ja nie chcemy mieć dzieci w ciągu najbliższych pięciu czy
sześciu lat. Czy to bezpieczne stosować pigułkę przez cały ten czas?

- Tak. Nie ma powodu do obaw. Tak naprawdę pigułka zażywana przez długi czas może chronić przed wieloma chorobami w wieku późniejszym.

* Mój partner chce, żebym stosowała pigułkę, ale nie podoba mi się pomysł
stosowania sztucznych hormonów. Czy są one szkodliwe, jeśli bierze się je
przez długi czas?

- Nie. Stereotypem jest pogląd, że sztuczne hormony są szkodliwe. Obecnie
hormony zawarte w pigułce są znacznie bardziej podobne do tych, które
naturalnie produkuje organizm kobiety. Ponadto mogą mieć działanie ochronne
na system rozrodczy.

* Czy zażywanie pigułki zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi?

- Nie istnieją na to żadne dowody. Ten mit jest związany z przerażającymi
historiami na temat pigułek we wcześniejszych wersjach, które są już wycofane z rynku. Jednak każda kobieta powinna regularnie badać swoje piersi raz w miesiącu w celu wykrycia jakichkolwiek zmian.

* W niektórych okresach miesiąca cierpię z powodu zatrzymania wody w
organizmie, co sprawia, że czuję się gruba i brzydka. Zażywam pigułkę od
ponad roku.

- Niektóre pigułki powodują większe zatrzymanie wody w organizmie. Nadmiar
płynów, które twoje ciało magazynuje przed okresem, powoduje przyrost wagi.
Różne rodzaje pigułek w różnym stopniu wpływają na zdolność organizmu do
magazynowania wody. Możesz skonsultować się z lekarzem i porozmawiać z nim o zmianie pigułki.

źródło: ukradałam z innego forum

..:Była Moderator Działu SEKS:..

..:Żonka i Mama:..

Ekspert -

Gosia512
 Wysłana - 30 kwiecień 2006 23:03      [zgłoszenie naruszenia]

Dziewczyny mam pytanie. Biorę drugie opakowanie tabletek "Logest" i od paru dni co dzień mam straszny ból zatok, zły chumor i żadziej chce mi się seksu. Czy to jakieś efekty uboczne?? Czy może powinnam zmienić tabletki??

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 300 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia Temat zamknięty

**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100