Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
Sweet69
|
|
|
|
matyldaprj
|
|
Taki mały cytacik z tematu jaki odświeżyłam bo nie chce mi się pisać tego wszystkiego od nowa. Czy ktoś może pomóc??? Troszkę się martwię...
"Od jakiegoś dłuższego czasu borykam się z dość uciążliwymi zmianami skórnymi,wyglądają jak tradycyjne zimno i można powiedzieć są przewidywalne w zależności od cyklu miesiączkowego.Problemy zaczęły się po przestawieniu się na tabletki antykoncepcyjne w Anglii.Naprawdę od kilku całkiem długich lat biorę Microgynon 21,w Anglii też się po nie zgłosiłam,tylko tam nazywają się one Microgynon 30.Wg lekarzy tam i tu,to są te same tabletki.Tylko problem nietypowy,twarz w krostach nie wiadomo skąd.Nie mam już 18 lat tylko 25 więc pomińmy temat okresu dojrzewania i też nigdy nie miałam pryszczy,wszyscy są zgodni co do jednego,wypryski to efekt zaburzeń hormonalnych.Wizyta u lekarza dzisiaj zaowocowała wypisaniem recepty na Diane 35.Trochę się martwię bo od zawsze biorę tylko Microgynon,nigdy nie próbowałam niczego innego,nie jestem skora do eksperymentów.
Wykupiłam dwa listki,usłyszałam,że mam je stosować tak jak do tej pory Microgynon,bez żadnych przerw itp co jest mi na rękę bo nie marzę o macierzyństwie.Martwię się jednak,czy to napewno dobry pomysł na dłuższą metę i co zrobić po wyjeździe do Anglii? Udać się po kolejną receptę?? Na jak długo?? Oni tam mają naprawdę blade pojęcie o wszystkim.W domu czeka na mnie jeszcze 5 listków Microgynonu,troszkę nie wiem co robić i w sumie to zależy mi na antykoncepcji porównywalnej do "normalnych" pigułek... Martwię się,ot wszystko. "
Help...
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
jestes teraz w polsce czy anglii?
jak w polsce to zagadaj ze swoim ginkiem,żeby wypisał ci od razu receptę na więcej opakowan i wykupisz je w polsce
a jak w anglii to lekarz niech zmieni ci tabletki na takie ,ktore mają podobne stężenie hormonów
Specjalista -
 |
|
|
matyldaprj
|
|
Pójdę po resztę w Anglii jak na razie mam dwa opakowania tych Diane i zobaczymy jak to będzie,a jak tylko tam dojadę to w środę się zapisze do lekarza tam i wezmę receptę na kolejne.Tylko ile czasu męczyć wątróbsko tym czymś? Co najważniejsze to czy ochrona antykoncepcyjna jest ta sama...
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
diane,ta bomba hormonalna?z tego co wiem to ona ma tylko dodatkowo działanie antykoncepcyjne,
daj spokoj jest taki szeroki wybor tabletek,prywatnie jakbys poszla moze przyjąć cię tego samego dnia i zapisac jakieś inne z "ludzką" zawartością hormonów
jak tylko tam dojadę to w środę się zapisze do lekarza tam i wezmę receptę na kolejne.
wez receptę na jakieś inne,od tamtejszego microgynonu masz tradzik,ale od innych wcale nie musisz mieć,pomyśl o jakichs słabszych po co tak obicazac organizm skoro skuteczność antykoncepcyjna jest taka sama
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2008-01-28 19:02:46
Specjalista -
 |
|
|
Dorottt
|
|
a ja mam też zgrzyt i nerwa
mam wpisane w kartotece u gina, że biorę Harmonet i co miesiąc dzwoniłam aby położna wypisała mi receptę...zawsze odbierałam sobie receptę w czasie krwawień i kupowałam tabletki na bieżąco (mam mało kasy)tak samo zrobiłam wczoraj i okazał się, że zmieniły się przepisy i nie można już tylko dzwonić po recepty...muszę iść do gina i On wypisze mi recepty na pół roku
wszystko byłoby oki gdyby nie fakt, że tabletkę muszę wziąść w czwartek rano a gin przyjmuje dopiero w przyszłym tygodniu :(
myślicie, że jest szansa, że sprzedadzą mi tabletki w aptece jak ładnie poproszę bez recepty?
czy lekarz rodzinny może wypisać taką receptę
ratujcie!!!!!!!!!!!!!!!!! |
 |
|
|
Sweet69
|
|
|
|
GoldenEyes
|
|
dokładnie jak sweet mówi
jak dostajesz na 6 cykli to w aptece prosisz o wypis/odpis z recepty i co miesiac wykupujesz opakowanie,ogólnie farmaceutka mi powiedziała,ze nawet jak w jednym miesiacu nie kupisz opakowania z jakichś tam przyczyn to i tak kazdy jest ważny 3 miesiące
Specjalista -
 |
|
|
Dorottt
|
|
dzięki Dziewczyny...tylko co mam zrobic jak nie uda mi się zdobyć recepty na ten cykl :(:(:(:(
przerwa w braniu na miesiąc :(:( |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
jak juz taka sytuacja wyniknie to licz się z tym,zę pierwszy okres może być opózniony o jakiś tydzień
ale lepiej kombinować,sprobowac zawsze można
rozejrzyj się za inną przychodnią albo pomagluj rodzinnego
Specjalista -
 |
|