Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
Sweet69
|
|
W zasadzie jak chcesz.
Ja będąc sama nie przestałam brać tabletek, bo miałam przed braniem bardzo nieregularne cykle od 20 - 70 dni więc kontynuowanie brania tabletek było dla mnie oczywiste. |
Ekspert -
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
takie przerwy od brania nie służą najlepiej,potem tych samym tabletek możesz już tak dobrze nie tolerować..
ja np. bez tabletek mam tak silne okresy ,że mdleje
więc zaczęłam brać je w formie antykoncepcji a na te chwile głównie po to je biorę,bo krawienie jest o wiele słabsze i nie mam bólów,więc nie musze się faszerować lekami przeciwbólowymi
Specjalista -
 |
|
|
AguMro
|
|
Witam,
Mam takie zapytanie - bo ogólnie się trochę pogubiłam. Więc w skrócie: Przez ostatnie siedem dni (tj. do niedzieli) pigułek programowo nie brałam. Miałam okres i ok. Pierwszą kulkę z nowego opakowania (Cilestu) powinnam była wziąć w niedzielę koło południa, o czym zapomniałam. Wzięłam zatem ją w poniedziałek, czyli obsuwa 24h. Po kilku godzinach wzięłam kolejną tj. drugą - poniedziałkową. Wieczorem zaś z braku roztroponości i chwilowej odpowiedzialności spędziłam przyjemne chwile z ukochanym. Gdy tylko dopadła mnie panika, jeszcze we poniedziałek wieczorem wzięłam trzecią kulkę tj. wtorkową (podobno tak można). We wtorek czyli dziś już nie brałam. W środę wezmę zaś normalnie kolejną jakby nigdy nic. Pytania: 1) czy mogę zajść w ciążę ? 2) czy przyjmować dalej kulki do końca normalnie? 3) czy mogę się kochać bez dod. zabezpieczeń po tym całym zamieszaniu?
Napiszcie coś, bo ogólnie ten stan niewiedzy mi mocno nie służy
dzięki,
ag
|
 |
|
|
Sweet69
|
|
ale zamotałaś
ja bym sie już bala,
nie wiem, chyba bym brala pigulę po...
Zmieniony przez - Sweet69 w dniu 2008-02-27 16:14:11 |
Ekspert -
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
Gdy tylko dopadła mnie panika, jeszcze we poniedziałek wieczorem wzięłam trzecią kulkę tj. wtorkową (podobno tak można). We wtorek czyli dziś już nie brałam. W środę wezmę zaś normalnie kolejną jakby nigdy nic.
przerwy można skracać,ale nie można sobie wydłużać!
i dlaczego we wtorek nie wzięłaś tabletki?!
jeżeli zamierzasz kontynuowac opakowanie to kolejny tydzien z gumą-bo we wtorek nie wzięłaś tabletki ,czyli opóznienie większe niż 12 h,wtedy trzeba jak najszybciej wziąć tą zapomnianą,choćby trzeba było diwe naraz i guma przez tydzień
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2008-02-27 21:09:48
Specjalista -
 |
|
|
AguMro
|
|
ohhooo, no to pięknie :/
dzięki Golden
:) |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
ale uważaj,bo
przesunięta przerwa,
opuszczona tabletka w pierwszym tygodniu-
zwłaszcza,ze zupełnie niepotrzebnie odpuściłaś wtorkową
a stosunek był,więc
ogólnie miałabym spore obawy na twoim miejscu..
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2008-02-27 23:35:40
Specjalista -
 |
|
|
KissMisiaa
|
|
Też bym miała obawy na twoim miejscu, idź do ginekologa niech ci przepiszę prostinol duo albo tą drugą tabletkę.
Ja sama trochę się boje bo zapomniałam jednej tabletki z 3 tygodnia i kontynuuje ich branie bez przerwy czyli łącze opakowania. A moje pytanie jeśli we wtorek tydzień temu nie wzięłam tabletki to przez 7 dni powinnam się zabezpieczać gumką??;P (Akurat i tak w tym czasie nie współżyłam z chłopakiem).
|
GoldenEyes
|
|
jak zapomniałaś tabletki(powyżej 12h) to bierzesz jak najszybciej i tydzien z prezerwatywą
ale czy naprawde ciężko zajrzeć w ulotke-to są podstawowe informacje
Specjalista -
 |
|
|
KissMisiaa
|
|
Ja zajrzałam w ulotkę, ale było grubo po 24 godzinach. A w ulotce pisało, żeby zrobić przerwę lub kontynuować branie bez przerwy. Upewnić się człowiekowi już nie dadzą.