Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
butt3rfly
|
|
serio miala biegunke ( w sensie ostra) czy jednorazowa rzadka kupka?
|
Specjalista -
 |
|
|
Tassilo
|
|
Sytuacja wygląda tak:
Moja dziewczyna bierze już od prawie 2 lat Novynette. Ostatnio jednak była bardzo zajęta i nie miała czasu pójść do ginka po receptę, a wypisane wcześniej już się skończyły. Dlatego, nie chcąc robić przerwy załatwiła sobie od koleżanki Diane i je teraz zaczęła brać (oczywiście z zachowaniem wszystkich wskazań- 7 dni przerwy itp). Bierze już je chyba 3 dnień i na razie czuje się ok, nie ma żadnych zaburzeń.
I teraz pytania: Czy zmiana tabletek (tylko na 1 cykl) bez konsultacji z lekarzem może być szkodliwa i czy może wpłynąć na obniżenie skuteczności tabletek??
Diane jest chyba lekiem na trądzik, jednak używana jest także jako pigułki. Czy przez to ten lek jest mniej skuteczny?
|
kempa15
|
|
to nie jest chyba za bezpieczne dla zdrowia takie coś... ale niech sie znawcy wypowiedzą... |
 |
|
|
R.o.D.e.O
|
|
Czy jeżeli partnerka przyjęła 1 tabletkę novynette 5 dnia cyklu. (Jest to jej 1 opakowanie) To po jakim okresie można sie kochać bez zadanych innych zabezpieczeń? Niestety nie mam chwilowo dostępu do Ulotki informacyjnej. A chciałbym sie dowiedzieć dziś |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
|
|
R.o.D.e.O
|
|
ale to na 100%? nA necie znalazłem takie coś:
Doustnie, pierwszego lub piątego dnia cyklu 1 tabl. dziennie, o stałej porze dnia, przez 21 dni. Następnie 7 dni przerwy przed rozpoczęciem kolejnego opakowania, w czasie których powinno wystąpić krwawienie odpowiadające miesiączce. Jeśli tabletka została przyjęta piątego dnia należy zastosować dodatkowe metody antykoncepcji.
Ale nie napisali jak długo te dodatkowe metody antykoncepcji maja być stosowane!
Zmieniony przez - R.o.D.e.O w dniu 2008-03-06 20:56:18 |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Teoretycznie tydzień, lecz ja bym odczekała całe pierwsze opakowanie.
|
|
R.o.D.e.O
|
|
Niestety nie mogę dać już soga!! Ale dziękuje za pomoc! Ale syf;/ trochę długo te 7 dni;/ Nie no Miareczka to żeś mnie pocieszyła! To po kija brać w ogóle te tabletki jak i tak miesiąc musisz sie zabezpieczać bezsens totalny! To nie mogli napisać 1 dnia cyklu i problem z głowy! po kija piszą 1 albo 5
Chyba najlepiej zapytać ginekolog:) dzięki za rady:)
Zmieniony przez - R.o.D.e.O w dniu 2008-03-06 21:11:07 |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
|