Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
GoldenEyes
|
|
zmiana następuje na preparat o większym stężeniu,czyli wg tego co mam napisane na novynette to nie musicie się zabezpieczać,
ALE
na każdej ULOTCE taka informacja to podstawa!
napewno jest punkt "zmiana doustnego prepratu antykoncepcyjnego" i opisany w niej schemat;
więc przeczytajcie ze zrozumieniem i nie będziecie mieć wahań czy czekac 7 dni czy nie!
Specjalista -
 |
|
|
Tassilo
|
|
Będę natrętny, ale chyba przeoczyliście mój pościk, a to dla mnie ważne. Widziałem, że temat teraz zszedł na drogę która mnie interesuję. No więc jeszcze raz:)
Sytuacja wygląda tak:
Moja dziewczyna bierze już od prawie 2 lat Novynette. Ostatnio jednak była bardzo zajęta i nie miała czasu pójść do ginka po receptę, a wypisane wcześniej już się skończyły. Dlatego, nie chcąc robić przerwy załatwiła sobie od koleżanki Diane i je teraz zaczęła brać (oczywiście z zachowaniem wszystkich wskazań- 7 dni przerwy itp). Bierze już je chyba 3 dnień i na razie czuje się ok, nie ma żadnych zaburzeń.
I teraz pytania: Czy zmiana tabletek (tylko na 1 cykl) bez konsultacji z lekarzem może być szkodliwa i czy może wpłynąć na obniżenie skuteczności tabletek??
Diane jest chyba lekiem na trądzik, jednak używana jest także jako pigułki. Czy przez to ten lek jest mniej skuteczny?
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Jest tak samo skuteczna.
Ale nie powinna zmieniać tabletek tylko na jeden cyklu.,
Szczególnie, że Novynette ma mniejsza zawartośc hormonów niż Diana, więc gdy będzie chciała do nich wrócić będzie musiała się dodatkow zabezpieczać i nie robić przerwy.
|
|
Tassilo
|
|
No wiem, że nie powinna zmieniać tabletek, ale niestety tak wyszło. Dzięki Miareczko za odpowiedź sog już poszedł:) A i jeszcze 1: jak weźmie tą ostatnią, 21 tabletkę Diany, to od razu musi zacząć Novynette, a dodatkowo przez 1 tydz. brania trzeba używać dodatkowych zabezpieczeń. Dobrze zrozumiałem?
e: nie wszedł:/
Zmieniony przez - Tassilo w dniu 2008-03-07 21:57:25
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Najlepiej,żeby tak zrobiła.
Wtedy ryzyko wpadki jest zminimalizowane.
|
|
Tassilo
|
|
Dobra dzięki bardzo:) Skoro już dać nie mogę soga dać to ci przynajmniej uśmieszek wrzucę:D
|
rakietaONA
|
|
zastanawia mnie jedna rzecz-pisałam wcześniej że zwymiotowałam 20ta tabletke i wziełam 21.i bez robienia przerwy zaczełam brać nastepne opakowanie-no i bardzo zdziwiło mnie to że dziś dostałam okres i w dodatku tak mnie brzuch tj podbrzusze boli...czy to normalne bo na ulotce nic nie znalazłam(biore yasminelle od póltora roku-i nigdy nie miałam takiej sytuacji)
|
madzia2206
|
|
Ja chciałąm wiedzieć czy to jest normalne ponieważ biore po raz pierwszy tabletki antykoncepcyjne "Novynette i wczorej dostalam okres wzielam pierwsza tabletke i bolal mnie strasznie brzuch i dziwnie sie czulam tak jakby bralo mnie na wymioty i wszytko co zjadlam by sie zmieszalo i mi jezdzilo po zaladku .... :/ dzis wzielam druga tabletke i tez dziwnie sie czuje ale nie tak bardzo ajk wczoraj boli mnie tylko brzuch ale tak lekko i dziwnie sie czuje tak nie swojo ... czy to normalne ? |
 |
|
|
rakietaONA
|
|
to raczej normalny obiaw-organizm musi sie przygotowac na hormony-brałaś coś wcześniej czy to Twoje pierwsze opakowanie w życiu?
|
madzia2206
|
|
aham ... :) no pierwsze opakowanie :) |
 |
|