Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
GoldenEyes
|
|
tabletki jednofazowe dwuskladnikowe dzialaja od pierwszej tabletki jesli wezmie od pierwszego dnia okresu czyli tj twoja dziewczyna
niektorzy ginekolodzy zalecaja odczekac miesiac
(chyba dlatego,bo w pierwszym opakowaniu w przypadku np.pominiecia tabletki jest spore ryzyko)ale to juz nie wiem co nimi kieruje
[http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=341&idnlek=2657&menu=3]
tutaj jest napisane,zeby gravistat przyjmowac od 5-tego dnia tak więc
najlepiej postepujcie zgodnie z ulotka
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2008-05-08 16:23:03
Specjalista -
 |
|
|
pozytywny
|
|
tu jest napisane ze w 5 dniu zaczac a w ulotce z opakowania pisało ze w 1:) |
 |
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Napiszę to jeszcze raz:
KAŻDE(prócz tójfazowych)tabletki wzięte PIERWSZEGO dnia cyklu(krwianienia) zabepieczają OD RAZU!
KAZDE tabletki wzięte DO PIĄTEGO dnia cyklu zabezpieczają PO TYGODNIU brania!
Jeszcze jest technika "easy start" mało popularna w PL. Zaczynasz brać w dowolnym dniu cyklu, ale współżycie bez prezerwatywy zaczynasz dopiero od drugiego opakowania.
JAKIES PYTANIA?
|
|
Minasia
|
|
Nie tylko stwierdzenia. Rozmawiałam z moim lekarzem na temat działania tabletek "od". Powiedziała mi, że nie bez powodu kazała współżyć bez gumy po pierwszym blistrze. Yasminelle (co się tyczy akurat mnie)nie mają zbyt wielkiej dawki hormonów i nie są w stanie zatrzymać tego wszystkiego tylko przy jednej, w dodatku pierwszej dawce. Po coś w końcu bierzemy je codziennie  |
 |
|
|
Sweet69
|
|
to ten sam ginekolog co kazał zacząc opakowanie od 5? dnia okresu zamiast od 1? |
Ekspert -
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
przeciez ulotki nie klamia i nie wciskaja celowo kitu,bo gdyby tak bylo to wprowadzajac w blad doprowadzalyby do ciazy a co za tym idzie nie bylyby postrzegane jako skuteczny srodek i producenci tylko by na tym tracili
wiec skoro pisze,ze zabezpiecza od pierwszego dnia(pod warunkiem wziecia w pierwszym dniu miesiaczki) to zabezpiecza
Specjalista -
 |
|
|
Sweet69
|
|
lekarze też powinni czytać ulotki <yes> |
Ekspert -
 |
|
|
Minasia
|
|
Sweet-Tak ten sam który później powiedział że musiałam źle usłyszeć albo się przejęzyczył. W dodatku przeprosił. :)
Przejrzałam dokładnie ulotkę [yasminelle.pl] albo jestem ślepa albo tu po prostu nie ma od kiedy działają tabletki
Zmieniony przez - Minasia w dniu 2008-05-09 14:52:37 |
 |
|
|
Sweet69
|
|
nie wiem jak yasminelle nie miałam, ale w yasmin pisało jak byk.
|
Ekspert -
 |
|
|
Dorottt
|
|
Minasia...czytaj dokładnie...na ulotce jest wszystko napisane ;)
Kiedy można zacząć pierwszy blister
Jeżeli nie stosowano preparatu antykoncepcyjnego zawierającego hormony w poprzednim miesiącu.
Przyjmowanie Yasminelle należy rozpocząć w pierwszym dniu cyklu (to znaczy w pierwszym dniu menstruacji). Jeżeli pacjentka zacznie przyjmować Yasminelle w pierwszym dniu menstruacji, jest natychmiast chroniona przed ciążą. Można też rozpocząć w dniach 2-5 cyklu, ale wtedy trzeba stosować dodatkowe środki ochronne (na przykład prezerwatywy) przez pierwsze 7 dni. |
 |
|