Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
applepie2
|
|
przez tydzień po zakończeniu brania tych leków tak? |
 |
|
|
Sweet69
|
|
tak
proponuję również przeczytać ulotkę
|
Ekspert -
 |
|
|
solemi
|
|
Witam:) Mam pytanie do kogoś kto dobrze zna działanie tabletek:) Biorę je od jakiegoś czasu. Po wybraniu dwóch opakowań, rozpoczęłam następne z jednodniowym opóźnieniem. Nie odbywałam stosunków przez tydzień przed tym pominięciem. Wybrałam następne opakowanie do końca, cały czas nie odbywając stosunków, i dopiero w przerwie po tym następnym blistrze uprawiałam seks. Czy to możliwe zebym była w ciąży?? Niepokoi mnie krwawienie, które wystąpiło około 11 dni po stosunku, i w ogóle odczuwam wszystkie objawy ciąży, ale mam nadzieje, że to efekt placebo:) Dziękuje z góry za pomoc:) |
 |
|
|
Maaalinkaa
|
|
Brałam ponad pół roku tabletki Novynette i po nich pogorszył mi sie stan cery jako jeden ze skutków ubocznych przyjmowania tych tabletek i ginekolog przepisała mi nowe Syndi 35. Czy któraś z was brała już takie i tam na opakowaniu napisane , ze fakt faktem są to tabletki antykoncepcyjne ale główne założenie jest na poprawe stanu cery. I teraz moje pytanie czy te tabletki są równie skuteczne jako anty jak te które brałam wczęsniej? Bo za nowynette płaciłam w granicach 30 zł a tutaj taki przeskok na 7zł ... |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
solemi
warto przejrzec ulotke jest napisane,ze
w przypadku gdy przerwa bedzie dluzsza niz 7 dni(czyli tj. u Ciebie,bo rozpoczelas z jednodniowym opoznieniem)to przez PIERWSZY TYDZIEN nalezy stosowac dodatkowo np.prezerwatywe
skoro odbylas stosunek po dluzszym czasie bylas juz chroniona
plamiena w trakcie opakowania zdarzaja sie m.in. przez niskie stezenie hormonow
Specjalista -
 |
|
|
amogjelmne
|
|
przez jaki czas po okresie i nie wzieciu zadnej tabletki antykoncepcyjnej chronia one jeszcze przed ciaza? |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
one chronia w czasie 7 dniowej przerwy jezeli przerwa byla dluzsza u Ciebie to pierwszy tydzien stosuje sie gumke,jesli jej nie uzylas to radze do ginekologa bo jest szansa
Specjalista -
 |
|
|
amogjelmne
|
|
ale u mnie bylo inaczej juz pisalam gdzie indziej...
No wiec tak mam pytanie troche to dla mnie skomplikowane. Biore tabletki antykoncepcyjne harmonet i ostatnio zle policzylam dni, cos mi sie pokrecilo i teraz sie boje. W sobote wzielam ostatnia tabletke, okresu dostalam w srode i mialam go do niedzieli czyli to juz byl 8 dzien cyklu. Zawsze okresu dostawalam zaraz na drugi dzien po skonczeniu tabletek a teraz jakos sie to opoznilo juz nawet tlumaczylam sobie to w taki sposob ze to przez stres bo matura...no ale w niedziele w nocy kiedy juz mialam resztke tego okresu kochalam sie z facetem w niedziele rano juz okres sie skonczyl. Wniedziele powinnam przyjac tabletke ale ja zle obliczylam bo policzylam sobie dni od okresu a zapomnialam o tych przed okresem kiedy juz wczesniej skonczylam brac tabletki wiec pierwsza tableteke przyjelam w 10siątym dniu, 2 dwa dni opoznienia. Wiem ze zywotnosc jajnikow trwa nawet do 4 dni i teraz sie boje i nie wiej czy przez te dwa dni moglo dojsc do zaplodnienia? dzwonilam do swojego ginekologa ale to bylo zanim kapnelam sie ze zle obliczylam dni i tylko dowiedzialam sie ze jestem chroniona przez 7dni bez tabletek no ale nie powiedzialam jak dokladnie sytuacja wyglada i juz nie chce dzwonic do niego...mozecie cos poradzic?
|
 |
|
|
amogjelmne
|
|
i tak w ogole to ja mam problemy z miesiaczka bez tabletek jej nie mam |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
to tez Ci mowie,ze przedluzylas przerwe-byla dluzsza niz 7 dni a w kazdym przypadku ,gdy jest dluzsza trzeba stosowac gumke NA ULOTCE JEST DOKLADNIE NAPISANE ty jej nie stosowalas,wiec wystepuje ryzyko ciazy
skoro normalnie nie pojawia sie u Ciebie miesiaczka to ryzyko jest zapewne mniejsze
Specjalista -
 |
|