Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
JanekBosko
|
|
wlasnie dlatego tutaj napsiaem...
czekam az dostane te pigulk iw swoje rece i poczytam o tym...
o yasnau przeczyalem kilka teamtow i troche artukolow w internecie a interesuje sie tym dlatego ze wychodze z zalozenia iz to nie tylko sprawa koiety by byc w tych sprawach biegłym :)
dzieki za wyjasnienie kilku spraw |
 |
|
|
Maaalinkaa
|
|
Mam pytanko dotyczące czasu wchłaniania tabletek anty . Biorę od niedawna syndi-35 i niestety ost przy wzięciu pierwszej tabletki z opakowania zwymiotowałam ją po około 4h ;/ czy po tym czasie została ona wchłonięta prawdiłowo czy pwoinnam wziąć drugą po za krótki czas minął? |
 |
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
4h wystarczą.
|
|
Aicik
|
|
Zdaża sie, że kobiety ktore biorą tabsy zachodzą w ciąze i niewidzac oniej nadal biora tableti.Zastanawiał mnie fakt Jaki ma to wpływ na ciąże?(bo dotej pory byłam przkonana,ze "zawsze" zły i powoduja jakies powiklania)
Szperając po necie natrafilam na wypowiedz pewnego doktora..
i tu cytuje...
"Z pewnością doustna antykoncepcja hormonalna nie jest wskazana w ciąży.
Szczególnie w przypadku płodu żeńskiego może nasilić wystąpienie pewnych (zewnętrznych) cech męskich, co się zwie wirylizacją).
Nie jestem tak super przygotowany z tego tematu, ale to tyle, co pamiętam na gorąco.
W wielu ciążach (powiedzmy w skali Polski/świata) miało miejsce omyłkowe
kilku - kilkunastodniowe branie tabletek antykoncepcyjnych i NIC się nie stało."
co myslicie na ten temat?
podobno też Pigułki "Diane-35" zawierają jakis mutagen??
Zmieniony przez - Aicik w dniu 2008-07-08 16:28:45
|
LusiLu
|
|
na pewno nie pozostają bez wpływu..
ale powiedzmy sobie szczerze... odsetek pań które wpadają przy tabletkach jest niewielki i podejrzewam, że są to przypadki kobiet które spóźniły z tabletką lub po prostu osłabione było działanie antykoncepcyjne poprzez np wymioty, biegunkę etc..
myślę że zamartwiać się nie trzeba aczkolwiek warto zrobić wszystko aby zminimalizować ryzyko ewentualnego przyjmowania tabletek w ciąży.
Zmieniony przez - LusiLu w dniu 2008-07-08 16:31:43
|
Aicik
|
|
Zgadzam sie, Ale chodzi głownie o to, że czasem kobieta moze inepodejzewac, ze jest w ciazy gdy bierze tabletki przez dluzszy czas...gdy np zwymiotuje , ma biegunke itp.a o tym zapomni i dopiero gdy niema okresu zacznie cos pojejzewac...
interesuje mnie rzeczywisty wplyw na ciąże..i
jaki maja na to wplyw rozne tabletki, np Diane , cilest , harmonet ect..
czy jedne moga miec wiekszy wplyw a inne mniejszy?
|
Sweet69
|
|
chyba nie ma badań na ten temat
jeden lekarz powie ci tak a drugi inaczej....
chociaż diane to legenda, bo niby ryje narządy i nie powinno się tego przyjmować dłuzej niż parę miesięcy (...)
a z drugiej strony , ulotka (tabsy dwuskladnikowe jakie bralam, było napisane to samo) -> jeśli nie wystąpił okres, a tabletki były brane regularnie, zacznij następne opakowanie po 7 dniowej przerwie, jeśli okres drugi raz nie wystapi idz do lekarza
(... nie dosłownie i nie po fachowemu ale sens zachowany) czyli teoretycznie - choć mala szansa przy prawidłowym przyjmowaniu - jeśli była ciąża to 21 dni przyjmuje się tabletki - zgodnie z ulotką |
Ekspert -
 |
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Dokałanie jak Sweet.
Nie ma praktycznie opracowań na ten temat. Gdyż odsetek ciaż wśród biorących tabletki jest bardzo mała i nie ma jak dokałnie tego zbadać.
Diana35- NIE są tabletkami anty. Dodatek srodka antykoncecpyjnego w nim właśnie ma chronić kobietę,żeby w ciażę nie zaszła w trakcie kuracji tym lekiem. Wiele kobiet o tym nie pamięta.
Zmieniony przez - Miareczka w dniu 2008-07-08 17:51:12
|
|
Aicik
|
|
hmmm właśnie ginekolog przepisal mojej kuzynce Diane-35 jako lek antykoncepcyjny i ona zastanawia sie czy go stosowac(znaczy sie, czy zdecydowac sie na taka metode antykoncepcji)...Rozumiem, ze lepiej uswiadomic ją by jeszcze raz wybrala sie do ginekologa po inne tabletki anty???
dlaczego w takim razie ginekolog ją otym niepoinformowal..
Zmieniony przez - Aicik w dniu 2008-07-08 20:05:48
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Aicik- może ma problemy z cerą, nadmiernym owłosieniem itp.
jeżeli to ma być TYLKO antykoncepcja ja bym na dianę nigdy się nie zdecydowała.
|