Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
butt3rfly
|
|
tez kiedys cos takiego mialam
i spoko.
|
Specjalista -
 |
|
|
Aarktica
|
|
Witam!
Od brdzo niedawna zaczęłam brać Novynette. Mam 19 lat i są to moje pierwsze tabletki w życiu. Zaczęłam je brać zgodnie z instrukcjami pani ginekolog oraz tym, co było napisane na ulotce - czyli pierwszego dnia cyklu. Być może z mojej strony to panikarstwo i zbytnia podejżliwość, ale czy jeśli okres zaczął mi się o godzinie 12 w południe, a tabletkę wzięłam o 20:00 (wybrałam sobie właśnie taką godzinę), to czy te kilka godzin nie będzie miało większego znaczenia? Czy tabletka powinna ładnie zadziałać?
Moje drugie pytanie dotyczy dolegliwości, które mogą powodować tabletki. Zwykle bardzo boli mnie brzuch w pierwszym dniu okresu, ale drugiego na szczęście czuję się już dobrze. Pierwszego dnia łyknęłam jak zwykle jeden Ibuprom, ale nie pomógł i po godzinie wzięłam drugi. Dodam, że leki przeciwbólowe biorę tylko i wyłącznie tego dnia i nigdy więcej niż dwie tabletki. W każdym razie resztę dnia spędziłam spokojnie. Drugiego dnia stwierdziłam ze zdziwieniem, że brzuch boli nadal, może nie tak mocno, jednak było to nieprzyjemne. Ogólnie źle się czułam i dzień spędziłam w łóżku. Czasem bolał mnie środek pobrzusza, a czasem jakieś miejsce tuż przy jednej kości biodrowej, czasem przy drugiej. Trzeciego dnia brzuch nadal ciągle pobolewał, ale na szczęście przeszło. Czy mogło to być spowodowane wzięciem tabletek? Biorę je nadal i czuję się dobrze, nic mnie nie boli ani mnie nie mdli.
I ostatnie pytanie: 6 dnia brania tabsów kochałam się z moim chłopakiem bez zabezpieczeń. Czy powinnam obawiać się ciąży? |
 |
|
|
anetej
|
|
Dziękuję Motylku i Sweet za odpowiedź:* |
 |
|
|
butt3rfly
|
|
|
|
sternchen
|
|
Witam,
mam takie pytanie, wczoraj coś mi się pokręciło i zamiast jednej wziełam dwie tabletki(tzn.15 i 16 z opakowania)oglądałam film,w przerwie wziełam tabletke potem po filmie wydawało mi się ze nic nie brałam i wziełam druga -rano dopiero sobie to uświadomiłam no i mam pytania tydzień tydzień gumach (czyli 5 tabletek i dwa dni z przerwy0,to czy pozostałe dni przerwy tez gumka czy jednak będę chroniona;
A może lepiej nie robić przerwy tylko rozpocząć nowe opakowanie?
Co radzicie?
|
 |
|
|
Sweet69
|
|
nie trzeba gumy
bierz normalnie
7 dni przerwy
i następne opakowanie
cykl ci się skróci więc nowe opakowanie zaczniesz np. nie w piątek tylko w czwartek |
Ekspert -
 |
|
|
sternchen
|
|
|
|
Xspeed08
|
|
Nie wiem jak jest na innych, ale tabletki mercilon zawierają takie zdanie: nietorelancja szkieł kontaktowych.. moja dziewczyna je nosi, czy to cos naprawde przeszkadza? |
 |
|
|
rakietaONA
|
|
|
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
To się niestaty zdarza.
Bo tabletki powodują wysychanie oczu.
Można spróbować innych bardziej "nawilżanych" soczewek.
Poza tym to nie musi wystąpić.
|