Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
rakietaONA
|
|
|
|
xir
|
|
Siemka, od rana dziś wałkuję ten temat ale po przerzuceniu 43 stron dałem sobie spokój bo to nie ma sensu wszystkiego czytać.
Dziś moja kicia dostała receptę na pierwsze tabletki anty.. wybór padł na harmonet, nie wiem dlaczego wyczytałem że jako pierwsze są okej bo zawierają niską dawkę hormonów przy zachowaniu wysokiej skuteczności.
Powiem szczerze, że troche mnie zdziwiło dlaczego dostała dziś tabletki od tak w sumie przebadał ją i zrobił wywiad, ale jak była miesiąc temu u innej Pani ginekolog to ta ją tez przebadała, zrobiła cyto i kazała zrobić badania krwi i dopiero na następną wizytę się umówić z wynikami w celu dobranie tabsów. A dzisiejsza wizyta u innego była przedwczesna, bo mielismy troszkę stracha (ja nadal mam) jak nam przedwczoraj pękła gumka podczas próby pierwszego stosunku (do wytrysku nie doszło)..
Więc do sedna moje pytanie i prośba jest następujące, proszę osoby które zażywają harmonet o opinie o tych tabsach.. i jak to wkońcu jest bo już sam nie wiem i czytałem w tym wątku różne wypowiedzi.. tabsy działają od pierwszej tabletki czy po skońzeniu opakowania? Lekarz powiedział że dopiero przy drugim opakowaniu możemy się bezpiecznie kochać.. w sumie nam się nie spieszy i zaczekamy te 1,5miesiąca (12 dni do okresu+26 do drygiego opakowania)
pozdro i dzieki z góry za odp! |
 |
|
|
xir
|
|
dodam że lekarz powiedział, że pewnie Pani ginekolog poprzednia chciała naciągnąć ją na kolejną wizytę.. (chodzimy prywatnie) |
 |
|
|
Sweet69
|
|
|
|
mada6035
|
|
Ja sobie bardzo chwalę Harmonet,biorę od 2 lat,przytyłam od tego czasu 2 kg na wadze(w lustrze nie widzę różnicy),ale czy to akurat sprawa tabletek to do końca nie wiem.Za to wiem,że przez te dwa lata miseczka biustonosza zmieniła mi się z B na C i to akurat widać Skutków ubocznych nie odczuwam żadnych,są to moje pierwsze i jedyne tabletki.Cena jest rozsądna,choć oczywiście są i tansze tabletki.Dla mnie super,ale jak wiadomo tabletki to sprawa indywidualna.Pamiętajcie tylko,że jesli coś będzie nie tak to nie rezygnujcie od razu.A jeśli o badania chodzi to ja mialam przepisane tabletki po badaniu ginekologicznym i wynikach krwi i chyba tak powinno być.Lekarze sa różni,jedni przepisują tylko tabletki dlatego,że mają pozniej jakieś bonusy od danej firmy a inni sa naprawde rzetelni i chca jak najlepiej dla pacjentki.Jak to jest w waszym przypadku nie wiem.Pozdrawiam
|
rakietaONA
|
|
|
|
GoldenEyes
|
|
chwale sobie bardzo harmonet
zalagodzily moje nieciekawe doswiadczenia po novynette
osobiscie nie zmienilabym ich za nic
ale nie macie sie co kierowac tutaj naszymi opiniami,bo jej organizm moze zareagowac inaczej
-jak wezmie w pierwszy dzien okresu to od pierwszej tabletki jest zabezpieczona
-ulotka harmonet jest naprawde obszerna i wszystkie zasady dokladnie opisane,takze po zakupie wszystkie Twoje watpliwosci zostana rozwiane
co do badan,przy wyborze pierwszych tabletek lekarka zrobila mi tylko usg wykluczajace ciaze a juz w trakcie brania cytologie
za to przy zmianie nie zrobila nawet tego a harmonet zaproponowalam jej sama-i moj wybor okazal sie jednak trafny
wiec niech bierze pierwsze 3 cykle jak bedzie cos nie tak zawsze mozna zmienic-do wyboru do koloru
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2008-07-16 23:31:58
Specjalista -
 |
|
|
Aga20a
|
|
mam pytanko
otoz biore tabletki, 1 opakowanie,
dzisiaj zazylam 10 tabletka
od 3 dni mialam luzny stolec, nie moglam tego nazwac jak w ulotce ostra biegunka, ale jednak ok 5-6 razy dziennie zdarzalo mi sie isc do toalety... czy powinnam stosowac inne zabezpieczenie przez kolejnych 7 dni??
z gory dziekuje za pomoc:) |
 |
|
|
GoldenEyes
|
|
jesli ta biegunka trwala pare dni to lepiej nie ryzykowac i 7 dni guma
a jesli zdarzy Ci sie nastepnym razem cos takiego jednorazowo to najwazniejsze,aby nie wystapilo w ciagu 4h od wziecia tabletki
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2008-07-18 21:57:35
Specjalista -
 |
|
|
Aga20a
|
|
tylko, wlasnie, ze to nie byla taka TYPOWA biegunka...
a czeste wyproznianie... wiec sie zastanawiam, na ogol, to mniej wiecej co 3 godziny, wiec sila rzeczy po przyjeciu tab tez;/
w ulotce niby mowa o wymiotach i o ostrej biegunce... ale juz sama nie wiem;/
jakos brak mi zaufania do tych tabsow;/ |
 |
|