Witam! Mam taki problem.Tabletki jasmin biore od czterech miesiecy.Ale w ostatnio zapomniałam przyjąć tabletki w pierwszym tyg ( 7 tabletka). Zorientowalam się dopiero po 20 godzinach i od razu ją przyjęłam.Jednak z kolejna tabletką spóźniłam sie róweniez ale mniej niz 12 godzin ze względu na silne wymioty. Jednak w ulotce jest napisane, że jeśli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki dochodziło do współżycia należy zasiągnąć porady lekarza. Mam więc pytanie czy istnieje dużo ryzyko ze zaszłam w ciążę? Czy podczas tych 24 godzin mogło dojść do jajeczkowania i zapłodnienia?Czy lekarz może wypisac jakis skuteczny środek w takiej sytuacji(coś w stylu postinoru)?czy pozostaje tylko czekanie?Współżyłam w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki dokładnie w piątek a tabletkę pominęłam w niedziele.Prosze o odpowiedź.MArtwie się
Powinnas od razu w pon iść do lekarza po poradę a nie czekać.
Teraz do końca opakowania bym wpsółzyła z gumką i czekała czy będzie krwawienie z odstawienia. Jeżeli się nie pojawi , ginek i potwierdzenia lub wykluczenie ciaży.
na te chwile mozesz go sobie wsadzic,bo chwila moment i 72h mina
no niestety nie mogłam iśc w poniedziałek do lekarza bo niestety cierpie na grypę jelitową i dopiero dzisiaj przestałam wymiotować.Dlatego postanowiłam zapytać sie na forum jak duże ryzyko jest ze mogę być w ciąży. Na pewno będę stosowała zabezpieczenie przez kolejny tydzień a nawet dłużej dla pewności.A ginekolog i tak w tym stadium ciązy nie stwierdzi niestety:(
nie ma antykoncepcji PO,ktora dzialalby po uplywie wiecej niz 72h
potem sa juz srodki wczesnoporonne
ogolnie skoro masz eszcze grype jelitowa to podwojna lipa,poniewaz tabletki mogly sie dobrze nie wchlaniac,zwlaszcza jak zazywalas przy tym np.wegiel lub inny srodek wplywajacy na ich skutecznosc
na te chwile nie pozostaje Ci nic jak poczekac na krwawienie i j/Miarka
Zmieniony przez - GoldenEyes w dniu 2008-10-21 19:12:06
Dziękuje za wypowiedzi.Bardzo się martwie.Co prawda jestem juz dojrzałą osobą i mam wspaniałego odpowiedzialnego partnera ale chcielismy jeszcze poczekac z malenstwem i skupic sie na karierze zawodowej.Miałam nadzieje że na forum odpowie mi ktoś kto miał podobny problem,poniewaz mimo ze kazdy ma inny organizm ciekawi mnie jak to się skończyło.Chyba chciałam się trochę uspokoić.