Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
zuzanna25
|
|
Udało mi się dodzwonić do swojego ginekologa.Kazał mi się nie martwić i czekać normalnie na okres.Powiedział, że jest mała szansa ciąży, choć jak wiadomo każdy organizm jest inny.Trochę mnie to uspokoiło. |
 |
|
|
zuzanna25
|
|
Dam znać jak dalej rozwiąże się ta sprawa, bo z tego co zauważyłam jest wiele osób ma tego typu problem. |
 |
|
|
jacula_9
|
|
mam pytanie, czy jeśli kobieta bierze tabletki antykoncepcyjne i ja by miał wytrysk w pochwie to nie zajdzie w ciążę?
|
zuzanna25
|
|
Jeśli bierzesz tabletki regularnie codziennie o tej samej porze to partner może skończyć w Tobie bez obaw, że zajdziesz w ciąże.Naturalnie nie ma 100% metody antykoncepcyjnej.Istnieje minimalne prawdopodobieństwo, że ciąża może się zdarzyć.Ale naprawdę jest znikome.
Mechanizm działania tabletek hormonalnych polega na:
* hamowaniu owulacji (jajeczkowania)(więc nie ma możliwości aby doszło do zapłodnienia jeśli dojdzie do wytrysku)
* zmianie charakteru śluzu szyjkowego (mała ilość i duża gęstość), co utrudnia ruch plemników
* modyfikowaniu funkcji jajowodów w wyniku obniżenia ich kurczliwości
* hamowaniu wzrostu endometrium (błony śluzowej macicy) |
 |
|
|
bziku00
|
|
dziewczyna brala tabletki o godzinie 13, to teraz po zmianie czasu powinna brac o 12stej?
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
jakby to jakieś znaczenie mogło miec;/
|
|
bziku00
|
|
dziewczyna bierze pierwsze opakowanie tabletek - yasminelle, zaczela brac prawidlowo czyli w pierwszy dzien okresu i okres trwa juz 9 dzien
czy to normalne ze sie wydluza? czy sa jakies powody do obaw i ma sie udac do ginka? normalnie ma okres 6 dni
|
zuzanna25
|
|
nie ma się czego obawiać, biorąc tabletki okres może się wydłużyć.Jednak mimo trwania okresu następne opakowanie należy rospocząć po 7 dniach(czyli w 8 dniu).Nie czekac az okres się skończy! |
 |
|
|
Viverna
|
|
szczegolnie pierwsze opakowanie nowych tabletek moze zamieszac w cyklu, krwawienie/plamienie moze trwac nawet dluzej, ale przy kolejnym opakowaniu powinno sie unormowac.
jesli przy drugim opakowaniu wciaz cykl miesieczny bedzie tak zaburzony - nalezy zglosic sie do ginka, byc moze w celu zmiany tabsow, byc moze w celu badan:)
 |
|
|
result
|
|
hej. chciałabym przestać stosować tabletki anty... czy mam to jakoś specjalnie zrobić? czy porostu nie łykać ich |
 |
|