Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
INSOMNIA
|
|
Ja do Naszej Forumowej Ciężarówy, zwanej dalej NFC |
 |
|
|
Viverna
|
|
a widzisz Zlota! bo ja od 8 miechow ulotki nie widzialam na oczy;) chyba juz zapomnialam jak to bylo ( a poza tym nie zdarzaly mi sie takie akcje)
don - milcz czasem:) podobno cisza bywa zlotem
 |
|
|
INSOMNIA
|
|
Przykro mi, ale nie - w internecie nie mam zwyczaju powściągania swojej złośliwości, przez co bywam źle odbierany, ale tak naprawdę miły ze mnie facet |
 |
|
|
Viverna
|
|
donku, ja nie mowie, ze nie jestes fajny:D po prostu panna zadala pierwsze od dawna pytanie w miare"nie z dupy"
a w sumie to badz sobie zlosliwy!:*
edit: ale jestem ciemna masa!!
no dla mnie to juz rzeczywiscie w chui za pozno na antykoncepcje, hahahahha!! jakies 8 miechow:D:D:D:D
mozg mi sie skurczyl, nie lapie juz jak kiedys, a bedzie tylko gorzej
Zmieniony przez - Viverna w dniu 2008-11-08 16:30:14
Znawca -
 |
|
|
asia1984
|
|
hej! mam problem i bardzo proszę o pomoc! od 4 miesiecy biorę tabletki antykoncepcyjne Cilest, zupełnie przypadkowo przegladając swój kalendarz spostrzegłam ze pierwszą tabletkę drugiego opakowania wzięałam o jeden dzień za szybko, tj. zamiast siedem dni przerwy zrobiłam tylko 6 dni przerwy! w kolejnych miesiacach robiłam 7 dni przerwy. czy tabletki daiałają? czy jestem zabezpieczona? czy ten jeden dzień wpłynął na ich skuteczność? |
 |
|
|
bambochaaa
|
|
nic sie nie dzieje
przerwy mozna skracac lub nawet ich nie robic, tylko brac (max 3) opakowania pod rzad
to jedna z zalet pigulek, mozna przesuwac okres lub go "likwidowac" jak np masz wesele, wakacje, cokolwiek
ale nie wolno wydluzac przerw! max 7 dni
i zagladaj czesciej do ulotki
 |
|
|
asia1984
|
|
oki dzięki, moze jeszcze troche z innej strony... tą pierwszą tabletkę drugiego opakowania powinnam wziaść we czwartek a wzięłam w środę i generalnie tak juz dalej ( w sumie nieświadomie) to ciągne tzn każdą pierwszą tabletkę biorę w środe. Wiem że mozna brać dwa opakowania pod rząd ale czy biorąc nadal tą pierwszą tabletkę zawsze w środe nie powoduję że dzieje sie cos nie tak? Bo jakby nie było pierwszy raz pierwszą tabletkę wzięłam we czwartek a od tego drugiego opakowania biorę zawsze w środę!? czyli tak jakby wszystko przesunęłam?! |
 |
|
|
Viverna
|
|
asia, przeczytaj raz jeszcze bamboche:) i ulotke.
skracanie przerwy nie szkodzi w zabezpieczeniu, natomiast dla regularnosci cyklu powinno sie robic przerwy 7 dni.
zabezpieczenie rozpoczyna sie od pierwszej tabletki, wiec skracajac przerwe nie dzialasz przeciwko zabezpieczeniu.
tak - teraz powinnas brac pierwsza tabletke w srode, zeby podtrzymac 28-mio dniowy cykl.
 |
|
|
asia1984
|
|
dziękuję badzo za odpowiedzi, wiem czytam ulotki tylko czasami dla pewności fajnie jest zapytać kogoś kto również bierze tabletki anty... dziękuje! |
 |
|
|
Viverna
|
|
spoko:)
ja nie biore tabsow odkad jestem w ciazy;) ale zdarzalo sie branie pod rzad opakowan oraz zdarzylo mi sie wziac tabletke dzien wczesniej:)
 |
|