Mozesz zlaczyc max 3 opakowania, potem musisz zrobic przerwe 7 dniowa oczywiscie i dalej jechanaaa
Ja tak robilam i bylo OK.
Zmieniony przez - butt3rfly w dniu 2006-09-25 23:29:39
Nie używałam ,ale to są pigułki tzw drugiej generacji. Często przepisywane sa dziewczynom które źle tolerują te "nowe" tabletki.
Dlaczego dostała akurat te? Brała inne wcześniej?
Niemal we wszystkich tabletkach stosuje się ten sam rodzaj estrogenu; ethynyloestradiol. To, do której generacji należą, czyli jak bardzo nowoczesne są pigułki, zależy więc od tego, jakiego rodzaju progestagen zawierają.
I generacja progestagen = chlormadinon te tabletki były stosowane w latach 60 i 70; nie są już produkowane i nie kupisz ich w żadnej aptece
II generacja progestagen = octan norethisteronu lub lewonorgestrel te preparaty są na rynku od kilkunastu lat, wciąż są powszechnie stosowane; pobudzają oba rodzaje receptorów odpowiadających za pracę hormonów: progesteronowe i androgenowe; mogą wywoływać niewielką androgenizację, czyli pojawienie się cech męskich; przede wszystkim obniżenie głosu i intensywne owłosienie nóg oraz twarzy; jednofazowe Microgynon 21, Minisiston, Rigevidon, Restovar, Stediril 30, Gravistat 125, Gravistat 250, Loveston; dwufazowy Anteovin; trójfazowe Tri Novum, Trinordiol, Triquilar, Tri Regol, Trisiston
III generacja progestagen = gestoden lub norgestimat
nowoczesne preparaty, tzw. selektywne: wybiórczo pobudzają receptory progesteronowe, w bardzo małym stopniu działają na receptory androgenowe; tylko u 4% stosujących je kobiet zauważono jakiekolwiek zmiany owłosienia, głosu lub budowy ciała; jednofazowe Mercilon, Marvelon, Logest, Femoden, Minulet, Cilest; trójfazowy Milvane
IV generacja progestagen = dienogest te najnowocześniejsze tabletki pobudzają jedynie receptory progesteronowe, mają wręcz działanie antyandrogenne, czyli zapobiegające pojawianiu się cech męskich i "podkręcające" cechy żeńskie; do tej grupy należy sprzedawany już w Polsce jednofazowy Jeanine
hey, dziewczyna postanowiła zrobić sobie przerwę w braniu mercilonu, mam odnośnie tego pytanka: czy to normalne, że po przerwaniu brania tabletek zamiast okresu jest tylko minimalne krwawienie? dosłownie minimalne?
i pyt drugie: czy w związku z przerwaniem brania tabletek zapach z pochwy może się stać bardziej "intensywny"? i na jak długo? pytam bo się martwię,a do lekarza będzie mogła pójść dopiero w nast. tygodniu
z góry dzięki za odpowiedzi
odp1: moze .
odp2: nie jestem do konca pewna czy to przez tabletki, moze to zwykly zbieg okolicznosci, ze jak przestala brac dostala moze grzybicy, lub cos innego.
po wizycie u lekarza wszytsko sie wyjasni, nie ma powodow do niepokoju poki co..
A zmiana zapachy może być spowodowana tym,że tableki działają też na śluz i teraz on jest inny niż w trakcie brania.