Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
slonce_m
|
ŻABCIA
|
|
po prostu musicie przyj±ć, że s± skuteczne
moje pierwsze pigułki to też był harmonet i wcale nie czekałam tak jak wy, bo pigułki wła¶ciwie działaj± od pierwszej
Ekspert -
 |
|
|
k.a.s.i.a
|
|
a czy przyjmowanie szczepionek wplywa na skutecznosc dzialania pigulek? |
 |
|
|
slonce_m
|
ŻABCIA
|
|
a to już najlepiej poradzić się lekarza, albo zobaczyć na ulotce jakie składaniki leków czy same leki moga osłabiać działanie pigułek
Ekspert -
 |
|
|
Szamciu
|
|
czyli jak dziewczyna weĽmie PIERWSZˇ pigułke w życiu to już jest zabezpieczona? |
 |
|
|
butt3rfly
|
|
Teoretycznie. jak przestaje brac a potem znow bierze to tez jest!
|
Specjalista -
 |
|
|
bziumek
|
|
Hej czy miały¶cie kiedy¶ cos takiego : swedzenie, pieczenie po stosunku, i powiekszone upławy...czy może byc to spowodowaniem brania przez rok pigułek??a moze to co¶ innego miałam kiedy cos takiego ale było to spowodowane branie zasilnych pigulek i bralam wtedy globułki betadine. |
 |
|
|
slonce_m
|
ŻABCIA
|
|
mi się nigdy to nie zdarzyło, a biorę już ponad 1,5 roku pigułki, najlepiej jak spytasz lekarza czy wszystko jest ok
Ekspert -
 |
|
|
butt3rfly
|
|
Kurcze.. a w ulotce jest cos wspomniane ? W sumie moze to byc spowodowane tabletkami, bo zwiekszaja ilosc sluzu w szyjce macicy, + jakies zewnetrzne czynniki moze doprowadzily do takiego stanu?
Moze po prostu nasapilo zachwianie naturalnej flory bakteryjnej po przebytej chorobie, branych antybiotykach?
Idz jak najpredzej do lekarza
|
Specjalista -
 |
|
|
Asus17
|
|
Witam.
Otoz zwracam sie do pan z mala prosoba i pytaniami. Otoz jestem z moja dziewczyna pol roku i dotychczas uzywalismy prezerwatyw lecz nie mamy do nich takie pewnego zaufania gdyz nasze stosunki nie koncza sie na jednym tylko zazwyczaj na 2-3 i wtedy plemniki moga zostac przemieszczone rekoma do pochwy i mamy pewne obawy. Moja dzieczyna ma niespelna 18 lat. Jej rodzice nie wiedza ze ona wspolzyje ale chciala by zaczac brac tabletki. Czy musi ona isc na taka wizyte do lekarza ze swoja mama a nie jakos prywatnie lub z moja matka?? Jak wygladaja takie badania.. lekarz przepisuje jej tabletki i jak mozemy sie dowiedziec czy sa one skuteczne i zabezpiecza nas przed niechciana ciaza?? Czy po miesiacu brania idzie ona na jakies dodatkowe badania (krwi czy cos) czy to wszytsko sie przyjelo?? Da rade tak to zrobic by jej rodzice sie nie dowiedzieli o tym wszytskim?? Dzieki za pomoc i pozdrawiam
|
butt3rfly
|
|
Czy musi ona isc na taka wizyte do lekarza ze swoja mama a nie jakos prywatnie lub z moja matka??
Nie musi. Moze isc sama.
Jak wygladaja takie badania.. lekarz przepisuje jej tabletki i jak mozemy sie dowiedziec czy sa one skuteczne i zabezpiecza nas przed niechciana ciaza??
Idzie 1 raz do ginekologa, wiec lekarz bedzie kazal polozyc jej sie na fotel, zrobi wstepne ogledziny stwierdzi czy nie ma jakis stanow zapalnych.. moze zrobic cytologie.. niech sie niczym nie przemuje to naprawde nic nie boli.. Tabletka zabezpiecza przed ciaza od 1 dnia jej przyjecia, dziala cały czas, nawet podczas 7 dniowej przerwy.
Czy po miesiacu brania idzie ona na jakies dodatkowe badania (krwi czy cos) czy to wszytsko sie przyjelo??
Zazwyczj robi sie takie badania po pol roku.. miesiac to za malo.. Organizm przyzwyczaja sie do tabletek pzez 3 misiace, podczas ktorych moga wystapic skutki uboczne..
Da rade tak to zrobic by jej rodzice sie nie dowiedzieli o tym wszytskim?? Dzieki za pomoc i pozdrawiam
Tak, jesli dochowa tajemnicy, bedzie chowac recepty i tabletki.
Jesli chodzi o dzialanie tabletek to jest tylko i wylacznie kwestia psychiki, aby zafac tabletkom.. Z medycznego punktu widzenia antykoncepcja dziala od 1 przyjetej tabletki.. wiec beziecie mogli uprawiac seks ilee chcecie, bez potrzeby dodatkowego zabezpieczenia
Niech dziewczyna porozmawia z kolezankami, spyta sie ktora pania doktor polecaja.
Powodzenia
|
Specjalista -
 |
|