Autor |
"**Pigułki antykoncepcyjne** pytania i odpowiedzi tu;-)" |
|
Miareczka
|
katechetka
|
|
Stosuje tabletki?
|
|
crs_sc
|
|
Spóźnia się jest źle - jest za wcześnie to też nie dobrze ...
Chyba nic na świecie nie powoduje u ludzi takiego stresu jak "problemy" z okresem - i to zarówno u dziewczyn jak u ich partnerów
Też to parę razy przechodziłem. I przechodzę znowu: Dziewczyna wczoraj wieczorem wzięła ostatnią tabletkę z opakowania, a już dziś dostała okres. Wiem, że nie powinno tak być. Tłumaczę to sobie tym że to było dopiero 2 opakowanie - że wszystko dopiero się reguluje, dodatkowo stres ... Uspokaja mnie to, że tabletki były brane regularnie ( dosłownie co do 5 min ) - nie występowały żadne wymioty ani biegunki.
Wiem, że u dziewczyn które dopiero zaczęły przyjmować tabletki okres potrafi wystąpić nawet w połowie ich brania i nie oznacza to niczego złego.
Jakiś stres na pewno jest. Co Wy o tym myślicie?
|
Sweet69
|
|
Przy pierwszych opakowaniach okres różnie (mi) sie pojawiał, (znaczy występował 2,3,4 dzien po skonczeniu opakowania), potem to dosłownie co do godziny...
Jak wszystkie tab były brane regularnie to raczej nie ma sie czym przejmować. (imo) |
Ekspert -
 |
|
|
ijaijaooo
|
|
hej mam pytanie jeśli miało się wziaść tabletke we wtorek a wzieło sie w srode :/ ? nowe opakowanie ? |
 |
|
|
Sweet69
|
|
jak zapomniałaś pierwszej tabletki to pierwszy tydzień z gumką
ps. ulotka !!! |
Ekspert -
 |
|
|
ijaijaooo
|
|
Ale miałam wziaść we wtorek 1 tabletke z nowego opakowania a wziełam w środe :/ ? |
 |
|
|
crs_sc
|
|
Czyli przedłużyłaś przerwę z 7 do 8 dni?
W takim razie musisz się przez jakiś czas dodatkowo zabezpieczyć - przerwę można skracać, ale nie można przedłużać ... skuteczność antykoncepcji została zmniejszona.
|
ijaijaooo
|
|
|
|
crs_sc
|
|
Nie ma za co.
Ja też mam pytanie: czy normalny lekarz ( taki od grypy, itp ) może wypisać receptę na tabletki antykoncepcyjne, czy musi to być ginekolog?
|
Sweet69
|
|
Jak ide tylko po tabletki, to do gina nawet nie wchodzę do gabinetu tylko proszę pielęgniarkę żeby mi wypisała |
Ekspert -
 |
|