FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 180 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ROZRYWKA | Nauki Ścisłe
[MAT] algorytm generujący nieskończony ciąg liczb pierwszych 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "[MAT] algorytm generujący nieskończony ciąg liczb pierwszych"   

faramka
 Wysłana - 23 luty 2010 17:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.

Mam jedno małe pytanko, nie chcę specjalnie zakładać nowego tematu.
Czy istnieje algorytm generujący nieskończony ciąg liczb pierwszych?
To pytanie z egzaminu z logiki algorytmicznej.

Z góry dzięki za odpowiedź.

[www.bike.sandomierz.org]

metanadren
 Wysłana - 23 luty 2010 18:02      [zgłoszenie naruszenia]

Popatrzmy na pewien algorytm, który produkuje liczby pierwsze:

Weźmy dowolną liczbę i zacznijmy ją dzielić przez liczby, które są od niej mniejsze, jest ich pewnie skończenie wiele. Jeżeli wszystkie takie liczby podzielą z resztą, oznacza to, że jest ona liczbą pierwszą.

Ten algorytm jest dosyć dobry, ale przy bardzo dużych liczbach, łatwo o pomyłkę.

Innym algorytmem, polegającym na rozkładaniu liczby na liczby pierwsze jest faktoryzacja.

Przykład faktoryzacji:

15=3*5 100=5*5*2*2

Jeśli liczbę można przedstawić w taki właśnie sposób to nie jest ona liczbą pierwszą, ale ten sposób jest sposobem jeszcze bardziej nieefektywnym niż wcześniejszy.

Aby znaleźć wszystkie liczby pierwsze, które nie są większe od z góry zadanej liczby n, można się posłużyć następującym sposobem, zwanym "sitem Eratostenesa". Należy wypisać w porządku wszystkie liczby naturalne od 2 do n. Pierwsza z tych liczb jest liczbą pierwszą. Zostawiamy ją i następnie wykreślamy wszystkie liczby, które dzielą się przez dwa, a ponieważ się dzielą przez dwa to nie są pierwsze. W praktyce oznacza to, że wykreślamy wszystkie parzyste liczby. Jeśli to już zrobimy, pierwszą liczbą po 2 jest 3. Jest ona liczbą pierwszą. Zostawiamy ją i następnie wykreślamy wszystkie liczbą, które dzielą się przez 3. Po tej operacji, kolejną liczbą, która nie została wykreślona jest 5. Jest ona liczbą pierwszą, więc ją zostawiamy i wykreślamy z pozostałych wszystkie te, które dzielą się przez 5. Jeśli będziemy kontynuować to wykreślanie w ten sposób otrzymamy wszystkie liczby pierwsze mniejsze od liczby n.

Niestety i ta metoda nie jest najlepsza. Przy bardzo dużych liczbach, obliczenia trwają zbyt długo, aby stosować go na dłuższą metę.

Najlepszym sposobem znajdowania liczb pierwszych jest posługiwanie się komputerem Cray z serii T90, wyposażonym w algorytm Lucasa-Lehmera. Sławni matematycy: David Slowinski - Paul Gage posiadają patent na posługiwanie się nim. Slowinski jest uważany za "łowcę" największych liczb pierwszych.

I will never be afraid again
I will keep on fighting 'till the end
I can walk on water, I can fly
I will keep on fighting till I die...

faramka
 Wysłana - 23 luty 2010 18:05      [zgłoszenie naruszenia]

OK, wynajdujemy liczby pierwsze, ale czy generujemy nieskończony ciąg?

metanadren
 Wysłana - 23 luty 2010 18:11      [zgłoszenie naruszenia]

Poszperalem na necie i nie wiem
Ale tak na logike, skoro wciaz poznajemy nowe liczby pierwsze i wiemy ze na pewno wszystkich nigdy nie poznamy bo jest ich nieskonczonosc to chyba taki algorytm jest nie do ogarniecia(a na pewno nie w praktyce ze wzgledu na ograniczona moc obliczeniowa komputerow) ale w teorii wszystko jest mozliwe wiec niech sie wypowiedza lepiej teoretycy

I will never be afraid again
I will keep on fighting 'till the end
I can walk on water, I can fly
I will keep on fighting till I die...

Kuba_SnK
SŁABY
 Wysłana - 23 luty 2010 18:21      [zgłoszenie naruszenia]

faramka, gdyby cos takiego istnialo i bylo szybkie to szyfrowanie RSA nie mialoby sensu

ja nie slyszalem o czyms takim i na 99,99999% jestem pewny, ze czegos takiego nie ma (jedyna mozliwosc: najbardziej zaawansowane bazy wojskowe, ale to i tak mysle Science-Fiction )

Zmieniony przez - Kuba_SnK w dniu 2010-02-23 18:22:38

mafia inso-fizyków%-)

Specjalista -

faramka
 Wysłana - 23 luty 2010 18:22      [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie, wydaje się, że nie ma takiej pieprzonej możliwości, ale zagwozdka jest.

Dokładna treść zadania:
Czy i dlaczego
a) istnieje
b) jest znany
c) został zrealizowany komputerowo
d) został wykonany bez komputera
algorytm generujący nieskończony ciąg liczb pierwszych?

Znaczy: każdy podpunkt trzeba uzasadnić.

Dzięki, chłopaki, za szybką reakcję.

Zmieniony przez - faramka w dniu 2010-02-23 18:23:51

Kuba_SnK
SŁABY
 Wysłana - 23 luty 2010 18:25      [zgłoszenie naruszenia]

chyba, ze chodzi Ci o jakie naiwne testy typu ... znamy liczby pierwsze:
2,3,5,7 i chcemy liczyc dalej
sprawdzamy 8 ... dzieli sie przez 2 ... nie jest pierwsza...
sprawdzamy 9 ... nie dzieli sie przez 2... dzieli sie przez 3 ... nie jest pierwszza
sprawdzamy 10 ... dzieli sie przez 2 -> nie jest
sprawdzamy 11 ... nie dzieli sie przez 2... nie dzieli sie przez 3 ... nie dzieli sie przez 5 ... nie dzieli sie przez 7 ... jest pierwsza
itd (chyba wystarczy sprawdzac do liczb pierwszych <= sqrt(liczba) )

bo jesli to nazwiemy algorytmem generujacym nieskonczony ciag liczb pierwszych (defacto mozna nim dostac kazda liczbe pierwsza ... tylko ze takie 10^100 to "troche" beda trwaly ... edyna nadzieja to kompy kwantowe)

Zmieniony przez - Kuba_SnK w dniu 2010-02-23 18:26:28

mafia inso-fizyków%-)

Specjalista -

Kuba_SnK
SŁABY
 Wysłana - 23 luty 2010 18:28      [zgłoszenie naruszenia]

i powiem Ci szczerze, ze zaznaczylbym raczej w tym wypadku wszystkie, ze:
istnieje
jest znany
zostal zrealizowany komputerowo
zostal wykonany bez komputera (na kartce tez mozemy sprawdzac )) )

ale pytanie jest mocno glupie, albo ja sie za bardzo zastanawiam nad tym co sie kryje pod "algorytm generujacy nieskonczony ciag liczb pierwszych"

mafia inso-fizyków%-)

Specjalista -

faramka
 Wysłana - 23 luty 2010 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

Sama nie wiem, o co chodziło. Podejrzewam, że najważniejsze w zadaniu było uzasadnienie ( nie, bo... albo tak, bo... ).

Mhm, mogłam napisać nie wiem, czy istnieje, bo nie jest mi znany Ewentualnie wprowadzić człenia w zakłopotanie i odpowiedzieć istnieje (sama napisałam), ale nie jest znany, bo ukrywam go przed światem .

Zmieniony przez - faramka w dniu 2010-02-23 18:33:00

Kuba_SnK
SŁABY
 Wysłana - 23 luty 2010 18:35      [zgłoszenie naruszenia]

istnieje - tym algorytmem, który podalem mozemy dostac kazda liczbe pierwsza (w teorii .. bo w praktyce doszedlem do 2^32 i plik mi 2Gb zajmowal + chwile trwalo ... a co dopiero 2^64 ) ... a to do nieskonczonosci daleko, ale ... mozna )
jest znany - wlasnie go pokazalem
zostal zrealizowany komputerowo - moge Ci wkleic kod
zostal wykonany bez komputera - ktos na 100% na kartce troche liczb policzyl

tak bym uzasadnial

Zmieniony przez - Kuba_SnK w dniu 2010-02-23 18:35:37

mafia inso-fizyków%-)

Specjalista -

faramka
 Wysłana - 23 luty 2010 18:38      [zgłoszenie naruszenia]

Dobra, dzięki. Jakby co, to jutro wykorzystam Twoją pomoc na ustnym

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

[MAT] algorytm generujący nieskończony ciąg liczb pierwszych

Strony: 1 2

Warto przeczytać: Matematyka- funkcje | matematyka rozszerzona - klucz do zadań z próbnej matury | Figury istniejace tlyko na papierze | Zadanie z matmy ... | [Matma] Zadanie tekstowe nr 2 | Wulkany | infa- arkusz Excel | [FIZYKA] Zadanie | otrzymywanie metanu | [Fizyka]zadanie-rekacje syntezy-pilnie | [M] funkcja | [I] Turbo Pascal / dzialanie matematyczne/ | (GEO) efekt cieplarniany | [ch] plusy i minusy sztucznego i naturalnego promieniowania/PILNEEEE/ | [FIZYKA] Oddziaływania w przyrodzie (o balonach) | [mat]Odejmowanie ułamków...

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL