Witam wszystkich mam problem do piątku muszę oddać Ramowy plan wypowiedzi na maturę z języka polskiego, jednak nie potrafię sobie poradzić ze sporządzeniem takowego planu. Miałbym ogromną prośbę do was czy byli byście w stanie mi pomóc napisać taki plan chodzi mi tu głównie o jak ma wygladac i co w nim napisać. Oto moja bibliografia.
TEMAT: Rodzice i dzieci. Przedstaw wzajemne relacje na wybranych przykładach literackich.
I. Literatura podmiotu:
Przypowieść o synu marnotrawnym, [w:] Biblia Tysiąclecia Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Wyd. 3 popr. Pallotinum, Poznań 1998, ISBN 83-7014-218-4.
Reymont Władysław Stanisław, Chłopi, Wydawnictwo PARK, Bielsko Biała 2005, ISBN 83-7266-320-3.
Żeromski Stefan, Przedwiośnie, Wydawnictwo Zielona Sowa 2005, ISBN 83-7389-930-8.
Mrożek Sławomir, Tango. wyd. 7, Kraków, Wydawnictwo Literackie, 1973, ISBN 978-83-7392-229-7
II. Literatura przedmiotu:
Chruszczewska Anna, Urbaniak Sylwia: Poradnik Licealisty. Język polski. Nowa matura.
Prezentacja i rozmowa. Przygotowanie krok po kroku. Warszawa, Kram 2004,
ISBN 83-8917-196-1.
Hutnikiewicz Artur, Przedwiośnie Stefana Żeromskiego, Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych, Warszawa 1971.
Gutkowska Barbara, O Tangu i Emigrantach Sławomira Mrożka, Wyd. Książnica, Warszawa 1998, ISBN 9788371322877
Wzory są w Internecie, a plan pisze się w oparciu o treść prezentacji, a nie bibliografię.
Rada Jedenastu i Inso 2009
Zgadza się sa wzory w internecie tylko właśnie nie wiem jak dokładniej mam to napisać, chcę to opisać prosto i zwięźle.
Nie mam jeszcze napisanej pracy maturalnej, na chwilę obecną zależy mi aby napisać ramowy plan wypowiedzi.
Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc napisać jak mam to sformółować będę bardzo wdzięczny.
No ale jak nie masz pracy to jak chcesz napisać plan ramowy, skoro jest on po prostu punktami, odnoszącymi się do poszczególnych treści zawartych w pracy?
Rada Jedenastu i Inso 2009
Daję tezę ktora łaczy ze sobą relację rodziców i dzieci w powyższych utworach zawartych w mojej bibliografi, piszę w punktach do każdego dzieła literackiego jaka jest relacja i na koniec podsumowanie czyli wnioski.
W pierwszym podpunkcie Pani powiedziała że moge wpisac coś na podobę:
Ojciec jako Bóg a syn jako grzesznik, w Tangu syn staje się głową rodziny itp.
Ty tępy chvju
Po pierwsze plan ramowy pisze się na podstawie pracy maturalnej, po drugie to ma być przede wszystkim pomocne dla ciebie na wypadek, gdybyś na przykład zapomniał o czym dalej mówić.
Najprostszy schemat:
1. Wstęp:
a)
b)
c)
2. Rozwinięcie:
a)
b)
c)
3. Zakończenie/Podsumowanie/Wnioski
Poradziłem sobie juz sam i nie pisalem pracy maturalnej dam sobie bez niej radę.
Znam te lektury doskonale lecz nie potrafiłem napisać ramowego planu wypowiedzi a w necie nie mogłem nic konkretnego znaleźć.