"Grubi dziadkowie, grubi rodzice, ja tak samo - ani chybi to genetyka, czyli nic siê nie da zrobiæ" - czy napewno ? Czytaj dalej !
* Geny smaku - determinuj± one sposób w jaki odbieramy smak konkretnych pokarmów. Mog± powodowaæ ¿e pewnych smaków nie znosimy, inne za¶ uwielbiamy. Przyk³adowo wszyscy posiadamy geny odpowiadaj±ce za sposób odczuwania goryczy. U mniej wiêcej 1/4 populacji ludzkiej uk³ad tych genów powoduje ¿e ich posiadacze bardzo silnie odczuwaj± gorycz. S± to osoby które z regu³y nie znosz± grapefruitów i kawy bez cukru. Ujemn± stron± posiadania takiego genotypu jest fakt ¿e geny te sprawiaj± i¿ ich posiadacze unikaj± równie¿ zdrowych warzyw które maj± choæby cieñ goryczy w smaku (cukinia, broku³y, sa³ata, kapusta itd.). Osoby takie równie¿ maj± tendencjê do nadu¿ywania s³odyczy. Aby temu zapobiec wystarczy nieco doprawiaæ zdrowe warzywa np. jakims dressingiem aby zabiæ smak goryczy a nie eliminowaæ ich z diety.
* Pewna czê¶æ populacji posiada uk³ad genów znacznie os³abiaj±cy odczuwanie jakichkolwiek smaków. Osoby takie maj± tendencjê do zjadania znacznie wiekszych ilo¶ci po¿ywienia ni¿ potrzebuj±, gdyz dopiero du¿a ilo¶æ pozwala im odczuæ jak pokarm smakuje. Osoby takie powinny skoncentrowaæ sie na dietach zawieraj±cych jak najmniej kalorii na gram pokarmu, czyli owocach, warzywach, str±czkowych, chudych miêsach i pieczywie razowym, zdecydowanie unikaj±c produktów bogatych w t³uszcz.
* Gen na siódmym chromosomie odpowiada za produkcjê leptyny reguluj±cej apetyt. W bardzo rzadkich przypadkach unikalna mutacja blokuje ten gen i osoby ni± dotkniête maj± niepowstrzymany apetyt. Mutacje takie jednak s± na tyle rzadkie, ¿e jest niemal pewnym ¿e Ciebie nie dotycz±. Nie oznacza to jednak ¿e Twoja leptyna dzia³a poprawnie - diety g³odówkowe, bardzo niskokaloryczne niweluj± efekt powstrzymywania apetytu przez leptynê, apetyt wtedy wymyka siê z pod kontroli. Dzieje sie tak gdy Twoje dzienne spozycie kalorii spada poni¿ej 20 kcal na kilogram "idealnej" masy cia³a dla Twojego wzrostu (liczonej na podstawie BMI). Tak d³ugo jak d³ugo sie nie g³odzisz, leptyna funkcjonuje prawid³owo.
* Gen na chromosomie 8 odpowiada za produkcjê enzymu (LDL) odpowiedzialnego za odk³adanie t³uszczu w komórkach t³uszczowych. Jego zadaniem jest wychwytywanie wolnych kwasów t³uszczowych z krwioobiegu i ich transport do wnêtrza komórek t³uszczowych. Je¶li Twój organizm posiada genetyczn± tendencjê do nadprodukcji tego enzymu, mo¿esz ograniczyæ spo¿ycie t³uszczy oraz nadmiaru wêglowodanów, szczególnie tych o wysokim indeksie glikemicznym aby temu zapobiec.
* Hormon insulina, którego produkcje koduj± geny chromosomu 11 odpowiada za metabolizm po posi³ku. W zale¿no¶ci od typu zjedzonego posi³ku mo¿esz zapobiec negatywnym efektom dzialania insuliny w postaci stymulacji odk³adania t³uszczu - znowu po raz kolejny kluczem jest spo¿ywanie posi³ków o niskim indeksie glikemicznym.
* Zami³owanie do æwiczeñ jest równie¿ uwarunkowane genetycznie - ludzie lubi±cy æwiczenia z natury posiadaj± lepiej rozwiniêt± sieæ naczyñ w³osowatych dostarczaj±cych tlen do miê¶ni i lepiej wykszta³cony mechaniz przemian energetycznych. Na szczê¶cie wyj¶ciowy potencja³ w tym zakresie mo¿na znacznie poprawiæ po prostu æwicz±c - wtedy dziêki poprawie wydolno¶ci kardiowaskularnej braki genetyczne (cechy wrodzone) zostan± zrekompensowane poprzez cechy nabyte.
Jak widaæ w wielu przypadkach mo¿na sprawiæ ¿e geny zamiast dzia³aæ przeciw Tobie bêd± dzia³aæ dla Ciebie - nie ma wiêc co zwalaæ wszystkiego na "s³ab± genetykê" - wystarczy chcieæ!
______________________________
Wiec kimze w koncu jestes?
Jam czescia tej sily, ktora wiecznie zla pragnac,
wiecznie czyni dobro
Noctua Summe Farmosa Parvula
generalnie obecnie uwaza sie, ze namnazanie komorek tluszczowych w tkance podskornej nastepuje w dwu okresach zycia:
w wieku 2-3 lat
w wieku pokwitaniowym
jesli zatem dziecko jest wtedy przekarmiane, zostanie "obdarowane" pokazna sylwetka na cale zycie
w pozostalych okresach zycia nadmierne odzywianie ma prowadzic jedynie do powiekszania sie juz istniejacych komorek tluszczowych
gubienie wagi jest duzo latwiejsze w tym drugim przypadku