ideologie stały się już tylko szyldem reklamowym nastawionym na ogłupianie gawiedzi i pozyskiwania głosów.w zasadzie żadnej formacji nie można dziś przypisac żadnej ideologii całościowo, a jedynie fragmentarycznie. i tak enpe PiS z zapędami Tuska do blokowania Karty Praw Podstawowych , szukanie sojuszników jak najdalej od granic itd doskonale wpisuje się w klimat targowicy negującej sens konstytucji 3maja. ta neotargowica używa szczytnych haseł żonglujac ideałami tylko i wyłącznie w celu ukonstytuowania się władzy żenującego warcholstwa.Doskonale taka postawa została wkomponowana w "Powrocie posła", gdzie przeciwnik konstytucji 3maja , niejaki Starosta wypowiada te oto słowa ; "Polska nigdy z nikim łączyc się nie powinna
niech cicho siedzi, ale niech nie będzie czynna
a jeśli koniecznie o przymierze chodzi
niech się z dalekim łączy, co jej nie zaszkodzi
z Hiszpanią, z Portugalią, nawet z Ameryką..."
współczesna neotargowica działa w szczególnych warunkach, gdzie zastana przez nich sytuacja to przymierze z UE, więc dlatego ble ble ble ble ble ble ble...
salus rei publicae suprema lex est...
_____________________________marcus tullius cicero
Zmieniony przez - linceusz w dniu 2007-11-26 11:09:36
Mam prośbę ponieważ niewiele mogę znaleśc w książkach na temat konserwatyzmu w Polsce,a tak szczegółowiej to mam referat o Adamie Czartoryskim (hotel lambert), lub mogę zmienić na kogos innego, z liberalizmu , konserwatyzmu w POLSCE! proszę o pomoc
1. ↑ Joanna Nowak, Władysław Zamoyski, o sprawę polską w Europie (1848-1868), Poznań 2002, s. 33.
2. ↑ Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie, przewodnik po zasobie, t. II, Epoka porozbiorowa, t. II, s. 397-398.