FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 20490 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Łopatka wieprzowa - przepisy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Łopatka wieprzowa - przepisy"   
 
.R.
 Wysłana - 9 luty 2011 01:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam. Często w sklepach widzę promocje na łopatkę wieprzową bez kości. Macie jaieś oryginalne sprawdzone przepisy na dobre potrawy z tego mieska? Coś oprócz gulaszu i mielonych bo to standard:)

Żeby temat się przyjął wrzucam przepis na zupę gulaszową znaleziony w necie:

SKŁADNIKI:

* 1 kg łopatki wieprzowej
* Duży seler - korzeń
* Por
* 2 marchewki
* 3 pietruszki - korzeń
* 20 dag pieczarek
* 3 duże cebule
* 3 ząbki czosnku
* Puszka groszku konserwowego
* Mała papryka
* Ziemniaki - 6 dużych
* Przecier pomidorowy
* Sól, pieprz chilli, liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

"Mięso pokroić w kostkę, posypać solą
i pieprzem, dosyć mocno podsmażyć na patelni
, następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie mięso przełożyć do dużego garnka i zalać wodą tylko, aby zakryła mięso, dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy
na malutkim ogniu pod przykryciem. Następnie mocno podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dorzucamy je do mięsa w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Wszystkie warzywa
kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już miękkawe dodajemy warzywa (bez ziemniaków), uzupełniamy wodę gdy warzywa są miękkawe dodajemy ziemniaki. Następnie( po ok.15 minutach), groszek ( bez zalewy), koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w paski paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Zupka musi być lekko pikantna:) Najlepsza jest następnego dnia.:)"





przepis znaleziony na gotujmy.pl
______________________________
 
"...to było za nimi. A przed nimi było wszystko."

 
.R.
 Wysłana - 9 luty 2011 02:01      [zgłoszenie naruszenia]

Nastepny wg. mnie ciekawy przepis:

Łopatka wieprzowa duszona w czerwonym winie

ok. 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
sól, pieprz
5-6 łyżek mąki
olej do smażenia

pół dużej główki czosnku
pół średniej cebuli

1/4 szkl. (60-70 ml) octu winnego albo jabłkowego
2 szkl. (500 ml) wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki cukru

2 łyżki szałwii
1 łyżka majeranku


Umytą łopatkę pokroić na kotlety (ok. 2-3 cm grubości), przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i strząsnąć jej nadmiar.

Rozgrzać szeroki garnek o grubym dnie, wlać kilka łyżek oleju, tak, żeby przykrył dno. Partiami smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Usmażone przełożyć na chwilę na innego naczynia.

W tym samym garnku na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucić z grubsza pokrojony czosnek i drobno pokrojoną cebule - smażyć często mieszając, aż czosnek sie zrumieni. Częste mieszanie jest bardzo ważne - gdyby czosnek się przypalił, to nada potrawie gorzkiego smaku, a tego bardzo nie chcecie, uwierzcie mi na słowo :)

Gdy czosnek jest już zezłocony do garnka wlać wino, ocet i wsypać cukier - dokładnie wymieszać, najlepiej chyba drewnianą łyżką. Cukier ma się rozpuścić i przy okazji wszystkie drobinki, które przylgnęły do dna w czasie smażenia mięsa, trzeba zdrapać - wzbogacą smak sosu.

Teraz jeszcze trzeba przełożyć do sosu mięso, razem z płynem, który zebrał się w naczyniu, dodać szałwię i majeranek, przykryć garnek szczelnie pokrywką, skręcić gaz na minimum i po robocie. Na około godzinę można o mięsie zapomnieć, dusi się całość dopóki mięso nie zmięknie. W czasie kiedy będzie się dusić można obrać i ugotować ziemniaki, ryż albo skoczyć do sklepu po bagietkę.





Znalezione na przyduzymstole.************
_______________________________
 
"...to było za nimi. A przed nimi było wszystko."

 
.R.
 Wysłana - 9 luty 2011 02:05      [zgłoszenie naruszenia]

Łopatka wieprzowa duszona
w sosie cebulowo-śmietanowym

1/2 kostki (100 g) smalcu
sól, pieprz
1 łopatka wieprzowa (1,2-1,5 kg)
3-4 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 szkl. (500-750 ml) bulionu
1 duża (400 g) śmietana, najlepiej tłusta i słodka


Umyte mięso doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać garnek o grubym dnie, włożyć smalec i roztopić, na gorący włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.

Kiedy mięso się smaży można obrać i pokroić cebulę, w grubsze półplasterki. Jeszcze czosnek - nieobrane ząbki miażdżyć bokiem szerokiego ostra noża, wystarczy położyć każdy ząbek osobno na desce do krojenia, przyłożyć ostrze i uderzyć pięścią, tak jak by się w stół uderzało. Łupinka zejdzie bez namawiania, sam czosnek wystarczy pokroić z grubsza.

Obsmażone mięso wyłożyć na talerz, a do garnka wrzucić cebulę, czosnek i jeszcze szczyptę soli. Dusić chwilę mieszając co jakiś czas, ważne, żeby nie przypalić czosnku. Gdy tylko cebula przybierze apetyczny kolor do garnka znów włożyć mięso, całość podlać na początek mniej więcej połową bulionu.

Bulionu ma być na tyle, żeby przynajmniej 1/3 mięsa była w nim zanurzona. Garnek przykryć szczelnie pokrywką i dusić mięso na małym ogniu ok. 40 minut. Zaglądać co jakiś czas i sprawdzać, czy nie wyparowało zbyt dużo bulionu, jeśli tak to trzeba uzupełnić do poprzedniego stanu. Teraz wyjąć mięso na deskę do krojenia i poporcjować. Moje kawałki miały ok. 3 cm grubości.

Do garnka wlać zahartowaną, czyli ogrzaną, śmietanę - przelać ją do większego pojemnika, dodać trochę wywaru spod mięsa, dokładnie wymieszać, dolać więcej wywaru, raz jeszcze wymieszać i dopiero wtedy wlać do garnka, oczywiście mieszając :) Włożyć do garnka z sosem pokrojone mięso, przykryć je cebulą i przykryć całość pokrywką.

Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Moja łopatka w sumie dusiła się blisko 90 minut. Po dodaniu śmietany dla bezpieczności dobrze jest zaglądać do garnka co 10-15 minut, zamieszać i, gdyby sos zbyt mocno gęstniał, dolać więcej bulionu.

Podawać ze świeżym pieczywem, żeby było czym sos wyjadać z talerza :)





Znalezione na przyduzymstole.************
_______________________________
 
"...to było za nimi. A przed nimi było wszystko."

 
pitbull91
 Wysłana - 9 luty 2011 19:38      [zgłoszenie naruszenia]

Ja lubie łopatkę pokroić w kostkę, zalać olejem z wyciśniętym czosnkiem i drobniutko pokrojoną papryczką chili lub peperoni, posypoać mocno przyprawą prymat do karkówki, odstawić do lodówki na 2 - 24h i usmażyć
_______________________________
 



 
Czorny90
 Wysłana - 9 luty 2011 19:48       [zgłoszenie naruszenia]

Ja robie tak jak kazde inne mięcho. Cebula na patelnie, potem czosnke, potem wrzucam zamarynowane mięcho, najpierw sie podsmaża, potem dusze, dodaje papryke przyprawiam i tyle.

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Łopatka wieprzowa - przepisy

Warto przeczytać: | | biografie morderców | desperados | steelfeet | fzn | ból szczeki | nie byl lisek | kurva erudyta | mieliście przyjaciółke | spawacz | ratownik medyczny | Lubisz to suko | pływak | przemko131 | Kamson | dansin | wege rap | anonymous | kurfa znowu | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0