FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 1933 razy ¬

ROZRYWKA | Zdrowie
łzy 
[powiadom znajomego]    
Autor "łzy"   

ki123cia
 Wysłana - 17 maj 2007 14:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Nie wiedziałam gdzie to wtyknąć.
Czemu kobiety płaczą o byle co a faceci zawsze są twardzi(przynajmiej na pozór)? Czy to jest jakaś sprawa hormonalna czy coś ???

INSOMNIA
 Wysłana - 17 maj 2007 14:44      [zgłoszenie naruszenia]

bo trza być twartkim nie trza być mietkim

a tak na serio to nie ma regoly, zalezy od psychy
jedni sie martwią o byle gówno niewiamomo jak, drudzy mają wszystko w dupie (i prawidlowo)

Methos
 Wysłana - 17 maj 2007 14:57      [zgłoszenie naruszenia]

ciekawy art nt łez

Czemu dobrze jest płakać? "Młodość płacze, choć jej nie smutno; starość smuci się bez łez". Jednak świat łez nie ogranicza się do smutku i jest dużo bardziej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać. Łza to nie tylko słona woda - jej struktura i skład są bardzo złożone.

Tak jak rytm serca, pocenie się czy rumieńce, łza ujawnia rodzące się w nas emocje, radości i cierpienia. Z tego powodu zajmuje uprzywilejowane miejsce w licznych mitologiach.

W starożytnym Egipcie sądzono, że ludzie powstali z łzy Re, boga Słońca. Według Inków to bóg nieba Wirakocza swoim płaczem przyczynił się do powstania świata, bo "ożywcza woda łez jest przyczyną wszystkiego, tworzy ocean, w którym przeglądają się niebo, drzewa i twarze". W Biblii Chrystus nie śmieje się, za to płacze trzy razy - łzy są więc znakiem człowieczeństwa. W średniowieczu zachęcano do płaczu będącego oznaką uczuć religijnych lub stanu łaski.

Funkcja łez to przede wszystkim naoliwianie powiek oraz nawilżanie i odżywianie rogówki i spojówek. Łzy produkowane są bez przerwy przez gruczoły łzowe, rozpływają się na powierzchni oka, po czym są zbierane i transportowane kanalikami łzowymi do jamy nosowej. Powłoka łzowa na rogówce odnawia się dzięki mruganiu powiekami średnio co 10 sekund. Jej całkowita objętość to około 6 mililitrów. Wytwarzamy około 2,4 mililitra łez na minutę. Kiedy podczas snu nasze oczy pozostają zamknięte, gruczoły łzowe są delikatnie stymulowane, żeby płyn krążył sam z siebie, a naczynia wokół rogówki ulegają rozszerzeniu, aby zapewnić dostawę tlenu. Powoduje to czasami zaczerwienienie oczu po przebudzeniu.

Płyn łzowy powstaje w wyniku filtracji krwi w komórkach gruczołów łzowych, które dodają do niego również inne składniki, jak na przykład substancję antybakteryjną lizozym. Ten płyn ma działanie odżywcze, ponieważ rogówka, żywy organ złożony z regularnie odnawianych komórek, nie jest unaczyniona. Naczynia krwionośne, nawet bardzo cienkie, przeszkadzałyby w widzeniu, dlatego to płyn łzowy dostarcza tlenu niezbędnego do funkcjonowania komórek rogówki.

Powłoka łzowa posiada kilka warstw. Wierzchnia warstwa jest najbogatsza w substancje tłuszczowe, które ograniczają naturalne parowanie wody. Środkowa obfituje w tlen i dwutlenek węgla. Ta, która jest w bezpośrednim kontakcie z rogówką, przypomina śluz - jest najbardziej lepka i bogata w białko i kontroluje rozprzestrzenianie się powłoki łzowej.

Istnieje kilka przyczyn różnicujących wytwarzanie i wydzielanie płynu łzowego. Są one na przykład natury fizycznej, jak wiatr, zimno itp., które powodują, że organizm zwiększa produkcję łez, chcąc chronić się przed wysuszeniem. Ale powodem, który najbardziej nas interesuje, są emocje. Tymi "rządzi" najstarsza część mózgu, po czym przejmie je kora nowa.

I tak - intensywna radość, ból, cierpienie wysyłają sygnały, które dotrą do gruczołów łzowych, każąc im zwiększyć produkcję płynu łzowego. Jego naturalne drogi ujścia (kanaliki łzowe) wypełniają się, potem przepełniają, a nadmiar płynu wydostaje się z oka prosto na twarz. Skład takich łez różni się od tych powstających na przykład podczas obierania cebuli. Te ostatnie zawierają dużo mniej protein niż łzy wywoływane emocjami, w których znajduje się z kolei więcej hormonów, w tym prolaktyny stymulującej produkcję mleka, i leucyny, która w sposób naturalny uśmierza ból.

Obecność prolaktyny wyjaśniałaby częściowo fakt, iż kobiety począwszy od okresu dojrzewania aż do menopauzy płaczą średnio cztery razy częściej niż mężczyźni. Do dwunastego roku życia dziewczynki nie płaczą więcej niż chłopcy (z powodu równego poziomu prolaktyny). Za to w osiemnastym roku życia organizm dziewcząt produkuje o 60 procent więcej prolaktyny niż organizm chłopców.

Analiza składu chemicznego łez wyjaśnia również ich dobroczynny wpływ. Z jednej strony dlatego, że impuls nerwowy powodujący powstawanie łez pociąga za sobą produkcję naturalnych substancji uspokajających. Z drugiej strony łzy pozwalają lepiej wyeliminować molekuły odpowiedzialne za stres i toksyny pojawiające się pod jego wpływem. Badacze wyliczyli nawet, że płacz zmniejsza smutek lub gniew o około 40 procent.

źródło :
- [portalwiedzy.onet.pl/,11124,1369153,czasopisma.html]

A tak od siebie dodam, że faktycznie kobiety płaczą częsciej - ale nie wynika to z faktu, że sa bardziej uduchowione, czy też bardziej wrażliwe od mężczyzn (choc zapewne są)..

ale z faktu, że mężczyźni od małego są uczeni zeby nie płakać, bo to oznaka słabości i śmieszności (i to nie jest moja opinia, ale powszechnie panująca).. i facet uczony tego przez długie lata, zatraca jakby potrzebe czestego "wypłakiwania się".. raczej zagryzie zęby...

A płacz kobiety jest "czymś normalnym" w dzisiejszym świecie (choc to złe słowo, bo kreuje zły obraz... to mam nadzeję ze wiadomo o co m chodzi)

oczywiscie nie można uogólniać, bo facet tez czasem zapłacze.... ale ogólnie rzecz biorąc... tak to wg mnie wygląda..

potargany
 Wysłana - 17 maj 2007 15:07      [zgłoszenie naruszenia]

tylko ze jak facet zaplacze - uwzazany jest za miekka faje

moja żona (RENIKA) - [http://www.insomnia.pl/profilekat.asp?mode=display&id=73383]
moja szwagierka (IWONKA) - [http://www.insomnia.pl/profilekat.asp?mode=display&id=74925]

mmaassoonn
 Wysłana - 17 maj 2007 15:24      [zgłoszenie naruszenia]

J/Methos
głównie kwestia wychowania
przecież facetowi nie wypada płakać
chociaż czasami lepiej dać upust emocjom niż tłamsić je w sobie

Klejcun
Win Dizel
 Wysłana - 17 maj 2007 15:34      [zgłoszenie naruszenia]

facetowi nie wypada ? glupi stereotyp jak dla mnie. Moze beczec i drzec sie w nieboglosy nie wypada, ale co wstydliwego w tym ze poleci chlopu lza np. przy smierci bliskich, albo rozwaleniu samochodu ?

Zmieniony przez - Klejcun w dniu 2007-05-17 15:35:38

Nie piszczie do mnie nic na PW bo nie sprawdzam tego maila.

mmaassoonn
 Wysłana - 17 maj 2007 15:36      [zgłoszenie naruszenia]

To "przecież facetowi nie wypada płakać" to była ironia

ki123cia
 Wysłana - 17 maj 2007 22:25      [zgłoszenie naruszenia]

Facetom nie wypada ale też mają uczucia i swoje smutki wiec płacz to nic złe to swojego rodzaju oczyszczenie.

areck
 Wysłana - 19 maj 2007 06:04      [zgłoszenie naruszenia]

j/Klejcun

tak uważam, ale i tak nigdy mi się nie udaje, po prostu się nie da i chuuj

ostatnio płakałem chyba jak kolega się rozbił... ale to kilka lat temu

Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie dostarcza dowodu tego w słowach

KASIA_CZEK
MARECZEK
 Wysłana - 19 maj 2007 22:22      [zgłoszenie naruszenia]

Łez sie nie powinno wstydzić bo to ludzka rzecz
Dziewczęta płaczą o byle co - chłopcy sie biją o byle co (nie każda - nie każdy)
Taka jest zaleznosc xD

Zaręczona z: NoName90

INSOMNIA
 Wysłana - 19 maj 2007 22:48      [zgłoszenie naruszenia]

chłopcy się biją o honor

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

łzy

Strony: 1 2