Czy Arka Przymierza była wytworem "wyższej" technologii? Czyj pojazd kryje się za "rydwanem Jahwe" z wizji Ezechiela? I czy manna rzeczywiście spadła z nieba? Niektórzy są przekonani, że przybysze z kosmosu, udając "Boga", ingerowali w zdarzenia opisane w Piśmie Świętym.
Biblia wspomina o kilku enigmatycznych wydarzeniach i artefaktach, które aktywują wyobraźnię u zwolenników teorii o "starożytnych astronautach". Zakłada ona, że ludzkość dokonała wielkiego cywilizacyjnego skoku dzięki przybyłym na Ziemię przedstawicielom obcej inteligencji. Pamięć o tych wydarzeniach miała zostać utrwalona w mitach, legendach oraz świętych tekstach.
Tak, a te wszystkie wniebowstąpienia to po prostu wciągnięcie przez teleport na statek kosmiczny
Rada Jedenastu i Inso 2009
czy ja wiem czy to jest absurd
wszystko sprowadza się do tego czy uważacie za prawdopodobne istnienie cywilizacji pozaziemskiej
jedynie dopuszczam możliwość istnienia drugiej cywilizacji w kosmosie biorąc pod uwagę jego ogrom
oraz to, że moooooooooże kiedyś coś gdzieś
ów cywilizacja miała styczność z naszą
Większe szanse na to że to co było w biblii jest niezdarnym (w końcu totalnie niepojete sprawy dla ówczesnych) opisem spotkań z obcą cywilizacją niż że jest dziełem niewidzialnego gościa który wszystko,może wszystko wie- ale nic nie robi i sam sobie zadaje pytania..
weź pistolet do ręki i rozpierdol im łby zanim wyciągną zapałki"
Wątpię w to, że to ingerencja kosmitów z jednego powodu. Nauka przed Chrystusem miała się całkiem dobrze a gdy powstała religia w Grecji czy we Włoszech/Rzymie rozwój mocno spowolnił żeby nie powiedzieć zatrzymał wszyscy wiemy dlaczego.
To nie mogło być raczej zamiarem "kosmitów" a jedynie dowcipnego boga.