Witam
Na pewno wiele osób na forum znajdzie się, którzy jedzą podobnie do mnie, tzn "kulturystycznie". czyli raczej zdrowo, z jakimiś sensownymi proporcjami b/w/t, ale ile można jeść kurczaka z ryżem? często brakuje pomysłu, co można do jedzenia zrobić, żeby smakowało inaczej, żeby nam te jedzenie nie obrzydło całkiem no i przede wszystkim, żeby robiło się to szybko, bo wiadomo, plecy się same nie zrobią a czasu mało!
postaram się więc wrzucać tutaj codziennie lub co kilka dni coś do zrobienia na szybko, co jest smaczne i nadaje się do zjedzenia dla osoby trenującej.
fakt, jest dział kuchnia na sfd, ale od dosyć dawna już się nie chce tam wchodzić bo większość przepisów różni się tym, że mięcho jest inaczej rozdrobnione albo makaron w drugą stronę mieszany. większość wydaje się powielana z jakąś tam drobną zmianą
dobra, dość *******enia
dzisiaj będzie łosoś z grila
elektrycznego
sposób przyrządzenia banalnie prosty a smak rewelacja jak dla mnie
czego potrzebujemy?
filet z łososia
pieprz
sól
cytrynka
-----
warzywa
ryż/kasza/nic
jak przyrządzamy?
tniemy łososia na kawałki, na takie plastry
na niego wrzucamy trochę soli, trochę pieprzu
wrzucamy do miski
wyciskamy na niego cytrynkę
zostawiamy w lodówce na trochę
innych przypraw do niego nie używamy
na grilu rozkładamy folię aluminiową
wylewamy odrobinkę oliwy, żeby nam się nic nie przykleiło
ustawiamy na grilu średnią temperaturę i pieczemy łososia około 20min
ryż i warzywka według uznania
ja przeważnie jak robię jedzenie to robię kilka porcji, zamykam w lodówie i sporo czasu to nam oszczędza
śniadania to przeważnie omlety albo płatki owsiane z wodą i odżywką
jakiegoś fajnego omleta będę mógł wrzucić w piątek albo sobotę
to w sumie najszybciej się robi
wrzucamy do miksera 5 jajek, około 50-100g płatków owsianych, 100mg jogurtu, 50-100ml wody, pieprz i sól wg uznania
mielimy na jednolitą masę
przelewamy do miski
kroimy kiełbaskę w kostkę, warto kupić jakąś lepszą
kroimy szczypiorek
wrzucamy jedno i drugie do miski
mieszamy
i na patelnię
o czym pamiętamy?
przed wlaniem tego, patelnia musi być dobrze rozgrzana, gdy już wlejemy to zmniejszamy ogień, żeby się spokojnie ścinało wszystko, pilnujemy, żeby nie przypaliło się od spodu, a gdy z wierzchu będzie już mało tego w formie cieczy to przewracamy na drugą stronę na minutę, może dwie, żeby się lekko tylko przypiekło
O taki omlet to bym opjer.dolił z chęcią, aż chyba sobie zrobię jutro, tylko ja nie daję mleka/jogurtu nigdy.
Oraz wygląda na duży to nie dziwię się, że Ci popękał - ja takie duże jak robię to przy smażeniu cały czas lekko podnoszę go po bokach, a jak mało ściętego zostaje u góry na środku to przykrywam na chwilę patelnię i się ścina u góry ładnie i już nie trzeba przewracać Ewentualnie można najpierw złożyć go na pół i potem próbować ładnie przerzucić na drugą stronę - podrzucania przy takim dużym i ciężkim omlecie nie polecam - próbowałem i o ile przy naleśnikach mi już bez problemu wychodzi to tu się skończyło nieciekawie
Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2012-07-18 00:04:06
Rada Jedenastu i Inso 2009
Śmierciu, przy omletach polecam zsunac na talerz jakis duzy, potem przykryc go patelnia no i wszystko 180 stopni i laduje na patelni na drugiej stronie