Autor |
"1 POMOC - jak jej udzielić!!!" |
|
crs_sc
|
|
|
|
Methos
|
|
No i -> braku wiedzy, że własnie -> nie udzielenie pomocy -> jest karane
karalne, ale tylko wtedy, gdy osoba która nie pomogła ma certyfikat świadczący o takowym wykształceniu .. bo nie można ukarać zwykłego człowieka, który naprawdę nie ma pojęcia o PP
to zalezy od przypadku |
 |
|
|
hallucyon
|
|
nupel
czasem mi sie wydaje ze robia te zmiany tylko poto by robic a tak naprawde malo to zmienia w ratowanniu zycia
nie masz racji
zauwaz, ze np. jest stala tendecja do wzrostu stosunku ucisniec klatki piersiowej do oddechow:
5:1 przed 2000
15:2 w latach 2000-2005
30:2 obecnie
ma to swoje uzasadnienie w tym, ze aby uzyskac wystarczajaca do czasu przyjazdu zespolu reanimacyjnego perfuzje (ukrwienie) mozgowia i serca, czyli utrzymac przy zyciu delikwenta, lepiej wykonac wieksza ilosc ucisniec mostka w cyklu
te zmiany wynikaja z tego, ze w medycynie tak naprawde dopiero od kilkunastu lat przeprowadza sie ogromne badania statycznyne pozwalajace obiektywnie wylonic najlepsze metody diagnostyczne, lecznicze, itp.
Zmieniony przez - hallucyon w dniu 2007-05-11 23:28:06 |
 |
|
|
nupel
|
lachoniator
|
|
|
|
Methos
|
|
ja powiem to co kiedys powiedział mój isntruktor "kazda reanimacja jest skuteczna jesli tylko jest prowadzona "
i tak naprawdę dla zwykłego człowieka nie wazne czy bedzie to 1 - 5 czy 1 - 15, czy 2 - 30.
Mozna sie spierać która działa lepiej, która gorzej, ale tak naprawdę NIE O TO CHODZI!
wazne BY KTOŚ REANIMOWAŁ, a nie przyjmował biernej pozycji obserwatora gdzies w "tłumu" |
 |
|
|
nupel
|
lachoniator
|
|
<brawo>
ps: nie uczyl Cie moze niejaki pan Prędkiewicz ?
 |
|
|
mmaassoonn
|
|
nie przyjmował biernej pozycji obserwatora gdzies w "tłumu"
to standard
zawsze jak cos sie dzieje to tłumy ludzi się zbiegają i się gapią
zamiast pomóc
drobna rzecz a może ocalić życie/zdrowie
Zmieniony przez - mmaassoonn w dniu 2007-05-12 14:42:42 |
 |
|
|
hallucyon
|
|
nie, mmaassoonn
to nie jest drobna rzecz... |
 |
|
|
G-rajek
|
człowiek orkiestra
|
|
methos- nie reanimacja, tylko resuscytacja ;]
Co do karalnośći i papierków itp. Przez udzielenie pomocy rozumiane jest też np. zabezpieczenie miejsca zdarzenia i wezwania służb medycznych, a nie sam fakt np. resuscytacji, jeśli nie ma się o niej pojęcia
|
|
kasenka
|
|
gdy możliwa jest natychmiastowa pomoc osób do tego przeszkolonych, czyli pogotowie, szpital, ratownicy. i także gdy konieczne jest poddanie poszkodowanego zabiegowi lekarskiemu ... można nie udzielić pomocy i jednocześnie nie podlegać karze.
ps. fajny temat, masz SOG'a ode mnie
ps2. ciekawi mnie jeszcze ilu ludzi umie się odpowiednio zachować w czasie wypadku, czy się szkolicie na jakiś kursach, czy na lekcji PO, czy sami??
ja osobiście na lekcjach, ale są małe efekty więc wzięłam udział w kursie medycznym, za tydzień egzaminy ;p
pozdrawiam ;)
Zmieniony przez - kasenka w dniu 2007-11-29 18:37:20 |
 |
|