FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 28280 razy ¬

ROZRYWKA | Zdrowie
1 POMOC - jak jej udzielić!!! 
[powiadom znajomego]    
Autor "1 POMOC - jak jej udzielić!!!"   

noemaa
 Wysłana - 6 sierpień 2009 22:02      [zgłoszenie naruszenia]

Miło jak ktoś zachowuje wiedze na zawsze o pierwszej pomocy, której uczyli sie na PO w liceum !
Tak naprawdę większość ludzi jak coś się dzieje czeka aż ta druga coś zrobi i to jest błędne kółeczko. Myślą i myślą póki nie wskażesz na kogoś palcem i nie poprosisz o pomoc - niewypada wykręcić się czy może uciec ;)
Pozdrawiam wszystkich nie bojących się udzielać się pierwszej pomocy.

mic-ek
 Wysłana - 6 sierpień 2009 22:26      [zgłoszenie naruszenia]

No niestety tak jest, zwłaszcza w dużych miastach, w mniejszych wydaje mi się ze nie ma takiej znieczulicy.

A co do lekcji PO no mam swoje zdanie na ten temat, straszne podstawy tylko, no ale dużo zależy od nauczyciela.

noemaa
 Wysłana - 6 sierpień 2009 22:40      [zgłoszenie naruszenia]

W szkole jest program,który nauczyciel od przysposobienia obrnonnego ma przeprowadzić i tyle. Jeśli jest chętny to rozwija temat o ciekawostki - jak mówisz wszystko zależy od nauczającego czy chce naprawdę przekazać wiedzę czy tylko odbębnić swoje i wrócić do domu by zanużyc swoje stopy w emeryckie kapciochy.

INSOMNIA
 Wysłana - 6 sierpień 2009 23:00      [zgłoszenie naruszenia]

lekcje PO to jest nic

zwykła 5- albo 16- z pierwszej pomocy PCK dopiero daje raz, że międzynarodowy certyfikat, a dwa, że jakieś wiadomości konkretniejsze

mic-ek
 Wysłana - 6 sierpień 2009 23:32      [zgłoszenie naruszenia]

No ale to już ktoś musi chcieć. Ogólnie trochę aż mnie dziwi że w tym temacie tak cicho, żadnych wątpliwości, pytań, relacji itp. Noema jesteś ratownikiem po szkole?

noemaa
 Wysłana - 7 sierpień 2009 21:41      [zgłoszenie naruszenia]

tak ,jestem ratownikiem po szkole policealnej państwowej i pracuję w zawodzie

romanpolan
 Wysłana - 29 wrzesień 2009 18:01      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli osoba po wypadku drogowym ma widoczne obrażenia np. klatki piersiowej i stwierdzamy brak oddechu to przystępujemy do resuscytacji, czy tylko układamy tą osobę w bezpiecznej pozycji i wzywamy pogotowie?

noemaa
 Wysłana - 30 wrzesień 2009 03:18      [zgłoszenie naruszenia]

po sprawdzeniu świadomości oraz stwierdzenia braku oddechu wzywamy pogotowie ratunkowe i przystępujemy do resuscytacji. Mówię oczywiście o postępowaniu dla osoby niemedycznej (laickiej). pozdr

mic-ek
 Wysłana - 30 wrzesień 2009 05:57       [zgłoszenie naruszenia]

Pewnie że przystępujemy do rko. Nawet podczas jak pęknid żebro albo jakieś inne obrażenia to nie przerywany. Musisz wybrać ważniejsze, a wiadomo że jak nic nie zrobisz bo są obrażenia to zejdzie a tak zawsze są szansę na odratowanie.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 6 stron.   poprzednia

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

1 POMOC - jak jej udzielić!!!

Strony: 1 2 3 4 5 6