witam, czy 20tys za ocieplenie poddasza w domu jednorodzinnym to dużo czy normalnie? powierzchnia podłogi 100m2 , powierzchinia dachu lekko skośnego 130m2, .
z tym ze ja wcześniej sama tzn mój maz , wyjmowalismy stara 20letnia welne, , zrywalismy odeskowanie i folie,, i wynosililsmy na zewnątrz,
, majster robil stelarze i legary pod plyty gk na sufit oraz na podloge gdzie był sam kzywo wylany beton
inna firma ocieplila poddasze od srodka pianka PUR 20cm gr prodex
za 7tys,
wiec czy majster nie kladac welny na sufit nie powiniem wziasc mniej ?
Niestety ceny za takie uslugi ustala sie przed wykonaniem roboty. I dobrze jest wziasc kilka wycen o ile to mozliwe.
IMHO to jest rozbój w biały dzień! Niestety z takimi rozbójnikami niewiele można wygrać. Spróbuj zażądać faktury VAT i dokładnego rozliczenia prac. Może czasami przynieść to zmniejszenie rachunku jeśli odstąpisz od tych żądań.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2016-10-18 19:48:02
130 m regipsów - to nawet ~50 zł metr (google), podłoga pewnie liczył podobnie, bo osb ciężkie i trzeba nosić. + Roboty dekarsko stolarskie i mogło się uzbierać.
Mi ostatnio 30 zł za metr wąskiej podbitki powiedzieli, bez malowania. Ceny usług budowlanych dość wysokie są ostatnio.
przy takich parametrach obstawiam, ze bylo ze 4 gosci w tej firmie
robi sie pewnie kolo 10 godzin
1 gosciu melepeta-murzyn-tragarz ma 8 zl na godzine netto
2 gosci co to robi 12 zl na godzine
1 gosciu majster-fachman co dyryguje i mowi co maja robic, wytycza itd 15zl na godzine
dniowka za wszystkich wychodzi 470 zl
3 tygodnie czyli 15 dni 7050 zl
zus, krusy, podatki po 800zl na lebka razem 3600
juz mamy 10650
do roboty trzeba dojechac: paliwo i amortyzacja samochodu zakładam koło 50zł na dzień, w sumie 750
rekami sie za duzo nie narobi, trzeba miec jakies maszyny, obowiazkowo radio z vox fm, narzedzia i na biezaco je serwisowac, kupowac materialy eksploatacyjne, niby nieduze koszta w sume ale to sie tylko wydaje, 30zl na dzien, 450 za 3 tygodnie
do tego podatki vat/ryczalty/inne zlodziejskie daniny lekko 1000zl
czyli jakies 13000 jawnych kosztow zakladajac, ze kazdy robi co niego nalezy, bez poprawek i jesli wszystko idzie zgodnie z planem i faktycznie bylo 4 gosci, 7 tysi brutto dla prezesa, wcale nie takie dobre pieniadze dla kogos z taka odpowiedzialnoscia
Zmieniony przez - Robot-Man w dniu 2016-10-21 20:20:06
Jak w Polsce ktoś chce pracować to poziom życia o wiele lepszy niż na zachodzie.
wg mnie to zrobil ci to za bezcen
Dokładnie, za damski chvj robili jak dla mnie. Mogli spokojnie wziąć 50% więcej i nie odbiegałoby to od cen rynkowych za bardzo.
Zmieniony przez - melvinmik w dniu 2016-10-21 22:52:58