Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie temat.
Zakładam go tutaj, gdyż alkohole są moją pasją i pracuję z nimi trzy lata.
Wątek powstał w celu propagandowania zmiany struktury picia alkoholu, preferując napoje mieszane o bogatym wyborze smakowym i niższej zawartości alkoholu niż mocne wódki, w konsumpcji których przodujemy na świecie. Kultura picia coctaili i innych napojów mieszanych niestety nie jest w Polsce aż tak rozpowszechniona, jak to ma miejsce na całym świecie.
Dlatego jeżeli chcecie spróbować czegoś nowego - proszę pytać.
Wiedzę czerpię z różnych szkoleń, w których biorę udział oraz z książek.
Chcę pokazać Wam, że alkohol to nie tylko wódka z cola bądź piwo.
zapraszam do dyskusji.
Zmieniony przez - smutasny w dniu 2011-05-10 12:30:00
Daj przepis na dobrego drina za małe pieniądze to zostaniesz przeze mnie błogosławiony.
W domu. Właściwie to na placu do grilla. To daj od razu dla faceta i panny.
U mnie we wsi nie ma lokalu, który zaserwowałby dobrego drina.
Temat jest perspektywiczny, więc nie spjerdol tego %)
Malibu możesz zastąpić tańszym substytutem Canrio. Ewentualnie możesz użyć syropu kokoswego wtedy jednak będzie miało to mniejsza moc
Coś prostszego:
wódka cranberry /blackcurrant + sok porzeczkowy + sprite na górze
Tequilla + mięta + limonka + syrop porzeczkowy (ewentualnie jakiś inny, tequilla bardzo dobrze komponuje się z owocami lasu) + kruszony lód, na górze woda gazowana.
Ostatnio w pracy robię dużą ilość shotów na spirytusie, przykładowo:
Dorzuć jeszcze ceny i będzie baja.
Cena wódki zależy od preferencji - możesz użyć smakowego Stocka, Bolsa, Finki, Danzkiej czy Absoluta - wszystko zależy od funduszy jakimi dysponujesz. Trzy ostatnie pozycje będą droższe gdyż są wódkami klasy premium.
Analogiczna sytuacja jest z syropami i likierami.
Najtańsze syropy są firmy Vicoria's - nie posiadają oni jednak jednak likierów. Giffard też jest tani - posiadają w swojej ofercie zarówno syropy jak i likiery.
Likiery: Bols, Monin, De Kuyper, Marrie Brizard. Najbardziej dostępne są produkty Bolsa.
Żubrówkę możesz zamienić na Żołądkową na trawie żubrowej - moim zdaniem lepsza niż oryginalna żubrówka.
Na sam początek kupiłbym syrop kokosowy i porzeczkowy.
E:
Likier będzie najdroższym alkoholem z wyżej podanych no ale w przeciwieństwie do jednej butelki wódki powienien starczyć na kilka imprez.
Składniki pomocnicze w napojach mieszanych mają na celu udoskonalić, zaromatyzować i wygładzić napoje mieszane.
Zmieniony przez - smutasny w dniu 2011-05-10 13:24:11
Nie znam się na tym, ale wpisuję się dlatego, że może coś kiedyś będę chciał zrobić.
A co do Canri, to kupiłem ostatnio w Żabce za 15 zł . Za***iście wchodzi.