A ja się odniosę do represyjności systemu komunistycznego.
Te represje rzadko były ślepe. Np. nie aresztowano masowo ani nie rozstrzeliwano fachowców. A jeśli już aresztowano to w celu obniżenia kosztów produkcji (wysyłano ich do wyspecjalizowanych obozów pracy).
A jak już mordowano to też nie bez celu.
"Chcę terroru bez zbędnej buchalterii" - chyba Lenin
A terror wiadomo co ma za zadanie.
jakie sa mozliwosci?
teoretyczne duzo a praktycznie???
mozemy sie nie polaczyc z unia,bedziemy otoczeni panstwami,ktore beda w uni.spowoduje to trudnosci w handlu,podrozowaniu,innych rozwiazaniach prawnych(nasze sa caly czas typu represyjno-socjalistyczne,npprzepisy o zameliedowaniu-to po prostu stalinizm!!!)ta sytuacja cos mnie przypomina....1939.
piszac ,ze komunizm(ktorego nigdy nie bylo naprawde nawet w zsrr,a co dopiero u nas)stosowal represje na slepo mam na mysli to co dzialo sie w polsce.oprocz nielicznych osob represjonowanych z klucza ,dlatego ,ze byli w opozycji,reszta represji byla na slepo a znakomita wiekszosc na zasadzie kolezenskiej...tzn nowak byl sek w zaklad. pzpr a nie lubil z przyczyn subiektywnych np kowalskiego.....innym objawem byla nadrzednasc partii nad obowizujacymi oficjalnie przepisami-co powodowalo wiadome skutki
jak na razie zadne stronnictwo polityczne nie zaproponowalo rozzsadnej alternatywy dla wejscia do uni...moze cos takiego jest????jak cos wiecie bardzo chetnie sie z tym zapoznam....
Wiem, że jest ogromna liczba ludzi, którzy są "za" tylko dlatego, że nie widzą innego wyjścia. Dlatego też mam zamiar coś przygotować, ale potrzebuję czasu.
Nie będzie łatwo, zważywszy na to, że właśnie straciłem partycję, a kilka dni wcześniej CD-ROM. Biednemu zawsze wiatr w oczy...
"mozemy sie nie polaczyc z unia,bedziemy otoczeni panstwami,ktore beda w uni.spowoduje to trudnosci w handlu,podrozowaniu,innych rozwiazaniach prawnych"
Tego jeszcze nie wiemy. Nie wiem też, czy mogą nas tak bez końca blokować (chodzi mi o międzynarodowe traktaty handlowe). Poszukam, poszukam...
Zmieniony przez - hizballah w dniu 2003-03-13 14:03:30
mi się hiz wydaje, że Twoje sprzeciwy dla akcesji wynikają z Twojego pesymizmu, Ty widzisz tylko złe rzeczy, może w tym w czym widzisz wady postaraj się też dostrzedz zalety. Nikt nie mówił, że Unia jest bez wad i nikt nie obiecywał, że okres przejściowy będzie łatwy, wiele ludzi będzie cierpiało, ale oni tak czy siak cierpią już teraz. Pomimo tego, że Polska nie weszłaby do Unii weszłyby inne kraje i pod kogo się wtedy podczepisz?
Ja szczerze mówiąc kiedyś też byłem przeciwny Unii, wolałem, żeby Polska skierowała się na wschód, ale jeśli wola naszego rządu jest taka, żeby przystąpić do Unii to trudno. Po wejściu do Unii w samej Polsce może nie będzie lepiej, ale wiele osób stąd wyjedzie, bo będzie im wolno pojechać gdzie zechcą. I co z tego, że do końca życia będą robić za parobka , jeśli i tak będą mieli lepszą pracę niż w Polsce?
"inne kraje jakoś sobie radzą i nie jest w nich gorzej niż przed akcesją, ale nas będą dymać?"
1. "inne kraje" nie wchodziły do UE na takich warunkach.
2. Wiedzę o stosunku "innych krajów" do UE czerpiesz z wizji euroraju, prezentowanych w TVP. Przypomnij mi, żebym zamieścił tutaj *wyniki ankiety*.
"mi się hiz wydaje, że Twoje sprzeciwy dla akcesji wynikają z Twojego pesymizmu,"
Jestem realistą. Gdybym był pesymistą, to nie zajmowałbym się tą tematyką przez kilka lat.
"Ty widzisz tylko złe rzeczy,"
Widzę wszystkie rzeczy, jakie widzieć mogłem, ale sprawy, które poruszam CAŁKOWICIE DYSKREDYTUJĄ UE jako "coś dla nas". Już mówiłem, że nie cieszę się, kiedy ktoś mi zakłada pozłacaną (okazuje się nawet, że to zwykła srebrzanka!!!) pętlę na szyję.
"może w tym w czym widzisz wady postaraj się też dostrzedz zalety."
Dobreee.
"Nikt nie mówił, że Unia jest bez wad i nikt nie obiecywał, że okres przejściowy będzie łatwy, wiele ludzi będzie cierpiało, ale oni tak czy siak cierpią już teraz."
Nie? Cha! A od ilu lat śledzisz sprawy związane z UE?! Jeszcze kilka lat temu większość mieszkańców miast i młodych ludzi NIE WIEDZIAŁA, ŻE MOŻNA BYĆ PRZECIWNIKIEM INTEGRACJI!!!
"Sprzeciw wobec UE wynika z demagogii" - cytat z TVP2 (słowa redaktora!) + potwierdzenie ze strony wszystkich gości.
"Pomimo tego, że Polska nie weszłaby do Unii weszłyby inne kraje i pod kogo się wtedy podczepisz?"
Tego jeszcze nie wiemy.
Można postawić na współpracę (a nie podczepianie się!) z innymi krajami. Pytanie tylko - co będzie, jeśli będziemy bojkotowani?
Na to też jest wyjście, patrząc na to, co owi potencjalni oponenci przechowują na naszym terytorium.
"ale jeśli wola naszego rządu jest taka, żeby przystąpić do Unii to trudno."
Sytuacja staje się dla mnie coraz bardziej jasna. Ciekawe, czy w ogóle byłeś na wyborach.
"Po wejściu do Unii w samej Polsce może nie będzie lepiej, ale wiele osób stąd wyjedzie, bo będzie im wolno pojechać gdzie zechcą."
Widzę, że również jesteś przedstawicielem krótkofalowców. Przy okazji poruszę kwestię rzekomo równoważącego działania UE. Otóż np. Niemcy Wschodnie systematycznie się wyludniają. UE pogłębiła tylko różnice między bogatym zachodem a biednym wschodem, tak jak między bogatszą północną częścią Włoch a częścią południową.
"I co z tego, że do końca życia będą robić za parobka , jeśli i tak będą mieli lepszą pracę niż w Polsce?"
Dobrze, że mam nieproporcjonalnie duże kaptury, bo ręce przygrzmociłyby o ziemię razem z barkami.
"przemyśl sobie to co wyżej napisałem"
Przemyślałem.
"wiem, że wiesz wszystko najlepiej"
Wiem, że postawiłeś na końcu "oczko", ale nie próbuj tego ze mną.
"Atakowanie flagi unijnej jest o tyle niezrozumiałe, że ma ona rodowód chrześcijański. Krąg dwunastu pięcioramiennych gwiazd na błękitnym tle stanowi symbol Europy od 1955 r., pomysł poddali hiszpański dyplomata Salvadore de Mandariega y Rojo i francuski polityk Arsen Heitz. Przez lata spierano się, co właściwie symbolizują gwiazdy - godziny, miesiące, znaki zodiaku. Heitz wyjawił swój plan dopiero na łożu śmierci: gwiazd jest tyle, ile nad głową Marii Panny (z Objawienia św. Jana: "Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na głowie wieniec z gwiazd dwunastu")."
W takim razie UE powinna zrezygnować z tego symbolu już jakiś czas temu. Teraz to już jest bluźnierstwo!