Autor |
"ASO, mechanik czy własna naprawa?" |
|
radziooo88
|
|
No ja swojego Forda C-Maxa serwisuję w ASO. Nie mam im nic do zarzucenia bo autko się sprawuje. Uważam, że wszędzie trafiają się pseudo fachowcy, dlatego warto brać pod uwagę zasłyszane opinie czy też opinie znajomych. |
 |
|
|
Thomy20
|
|
Serwisujesz w ASO i bulisz jak za zboże
|
Qmare
|
|
Opowieści o cenach w ASO proponuję wsadzić między mity i legendy. Mam focusa, którego jak mam kaprys to tam serwisuję. Fakt, nie często się coś z nim dzieje, ale podkusiło mnie o przegląd, w ASO krzyknęli mi coś w okolicach 270 zł. Cały czas mówimy o pełnym przeglądzie. No to powiedziałem, że zastanowię się i wrócę. Pojeździłem po wszystkich januszach, mietkach i innych co mają swoje warsztaty. Zapytałem ich czy za tyle co tam w autoryzowanym serwisie zrobią mi przegląd. Nie będę cytował odpowiedzi, na co dzień nie przeklinam, więc i tutaj nie zrobię wyjątku. Generalnie w tym koszcie byłoby to awykonalne. Dlatego na początku zacząłem od mitów i legend. Warto się też zastanowić kto i po co je przekazuje dalej.
Wróciłem się tam i zrobiłem, i tak mi się kończył. Byłbym głupi jakbym nie skorzystał. |
 |
|
|
bandit_00
|
|
Przegląd kosztuje 98zł (stawka ustawowa) i obejmuje pełne badanie techniczne. Ale jak dla kogoś im droższy tym lepszy to niech robi i w Tico za 1000zł. |
 |
|
|
Smyndrok
|
|
Jak się uczyłem na mechaniora to byłem praktykantem w ASO i co nieco wiem jak to wygląda. Wszystko zależy od człowieka któremu powierzasz swój samochód. Nie ma różnicy czy to ASO czy w Szopie czy pod blokiem na pustakach przy skrzynce piwa. Liczy się tylko SKILL, SPRZĘT i CHĘCI do roboty. |
 |
|
|
Thomy20
|
|
Ja też kilka lat wstecz miałem praktyki w ASO i też co nieco widziałem np. mechaniole jeździli po bułki do sklepu autem klientów pod pretekstem sprawdzenia jak jeździ, a jak jechali to gumy piszczały, silnik chciał wylecieć z ramy a na obrotomierzu brakowało skali, a co robili na warsztacie to aż strach pomyśleć. Wiesiek w stodole robi dokładniej.
Zmieniony przez - Thomy20 w dniu 2016-03-07 20:40:29
|
Qmare
|
|
Thomy20, takie rzeczy się zdarzają, kiedyś prywatny mechanik zrobił sobie moim samochodem offroad. Nie zorientowałbym się gdyby nie to, że nie umył błota, którym auto było mocno zabrudzone. Tak więc takie rzeczy znajdują się bo obu, że tak powiem "stronach barykady", dlatego nie uważałbym tego za nic wiążącego. |
 |
|
|
Thomy20
|
|
Zdarzają się ale to jest niedopuszczalne.
|
Qmare
|
|
To oczywiste, że to jest niedopuszczalne, nawet dziecko ci to powie. Ale chciałem tutaj przede wszystkim pokazać, że takie przypadki mają miejsce wszędzie. |
 |
|
|
MyaMore
|
|
Chłopaki no wszystko fajnie, ale ja mam focusa i niestety gdzie nie pojechałam do prywaciarzy to coś zrąbali. Od jakiegoś czasu serwisuje się w ASO i jakoś nie wynajduja mi problemów do zrobienia na zawołanie. Co jakis czas promocyjnie można coś kupic, teraz za pióra oryginalne dałam 79zł.