Ujmując to w sposób, w jaki Ty to zrobiłeś, należałoby stwierdzić, że "śmierć ma pociąg" do każdego. Myślałem, że pisząc "Ja mam pociag do smierci czy Smierc do mnie? Oto jest pytanie!", masz coś specjalnego na myśli.
Nie, chodzilo o to "babskie" porownanie, ale jestes sceptykiem i nie widzisz tego niejako na wlasne zyczenie.
SKALA DEPRESJI BECKA
Najpierw teoria.
Podejscie Becka do depresji - poznawcze - czyli przyczyną depresji są zaburzenia procesów poznawczych. Zachowanie człowieka jest wyznaczane przez typ informacji jakie docierają do jednostki i jak są one przez nią interpretowane. Patologia pojawia się wówczas gdy istnieje rozbieżność miedzy tym jak jednostka spostrzega sytuację a stanem faktycznym. zaburzeniem są więc nieracjonalne schematy pojawiające się pod postacią automatycznych mysli, które powtarzają się u jednostki niezależnie od zaistniałej sytuacji i są do tego interpretowane jako trafne i oczywiste. Ludzie o podobnych zaburzeniach mają według Becka mysli o podobnej treści i zbliżone oczekiwania. Takie schematy poznawcze mają swoje źródło w dzieciństwie i wyznaczają indywidualną wrażliwość w obliczu stresu.
Depresyjne schematy powstają w następstwie traumatycznych przeżyć, powtarzanych negatywnych sądów dotyczących własnej osoby np. przez rodziców lub przy naśladowaniu depresyjnych modeli. Schematy te nie muszą być używane przez cały czas, mogą się pojawiać tylko w obliczu stresujacych wydarzeń. Podstawowym schematem w tym ujęciu depresji jest tzw. triada poznawcza: negatywny obraz siebie, świata i przyszłości. Utrzymywany jest on zazwyczaj dzięki zniekształceniom poznawczym takim jak:
arbitralne wnioskowanie - dochodzenie do wniosków (zazwyczaj negatywnych) na podstawie pojedynczych przesłanek, z pominieciem innych faktów; zazwyczaj nie ma uzasadnienia w rzeczywistości.
selektywne abstrahowanie - koncentrowanie się tylko na pewnych szczegółach sytuacji i ignorowanie pozostałych.
nadmierna generalizacja - wyciąganie ogólnych wniosków na podstawie jednego tylko wydarzenia ( np. ktos nas za coś opierniczył a my dochodzimy do wniosku że wszyscy nas nienawidzą).
wyolbrzymianie i minimalizowanie - tendencja do niedoceniania własnych sukcesów i wyolbrzymianie własnych błędów i niepowodzeń.
personalizacja - odnoszenie zewnetrznych wydarzeń do siebie.
dychotomiczne myślenie - kategoryzowanie (przyporządkowywanie) wszystkich przeżyć na dwóch opozycyjnych kategoriach (nie uwzglednianie stanów pośrednich - jeśli coś nie wyszło całkiem tak jak miało to tak jakby wcale nie wyszło), a do opisu siebie stosowanie ekstremalnie negatywnych kategorii.
Skala Becka.
Poniżej znajdują się ponumerowane grupy twierdzeń oznaczone literami od A do U. Z każdej grupy wybierz stwierdzenie które najlepiej cię opisuje i zapisz sobie stojacą przy nim cyfrę.
(Depresję diagnozujemy dopiero jeśli czas utrzymywania się poniższych objawów jest dłuższy niż 2 tygodnie i trwa przez większą część dnia)
A.
0 - nie jestem smutny ani przygnebiony.
1 - odczuwam często smutek i przygnebienie.
2 - przeżywam stale smutek, przygnebienie i nie moge uwolnić się od tych przeżyć.
3 - jestem stale tak smutny i nieszczęśliwy, że jest to nie do wytrzymania.
B.
0 - nie przejmuję się zbytnio przyszłością.
1 - często martwie się o przyszłość.
2 - obawiam się, że w przyszłości nic dobrego mnie nie czeka.
3 - czuje, że przyszłość jest beznadziejna i nic tego nie zmieni.
C.
0 - sądzę że nie popełniam większych zaniedbań.
1 - sądzę że czynię więcej zaniedbań niż inni.
2 - kiedy spoglądam na to co robiłem, widzę mnóstwo błędów i zaniedbań.
3 - jestem zupełnie niewydolny i wszystko robię źle.
D.
0 - to co robie sprawia mi przyjemność.
1 - nie cieszy mnie to co robię.
2 - nic mi teraz nie daje prawdziwego zadowolenia.
3 - nie potrafie przeżywać zadowolenia i przyjemności i wszystko mnie nuży.
E.
0 - nie czuję się winnym ani wobec siebie ani wobec innych.
1 - dość często miewam wyrzuty sumienia.
2 - często czuję że zawiniłem.
3 - stale czuję się winnym.
F.
0 - sądzę że nie zasługuję na karę.
1 - sądzę że zasługuję na karę.
2 - spodziewam się ukarania.
3 - wiem że jestem karany (lub ukarany)
G.
0 - jestem z siebie zadowolony.
1 - nie jestem z siebie zadowolony.
2 - czuję do siebie niechęć.
3 - nienawidzę siebie.
H.
0 - nie czuję się gorszy od innnych.
1 - zarzucam sobie że jestem nieudolny i popełniam błędy.
2 - stale potępiam siebie za popełnione błędy.
3 - winie siebie za wszystko zło które istnieje.
I.
0 - nie myślę o odebraniu sobie życia.
1 - myślę o samobójstwie - ale nie mógłbym tego dokonać.
2 - pragne odebrać sobie zycie.
3 - popełnię samobójstwo jak będzie odpowiednia sposobność.
J.
0 - nie płaczę częściej niż zwykle.
1 - płaczę częściej niż dawniej.
2 - ciągle chce mi się płakać.
3 - chciałbym płakać lecz nie jestem w stanie.
K.
0 - nie jestem bardziej podenerwowany niż dawniej.
1 - jestem bardziej nerwowy i przykry niz dawniej.
2 - jestem stale nerwowy i rozdrażniony.
3 - wszystko co dawniej mnie drażniło stało się obojętne.
L.
0 - ludzie interesują mnie jak dawniej.
1 - interesuje się ludźmi mniej niż dawniej.
2 - utraciłem większość zainteresowań innymi ludźmi.
3 - utraciłem wszelkie zainteresowania innymi ludźmi.
M.
0 - decyzje podejmuję łatwo tak jak dawniej.
1 - częściej niż kiedyś odwlekam podjęcie decyzji.
2 - mam dużo trudności z podjęciem decyzji.
3 - nie jestem w stanie podjąć żadnej decyzji.
N.
0 - sądzę że wyglądam nie gorzej niż dawniej.
1 - martwię się tym że wyglądam staro i nieatrakcyjnie.
2 - czuję że wyglądam coraz gorzej.
3 - jestem przekonany że wyglądam okropnie i odpychająco.
O.
0 - mogę pracować tak jak dawniej.
1 - z trudem rozpoczynam każdą czynność.
2 - z wielkim wysiłkiem zmuszam się do zrobienia czegokolwiek.
3 - nie jestem w stanie niec robić.
P.
0 - sypiam dobrze jak zwykle.
1 - sypiam gorzej niż dawniej.
2 - rano budzę się 1 - 2 godziny za wcześnie i trudno jest mi ponownie usnąć.
3 - budzę się kilka godzin za wcześnie i nie mogę usnąć.
Q.
0 - nie męczę się bardziej niż dawniej.
1 - meczę się znacznie łatwiej niż poprzednio.
2 - męczę się wszystkim co robię.
3 - jestem zbyt zmęczony aby cokolwiek robić.
R.
0 - mam apetyt nie gorszy niz dawniej.
1 - mam troche gorszy apetyt,
2 - apetyt mam wyraźnie gorszy.
3 - nie mam w ogóle apetytu.
S.
0 - nie tracę na wadze ciała ( wokresie ostatniego miesiąca)
1 - straciłem na wadze więcej niż 2 kg.
2 - straciłem na wadze więcej niż 4 kg.
3 - straciłem na wadze więcej niż 6 kg.
(jeśli się odchudzasz specjalnie to się nie liczy)
T.
0 - nie martwię się o swoje zdrowie bardziej niż zawsze.
1 - martwię się swoimi doliglewościami, mam rozstrój żoładka, zaparcia, bóle.
2 - stan mego zdrowia bardzoe mnie martwi często o tym myślę.
3 - tak bardzo martwię się o swoje zdrowie że nie mogę o niczym innym myśleć.
U.
0 - moje zainteresowania seksualne nie uległy zmianom.
1 - jestem mniej zainteresowany sprawami płci (seksu)
2 - problemy płciowe wyraźnie mnie interesują.
3 - utraciłem wszelkie zainteresowania sprawami seksualnymi.
Zsumuj teraz wszystkie cyfry i sprawdź w którym przedziale mieści się otrzymany wynik.
Określenie poszczególnych przedziałów depresji (normy niemieckie):
0 do 11 punktów - brak depresji
12 do 19 punktów - łagodna depresja
20 - 25 punktów - średnia depresja
26 i więcej - ciężka depresja
Wynik powyżej 26 punktów powinien koniecznie zostać skonsultowany ze specjalistą!!!
Ponieważ jest to jedynie nieformalny test, nie powinieneś w nim umieszczać takich podziałów: 0 do 11 punktów - brak depresji
12 do 19 punktów - łagodna depresja
20 - 25 punktów - średnia depresja
26 i więcej - ciężka depresja
Komuś wyjdzie w teście, dajmy na to, 13 punktów i będzie się bezpodstawnie zadręczał, że cierpi na "łagodną depresję".
Całkowicie wystarcza stwierdzenie, że wynik powyżej 26 punktów powinien koniecznie zostać skonsultowany ze specjalistą!!!
Zmieniony przez - hallucyon w dniu 2007-02-02 15:17:14
o niestety nie mój test, spotkałem się z nim nie raz, był również tutaj wrzucany na forum(napewno w temacie vitoss'a również), więc na nie dodawałem coś typu lekka depresja, poważna depreja itp.
Co do określania stanów depresji - każdy ma swoje indywidualne zdanie
A dokładny stan depresji określa psycholog lub ewentualnie psychiatra po przejrzeniu wyników testów oraz pytań w nim i po rozmowie z osobą wypełniającą ten test - ale oczywiście, gdy taka osoba po wypełnieniu testu wybierze się
witam wszystkich
smierc.....samobojstwo...moim zdaniem jest to ucieczka przed samym soba i problemami zycia codziennego.....znam te uczucie...niejeden raz to przechodzilam w moim zyciu.
Ale dalam sobie kopa na rozgrzewke i na sile sie zmuszalam aby isc na przod, aby miec i myslec myslami pozytywnymi a jest to w takich sytuacjacj bardzo ciezkie, niekiedy jak gora ktora wydaje sie nie do zdobycia....juz po raz 5 bede zozpoczynala zycie od nowa....nowe mieszkanie , nowe mysli, nowe nastawienie (z tym mam jeszcze problemy), czasami przychodza chwile ze mysle bardzo negatywnie o moim zyciu, o sobie samej ale przychodzi moment otrzezwienia i wyzywam w myslach sama siebie za te glupoty co mi po glowie chodza i dodaje sobie sama otuchy i odwagi, do tego mam bardzo dobrych przyjaciol, moge na nich liczyc a oni na mnie.....
sytuacja finansowa,porozumienie Rodzic-Dziecko i odwrotnie, porozumienie miedzy ludzmi, samotnosc, lzy...i jeszcze inne problemy...to daje takiego dola ze czlowiek czasami mysli ze nie ma swiatla na swojej drodze i idzie w ciemnosc....
Ja swoje swiatelko znalazlam a raczej chyba ono mnie...ale czasami jeszcze przychodza glupie mysli do glowy, walcze z tym a raczej kloce sie z nimi ze nie maja tu co szukac.
wiem ze nie jestem sama ale czasami czlowiek dostaje nieoczekiwanie takiego kopa ze znowu musi sie pozbierac z calych swych sil...
Za kazdym razem gdy sie podniose to dziekuje moim Aniolom za pomoc...
Raskus Grundman bardzo ciekawe artykuly!!!
Raskus..zrobilam sobie ten tescik co umiesciles....19 punktow brrr no ale jeszcze nie jest ze man tak zle hihihi
pozdrawiam