FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 50833 razy ¬

ROZRYWKA | Nauki Humanistyczne
Adaptacje filmowe wybitnych dzieł literackich MATURA USTNA 
[powiadom znajomego]    
Autor "Adaptacje filmowe wybitnych dzieł literackich MATURA USTNA"   

Cheetos5
 Wysłana - 23 luty 2011 20:23      [zgłoszenie naruszenia]

to dobrze

a z doświadczenia poleciłbyś jakieś opracowania, interpretacje??

z zasady nie pije na trzezwo,
z reguły nie sypiam bezsennie...

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 24 luty 2011 18:51      [zgłoszenie naruszenia]

Szczerze mówiąc do tego tematu niespecjalnie potrzebujesz jakichś konkretnych opracować do bibliografii-dałbym tylko jakieś słowniki motywów, leksykony postaci literackich i coś do filmów-jakieś kompendium filmowe, encyklopedie kinematografii czy coś w tym stylu.

A tak do korzystania, bez wpisywania, to jeśli Ci to potrzebne, to bryki z książek są na necie, bo filmy to prosto opisać

Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2011-02-24 18:51:31

AD ANCALES, PLEBES!!!! EGO SUM BARON!!!
Veni, Vidi, Banni!%-)
Mafia znających łacinę%-)Baron wszystkich działów%-)
Rada Jedenastu i Inso 2009

Ekspert -

Mikus773
 Wysłana - 26 luty 2011 19:57      [zgłoszenie naruszenia]

Witam. Nowy jestem i natrafiłem na ten temat z wiadomego powodu ^^
Otóż mam prezentację maturalną przed klasą, to już niestety w ten piątek także czasu niewiele więc liczę na szybkie odpowiedzi. Mój temat brzmi:
"Problemy adaptacji filmowej. Porównaj film z jego literackim pierwowzorem; oceń adaptację."

Jako iż zgłosiłem się na lekcji podczas omawiania jak to ma być zrobione to nauczycielka ułatwiła mi zadanie i na moim przykładzie napisała tezę a brzmi ona następująco:

"Adaptacja filmowa jest reżyserską wersją dzieła literackiego, reżyser ma prawo do dość swobodnej interpretacji tekstu, stąd różnice pomiędzy filmem a literaturą."

Przejrzałem wszystkie strony tego tematu, zamierzam omawiać 3 książki/filmy mianowicie:
Ojciec Chrzestny (czytałem, oglądałem, oglądałem ponownie aby odświeżyć)
Pan Tadeusz (nie czytałem i już nie zdążę, film widziałem ogólnie streszczenie walne i pewnie sporo z neta"
Jądro ciemności (jestem w trakcie czytania a słyszałem że film świetny)

I mam takie pytanie co moglibyście mi doradzić, o czym głównie pisać, oczywiście wiem że o różnicach ale nie wiem czy dam radę się tak długo rozwinąć, nie mogę za dużo od siebie dodawać przez tą tezę, trochę mnie ona ogranicza. Pan śmierć proponujesz fragmenty wszystkich trzech filmów zaprezentować ale o jakie fragmenty Ci chodzi? Czy będą one pasowały do mojego tematu? Ja na przykład miałem zamiar wziąć kilka fragmentów z Ojca Chrzestnego i pokazać nimi jak reżyser ukazał brutalność w filmie (do sceny z głową konia mógłbym dodać ciekawostkę, że w filmie użyto prawdziwej głowy konia) czy to dobry pomysł? I jeszcze takie pytanko, do omawiania Ojca Chrzestnego brać pod uwagę tylko pierwszą część i fragmenty drugiej, te w których ukazana jest młodość Vita? Reszta w końcu nie jest zaczerpnięta z książki, choć można powiedzieć że kontynuacją książki są scenariusze do dwóch następnych części, przy których współpracował autor książki. Liczę na szybkie odpowiedzi z góry dzięki ;)

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 26 luty 2011 23:31      [zgłoszenie naruszenia]

Co do fragmentów to masz wybrać takie, które nie są identyczne jak w książce, co przy "Ojcu chrzestnym" będzie cięzkie, bo książka praktycznie posłużyła za scenariusz i zbytniej ingerencji w to nie było.

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -

Mikus773
 Wysłana - 27 luty 2011 00:29      [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie z tym problem, nie wiem czy wykonać to o czym pisałem, sceny ukazujące brutalność. Pana Tadeusza to mógłbym wyśmiać za efekty specjalne ^^ Sam nie wiem, w temacie mam też "oceń adaptację" i będę je oceniał chyba dopiero we wnioskach. Ciężko ukazać różnice między filmem a książką przedstawiając jakiś fragment filmu, różnice zwykle polegają na pominięciu czegoś bądź zmianie nie widocznej na pierwszy rzut oka (np w książce Michael miał 2 synów a w filmie syna i córkę) ciężko coś takiego pokazać we fragmencie filmu myślę że z pozostałymi filmami też mi się to nie uda.

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 27 luty 2011 11:58      [zgłoszenie naruszenia]

Fragment nie zawsze musi być odniesiony konkretnie do czegoś z prezentacji, może być po prostu poglądowy, jak w ogóle wygląda film. Ale można się odnieść do samej plastyki-czy w książce co jest np. bardziej szczegółowo, obrazowo opisane, niż to się udało przedstawić reżyserowi za pomocą obrazu-albo na odwrót-w książce był płaski opis, a dzięki filmowi nabrał znaczenia.

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -

Mikus773
 Wysłana - 27 luty 2011 12:14      [zgłoszenie naruszenia]

No to mógłbym zrobić że reżyser świetnie oddał sceny akcji albo brutalne sceny i kilka wstawić, tylko nie wiem czy jak bym o ojcu chrzestnym taki fragment dał to czy nie musiałbym z pozostałych filmów też czegoś pokazać. Chyba że ogólny obraz to wtedy pokazałbym po prostu trailery tych filmów

tomala92
 Wysłana - 6 marzec 2011 15:01      [zgłoszenie naruszenia]

Witam. Wybrałem sobie temat maturalny i nie zabardzo wiem jak ując temat. Brzmi on tak :

"Literatura a film. Jak dzieło literackie koresponduje z filmem? Omów zagadnienie, odwołując się do dowolnych dzieł przeniesionych na ekran"

Jeżeli możecie to pomóżcie mi i zaproponujcie jakis plan tej pracy lub może przyklady ksiazek przeniesionych na film. z gory dziekuje :D

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 6 marzec 2011 18:10      [zgłoszenie naruszenia]

I może jeszcze napisać za Ciebie, tłuku?

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -

Landzio
 Wysłana - 12 marzec 2011 18:04      [zgłoszenie naruszenia]

tomala92, z literatury przedmiotu, z ostatnio wydanych pozycji, polecam Ci "Kino bez tajemnic" (pod red. Eweliny Nurczyńskiej-Fidelskiej,wyd."Stentor", Warszawa, 2009) i rozdział tejże o adaptacji filmowej. Jak jesteś superambitny, to weź pod lupę "Rękopis znaleziony w Saragossie" i "Sanatorium pod klepsydrą" Hasa, przy okazji rewidując pogląd, że "filmy to prosto opisać".

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 12 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Adaptacje filmowe wybitnych dzieł literackich MATURA USTNA

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12