FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 50932 razy ¬

ROZRYWKA | Nauki Humanistyczne
Adaptacje filmowe wybitnych dzieł literackich MATURA USTNA 
[powiadom znajomego]    
Autor "Adaptacje filmowe wybitnych dzieł literackich MATURA USTNA"   

roberto 55
Outsider
 Wysłana - 6 grudzień 2007 22:45      [zgłoszenie naruszenia]

Mhm..a wg mnie napisana w świetnym stylu, cała płynie w przeciwieństwie do Forresta.

"A teraz pytanie z dziedziny savoir vivre'u - kiedy Cię mijam,
mam się odwrócić dupą czy jajami?"

Emilly
 Wysłana - 30 styczeń 2008 13:32      [zgłoszenie naruszenia]

Mi też się"Samotność"nie podobała,ale to kwestia gustu... Też wybrałam temat z adaptacjami.Biorę"Jądro Ciemnośi"i"Czas Apokalipsy"ale mam problem ze znalezieniem filmu z polskim dubbingiem albo napisami...może ktoś poradzi? Oprócz tego wzięłam..Folwark Zwierzęcy.Niby nie lektura,ale mój poprzedni nauczyciel od WOSu zadał lekturę i był nią właśnie Folwark Zwierzęcy,co znaczy że jest to książka na poziomie liceum i myślę że nie będę miała problemów przez to że ją wybrałam.Możesz wziaźć "Lalkę",ona miała tam parę adaptacji,możesz wziąźć dwie i porównać która Twoim zdaniem jest dobra a która beznadziejna...

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 30 styczeń 2008 13:52      [zgłoszenie naruszenia]

W wypożyczalni nigdzie nie dostaniesz? Pełno tego filmu było kiedyś w gazetach-z dubbingiem i z napisami, więc myślałem, że łatwo dostać płytkę. Oraz wiesz-masz jeszcze Internet i strony gdzie można "kupić" film

A co do "Samotności.." to fakt-kwestia gustu, ale pod względem literackim ta książka jest po prostu słaba i to już nie tylko pod względem subiektywnych odczuć, ale obiektywnego spojrzenia literaturoznawców i krytyków.

AD ANCALES, PLEBES!!!! EGO SUM BARON!!!
Veni, Vidi, Banni!%-)
Mafia znających łacinę%-)Baron wszystkich działów%-)
Rada Jedenastu i Inso 2009

Ekspert -

roberto 55
Outsider
 Wysłana - 30 styczeń 2008 14:20      [zgłoszenie naruszenia]

Nadal nie wiem co będę prezentował.
Pewnie zrobię sobie w pkt plan na 2 dni przed, powycinam kawałki z filmów i będę improwizował.

vivka
 Wysłana - 4 luty 2008 11:52      [zgłoszenie naruszenia]

sorry ze to powiem ale cale szczescie! ;) czytam to forum od poczatku i na 2. stronie stwierdzilam ze masz juz wszystko przygotowane a teraz tylko dopracowujesz szczegooly.. i zaczynalam miec mysli destruktywne ze juz troche (za)poozno na zabieranie sie do tego.. ale widze ze jestesmy na podobnym etapie ;) pozdrawiam

moja nauczycielka proponowala wesele, co o tym myslicie?!

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 4 luty 2008 13:25      [zgłoszenie naruszenia]

"Wesele" może być-jak i każda lektura, która ma swoją ekranizację

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -

vivka
 Wysłana - 4 luty 2008 15:09      [zgłoszenie naruszenia]

a myslisz ze mozna by o tym powiedziec cos co zainteresuje?! wzialbys wesele jakbys mial taki temat czy raczej nie?! jak pytalam ludzi to wlasnie raczej mieszane zdania albo tak - super albo ze beznadzieja i lepiej tego nie brac.. co Ty o tym myslisz?!

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 4 luty 2008 19:29      [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli bym mógł sobie wybierać książki to "Wesela" bym nie wybrał. Z jednego prostego powodu-ekranizacja tej książki jest słaba, właściwie jota w jotę przedstawiona jest w niej treść tego dramatu...co innego adaptacje teatralne,ale nie o tym jest temat.

Natomiast czy można to pokazać tak, że wzbudzi zainteresowanie? Oczywiście, że można. Jak każdą książkę-kwestia tylko czy Ty masz na to pomysł czy nie. Jak nie masz to sprawa jest prosta-nie bierz tego.

Veni, Vidi, Banni!%-)

Ekspert -

roberto 55
Outsider
 Wysłana - 24 marzec 2008 12:33      [zgłoszenie naruszenia]

I co Vivka, masz już?
Bo u mnie tak jak we wrześniu

vivka
 Wysłana - 24 marzec 2008 12:48      [zgłoszenie naruszenia]

beznadzieja! chcialam to zrobic przez swieta ale jak tylko cos wymysle to znajdzie sie ktos kto stwierdzi ze to kiepski pomysl! ostatnio znalazlam film "Freedom writers" cos w stylu "Mlodych giewnych" napisane na podstawie ksiazki ktoora powstala z pamietnikoow tych "dzieciakoow" ale nie wiem czy mozna to uznac DZIEŁEM LITERACKIM i jak moze to odebrac komisja.. generalnie nie moge sie do tego zabrac! wypozyczylam ksiazki o teorii filmu i adaptacji ale z lat 70. i napisane tak beznadziejnym jezykiem ze sie czytac nie da!
ogoolnie nie mam nic a czasu coraz mniej! a Ty co wybrales i kiedy masz termin?!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 12 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Adaptacje filmowe wybitnych dzieł literackich MATURA USTNA

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12