Autor |
"Adaptacje filmowe wybitnych dzieł literackich MATURA USTNA" |
|
Yosiemaelo
|
YO
|
|
|
|
roberto 55
|
Outsider
|
|
Solaris beznadziejny film.
 |
|
|
Yosiemaelo
|
YO
|
|
|
|
Szahh
|
|
@up
Moim zdaniem to, że powieść jest głośna, nie musi świadczyć o tym, że jest ona wybitna...
Mam pytanie odnośnie bibliografii - gdzie mam umieścić filmy? Czy mam je wpisać w literaturze podmiotu? Czy mam zrobić osobny podpunkt 'filmografia'? |
 |
|
|
slomko
|
|
Witam !! jestem świeży na tym forum, przyznaje się bez bicia że odnalazłem je tylko dzieki maturze i prezentacji ale już troszk przejrzałem i wygląda na bardzo wartościowe, <koniec wazeliny> hehe
Na poważnie to co do pytania mojej poprzedniczki, według nie masz kilka opcji :
1 możesz ustawić dzieła w literaturze podmiotu alfabetycznie opierając się jakimś czynnikiem warunkujacym np, nazwisko autora/ reżysera lub tytuł dzieła
2 mozesz ułozyc zestawienie w kolejności :
najpierw ksiązki potem filmy
3 możesz rozgraniczyć i z robic podtytuły np.
Literatura przedmiotu :
- film :
- coś tam
- tam
- tam
literatura :
- coś tam
-tam
-tam
i też nie powinno być źle, przynajmniej moja polonistka tak twierdziła ale ma już troche lat na karku więc może się myliś <usmiech>
A teraz moja prośba. Mój temat: Adaptacje filmowe dzieł literackich. Przedstaw i omów przykłady, oceń zasadnośc adaptowania literatury dla potrzeb filmu, porównaj literackie i filmowe srodki wyrazu.
Mam już wszystko opracowane praktycznie, pomysł jakiś na to mam, plan ramowy w trakcie tworzenia i własnie zatrzymałem się na tych literackich i filmowych środkach wyrazu ... jak to wpleśc do mojego konspektu i o co to chodzi >> bo ja myślałem że to taka gra światła, podkład muzyczny czy coś takiego a mi polonistka powiedziała że to jakieś fachowe określenia z języka filmowego i literatury ale powiedziała że mi nie moze podać dokładnie co i jak i jakby to powiedzieć jestem w kropce.
Proszę pilnie o pomoc. Konspekt musze oddać 20.04.09 r. |
 |
|
|
bastekgaga
|
| Wysłana - 7 wrzesień 2009 18:26 Usunięta przez Pan Śmierć za naruszenie Pkt1 regulaminu forum. | [zgłoszenie naruszenia] |
| |
|
|
matiel
|
|
Jak myślicie, czy Las Vegas Parano i książka na której jest oparty, to dobra pozycja na prezentacje maturalną na temat "Powieści i ich adaptacje filmowe"? Zastanawiam się czy nie jest może za bardzo kontrowersyjna i czy egzaminatorzy nie będą patrzeć na to "z pod byka".
Jaka jest wasza opinia na ten temat?
Pozdrawiam |
 |
|
|
Pan Śmierć
|
BARON
|
|
Będzie dobra, jeśli poza nią masz jakieś inne książki. W tym temacie jest duża dowolność i nie powinno być problemu.
Rada Jedenastu i Inso 2009 |
Ekspert -
 |
|
|
matiel
|
|
Wziąłem jeszcze Akwarium i Czas Apokalipsy |
 |
|
|