Zakupiłem Alfę 156 SW 2.5 V6.
Jest to mój pierwszy samochód, do tej pory używałem nie swojego kangoo w dieslu 1,5 dCi
Na razie uczę się jezdzić, jeszcze nie depnąłem jej do pełna, boję się, w dodatku ciągle pada i jest ślisko.
Na autostradzie po zakupie jechałem 130km/h
Trochę danych i info:
- silnik 2.5 V6 24V
141 kW (192 KM) @6300 obr./min.
218 [email protected] obr./min
- prędkość max: 230km/h
- przyspieszenie 0-100 7,3 sek.
- spalanie: tyle ile wleje
- 6 biegowa skrzynia (bardzo pożyteczna rzecz)
- rok produkcji 2001
- przebieg 158k km
- klimatyzacja półautomatyczna (możliwość ustawienia auto i dokładnej temp.)
- 4 el. szyby
- el. lusterka
- skórzana tapicerka + fotele
- ABS
- sprowadzona ze Szwajcarii
- była bita w bok kierowcy (tylko ta poduszka została wystrzelona) i wymienione zostały drzwi kierowcy i pasażera
- 4 poduszki powietrze
- Immobilizer, centralny zamek
Aktualna fotka wykonana przez sprzedającego:
środek:
I NAJWAŻNIEJSZE
Zdjęcia mojego wykonania na pewno będą, kwestia lepszej pogody i przede wszystkim umycia alfy.
Jednak najważniejsze jest dla mnie doprowadzić ją do perfekcyjnego stanu mechanicznego jak i wizualnego.
Do zrobienia jest:
- układ wydechowy (sonda lambda i drobne poprawki blacharskie)
- przedni zderzak
- tylna elektryka szyb od strony pasażera (nie działa)
- hamulec ręczny (działa, ale linka ma luzy)
- filtr powietrza i kabinowy (strasznie paruje)
- do czyszczenia wnętrze :D szczególnie dywaniki trzeba wyprać i wysuszyć
- generalnie posprzątać w samochodzie, ale teraz nie ma na to za bardzo pogody, a boję się oddać do myjni
- przydała by się polerka świateł bo już są zmęczone
- na lato większa felga i dobre opony
- regulacja drzwi, trochę się obniżyły
- poprawa klamek, ponieważ nie zawsze przycisk wyskakuje, a raczej zawsze zostaje w środku, co jest strasznie wkurzające.
Jeśli coś mi się jeszcze przypomni albo zauważę w czasie jazdy (użytkuje dopiero od wczoraj godz. 12.00 )to na pewno tutaj napisze.
Śmiało komentujcie, nawet te negatywne opinie uszanuje, każdy ma prawo do swojego zdania.
Zmieniony przez - evenement_ w dniu 2012-01-02 22:50:55
kuzyn kupował podobną (156, ale silnik chyba 1,9 jak dobrze kojarze) - jak ta alfa zostawała , w którymś tam (97-98?) autem roku wg jakiegos tam glownego pisma czy rankingu swiatowego
poczatkowo ekscytacja itd, potem płacz z powodu niezliczonych ilości napraw, głównie zawieszenia , ale pamietam jak zobaczyłem tą alfę po raz pierwszy i jak siedziałem w niej pierwszy raz - rewelacja jazda tez była bardzo przyjemna (jako pasazer bo wtedy mialem z 14 lat ) )
Zmieniony przez - Banan w dniu 2012-01-02 23:39:37
osobiście nie podoba mi się alfa w kombi ale jak to nie mi się ma podobać, silnik 2.5 litra robi swoje