FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 4522 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Alimenty a praca na umowę 
[powiadom znajomego]    
Autor "Alimenty a praca na umowę"   

discpro
 Wysłana - 26 czerwiec 2018 22:37        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witajcie, mam pytanie do was względem alimentów a pracy na umowę o pracę. Czy praca na umowę o pracę może pozbawić mnie alimentów pomimo tego, że chcę się uczyć nadal zaocznie (płatnie) ?

Używaj gogli, mózgu, pisz poprawnie po polsku,
[img][f2.sfd.pl/file/2/images2008/20081208165842.gif[/img]]

SteStifler
Policja
 Wysłana - 30 lipiec 2018 09:58       [zgłoszenie naruszenia]

Oczywiście, że osiąganie regularnych dochodów może Cię pozbawić alimentów,tj. sprawić,iż według ustawy twojego rodzica (rodziców) nie będzie już obciążał obowiązek alimentacyjny. Warunkiem obowiązku alimentacyjnego zobowiązanych jest to, czy jesteś w stanie samodzielnie się utrzymać. Jeśli więc umowa o pracę jest na pełen etat i osiągasz z tego stałe dochody pozwalające Ci się samodzielnie utrzymać (jedzenie, koszty kształcenia, opłaty i inne wydatki), wówczas obowiązek alimentacyjny rodziców wobec ciebie wygasa.
Inną kwestią jest to, iż jesli taki obowiązek jest stwierdzony prawomocnym wyrokiem, to koniecznym jest zainicjowanie postępowania o jego wygaśnięcie - z takim powództwem może wystąpić zobowiązany (tutaj np. rodzic). Jeśli składki ZUS i podatek są odprowadzane przez pracodawcę (legalnie), to sąd w takim postępowaniu uzyska informację o wysokości twoich dochodów i oceni, czy jesteś w stanie samodzielnie się utrzymać dzięki tym dochodom. W tym stanie rzeczy okoliczność,iiż kontynuujesz kształcenie nie stanowi podstawy do utrzymania obowiązku alimentacyjnego, jeśli faktycznie jesteś w stanie się utrzymać z własnych dochodów.

Zmieniony przez - SteStifler w dniu 2018-07-30 10:01:55

Noblesse oblige

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Alimenty a praca na umowę