a) "wgrasz" ludziom swiatopoglad jedyny i sluszny od urodzenia
b) nie bedzie ludzi = nie bedzie problemu z bogiem/brakiem boga = spelnia sie twoja ateistyczna wizja.
obejrzyj sobie film "equlibrium", tam jest dobrze przedstawiony motyw "wyszumienia szkodliwego swiatopogladu"
Co do katastrof- o tysiącach katastrof i dramatach nie dowiemy się nigdy. Współczuję szczerze głodującym dzieciom w Afryce lub ofiarom trzęsień ziemi, powodzianom (np z Polski) ale niestety mimo współczucia nie biorę udziału w jakiś akcjach mających poprawić ich byt- najwyżej sms wyślę, jak większość społeczeństwa.
Ciężko w jakikolwiek sposób pojąć tezę iż "ateiści są bardziej inteligentni od wierzących" ( w sumie nikogo nie powinno to dziwić- jestem tylko katolem z małym IQ ) A tak serio: Zaiste, teza ta błędna jest.
W jaki sposób religia zakrzywia nasz światopogląd? Jeśli chodzi o etykę to jesteśmy blisko ateistów- nie zabijać, nie kraść etc etc. Jeśli już chodzi o bioetykę sprawa może wyglądać nieco inaczej( choć często wcale nie! ). Jeśli chodzi o statystyki to śmiech na sali- wiara w Boga raczej nie przeszkadza mi( i chyba nikomu) w dokonywaniu obliczeń, czy logicznym rozumowaniu zadań. Bóg nie jest przeszkodą w żadnym aspekcie mojego postrzegania rzeczywistości, a skoro i ateiści i chrześcijanie czerpiemy z tych samych ponadczasowych zasad etyki, to o co tu chodzi?
Błąd, miałeś odpowiedzieć: przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej.
No tak, w większości kwestii się zgadzamy. To te kwestie, które religie też podkreślają bardzo jasno- znaczy się- przemoc jest zła... (nie, chrześcijaństwo, mówmy o chrześcijaństwie), ogólnie- morderstwa, gwałty, kradzieże itd. tu się zgadzamy. Nie chodzi tu o Biblię, w której raz Bóg tego zabrania, raz pochwala, najczęściej gdy ludzie robią złe rzeczy w jego imię. Ale duchowni podkreślają tylko jasne strony, wierni co za tym idzie też, i posługują się tą samą wrodzoną empatią co i ateiści. Nie ma tu problemu, choć BIOetyka to też etyka. Też moralność. I tu już nie ma kwestii empatii w przypadku wierzących- to głęboko wbite przekonania o metafizyce, o czymś na co nie ma dowodu. Często kierowanie się takimi kryteriami uniemożliwia dobre decyzje lub skutkuje tragediami. Ok, ogólnikowo, więc przykład- nie uśmiercę tego embriona, sama prędzej umrę. Albo jest sytuacja podbramkowa, inne metody odpadają i... nie pozwalam na przetoczenie krwi, żegnajcie. Albo... nie, nie założę tego kondoma, nie. A później: życie, marsz dla życia, dawać dopłaty dla rodzin wielodzietnych, ********y! Itd.
Ogólnie mam wrażenie, że tam, gdzie empatia jest, tam jest, ale w opinii religii to nie ona jest najważniejsza. Nie chodzi więc o moralność, ta jest drugorzędna. Chodzi o wiekuistą nagrodę. A co do inteligencji, nie wiem dlaczego niby ta teza jest błędna. Nie wiem jak można być inteligentnym i nie dostrzegać tych wszystkich sprzeczności, wewnątrz religii, między religiami, w Biblii, w Koranie, między świętymi księgami. Absurdu- w tym, że nikt tego jakby nie dostrzega i ludzie łatwo inne religie określają jako stek bzdur, podczas gdy ich własna religia także nie jest skażona dowodami i również prezentuje duży zakres czarnoksiężnictwa. Absurd jest też taki, że bóg nigdy jasno niczego nie wskazał. Nie da się do niego dojść rozumowo. Można zlekceważyć wszelkie przesłanki przeczące, i wierzyć INTUICYJNIE, jeśli coś nie pasuje w doktrynie- to na własny sposób, bo tak wygodniej. Więc może i pewni wierzący są inteligentni, ale są przekonani, że sfery wiary to sfery nie do pogodzenia z rozumem. A i owszem, nie do pogodzenia, ale nie oddzielne.
i że niby to jest inteligentne? to tak, jakbyś za pomocą praw fizyki klasycznej próbował wykazać sprzeczności, a co za tym idzie bezsens fizyki kwantowej i teorii względności.I jeszcze dodatkowo sugerujesz wszystko tak, jakby nie dało się pogodzić praw fizyki klasycznej z teorią względności.Jednakże nie jest to nie do pogodzenia.Wystarczy nie sugerować się przesłankami.
Mnie zastanawia skąd wziąłeś pomysł, że WSZYSTKO czym się zajmuje Tadek to podważanie religijnych "dowodów"? Znasz Tadka osobiście czy po prostu dokonałeś powierzchownej oceny przez pryzmat jego postów w dziale Filozofia, Psychologia, Religie?
Tak przy okazji - jeśli ktoś jest zdeklarowanym ateistą to nie oznacza, że neguje religie.
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję.