FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 5941 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Bazylia 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Bazylia"   
 
bardota..
 Wysłana - 6 kwiecień 2006 22:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI



Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Dla mnie to jedno z najcenniejszych ziół w kuchni. Jeśli ktos jeszcze nie próbował polecam. Odradzam jednak stosowanie suszonej bazyli która nie tylko nie posiada takiego aromatu jak świeza ale ma tez inny smak. Świeżą bazylie można kupic we wszystkich hipermarketach (około 4zł), jest zasadzona w doniczce dzieki czemu moze nam długo słuzyć.

Bazylie najcześciej używa się jako dodstek do sosow pomidorowych i innych potraw w ktorych głównym skłądnikiem są pomidory. Warto jednak spróbować także innych potraw.

Omlet z pomidorami, bazylią i szynką

Składniki:

omlet
5 dkg szynki
1 pomidor
świeża bazylia
kilka łyżek sera żółtego (tarkowanego)
sól
pieprz

Sposób przyrządzania:
Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne. Kroimy również bazylię i szynkę (plastry dowolnej szerokości). Ser ucieramy na tarce. Na dosmażający się omlet wrzucamy listki bazylii w ilości wg własnego uznania. Dajemy im nieco czasu na to, by stały się ściętą częścią omletu. Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni pozostałe składniki: pomidor i szynkę. Posypujemy tartym serem. Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę. Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą. Po 2-3 minutach zsuwamy ostrożnie na talerz i podajemy.

Zupa pomidorowa pachnąca bazylią

składniki:

3 cebule
2 puszki pokrojonych pomidorów
bez skórki
60 ml wody
2 kostki rosołowe
10 ml ryżu
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylia, mięta, zielona pietruszka, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć w dużym garnku na odrobinie masła. Dodać ryż i smażyć jeszcze chwilę. Następnie wlać wodę, wrzucić kostki rosołowe i pomidory. Gotować 20 min. Na końcu dodać przyprawy: sprasowany czosnek, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę zielonej pietruszki, szczyptę mięty, sól i pieprz.


Pomidory z bazylia

Składniki:

ser mozarella,
3 pomidory,
oliwa z oliwek,
świeża bazylia,
oregano,
pieprz biały,
sól,(może być czosnek).

Kroimy pomidory na plastry (najlepiej sparzyć je wcześniej i obrać ze skóry), podobnie ser Mozarella - również kroimy na cienkie plastry. Przekładamy na dużym talerzu plaster pomidora, ser Mozarella itd. Solimy przełożone pomidory z serem, dodajemy pieprz, oregano, oraz drobno posiekaną bazylię (jeśli nie mamy świeżej może być tarta z paczki). Wszystko polewamy oliwą z oliwek.

Chlebek czosnkowy z bazylią

Składniki:

4 ząbki czosnku
1 pęczek bazylii
12,5 dag masła
1 bagietka pokrojona w kromki

Sposób przyrządzenia:

Zmiażdżony czosnek wymieszać z posiekaną bazylią i masłem, doprawić solą. Przygotowanym masłem posmarować bagietkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Posmarowane kromki położyć jedna na drugiej, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać ok. 15 min.

Cukinia duszona z pomidorami i bazylią

Składniki:
1 cukinia, 1 cebula, czosnek, 4 pomidory, świeża bazylia, sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Cukinię umyć, obrać, jeżeli jest duża pokroić w kostkę i dusić razem z pokrojoną cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku przez 10 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić przez następne 5 min. Na koniec dodać posiekaną bazylię oraz sól i pieprz.
Podawac z bagietką lub z chrupkim pieczywem.


Pomidory z fetą i bazylią

Składniki:
na każdą osobę po większym pomidorze
kawałek fety
świeża bazylia
oliwa
czarny, świeżo, grubo zmielony pieprz


Sposób przyrządzenia:

Pomidory przekroić na połówki "po linii równika."

Z każdej połówki wydrążyć nasionka i sok, na każdą połówkę kłaść kawałek fety, posypać pieprzem i polać oliwą.

Połówki pomidorów kłaść na kawałkach folii aluminiowej. Zrobić z tej folii coś na kształt miseczki wokół połówki pomidora. W takich miseczkach grillować pomidory, aż staną się miękkie. Upieczone pomidory posypać dużą ilością posiekanej bazylii.

Idealna to potrawa na przystawkę - robi się ją szybko i genialnie pobudza ochotę na następne dania

Quiche z pomidorami i bazylią

składniki:

ciasto:
7 czubatych łyżek mąki
3 łyżki oleju
3 łyzki mleka
8 dag twarogu
czubata łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
pomidory
200 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz, bazylia


Sposób przyrządzenia:

Twaróg wymieszać z mlekiem, olejem, solą, mąką i proszkiem. Zagnieśc dość twarde i lekko kruszące się ciasto. Wykleic nim posmarowana tłuszczem i wysypana bułą tarta tortownicę. Nie zapomnieć o zrobieniu rancika.
Pomidory w plastrach ułożyć na placku. Jajka rozbełtać z mlekiem, solą i pieprzem i wylać na pomidory. Posypać sporą ilością bazylii.
Piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu zostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, żeby nie opadło.
______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
areck
 Wysłana - 6 kwiecień 2006 22:53      [zgłoszenie naruszenia]

No bazylia super Nie wyobrażam sobie spaghetti bez niej
_______________________________
 
Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie dostarcza dowodu tego w słowach

Znawca -
 
Beata249
 Wysłana - 10 kwiecień 2006 23:14      [zgłoszenie naruszenia]

ja tak samo obowiazkowo bazylia do spaghetti

Zmieniony przez - Beata249 w dniu 2006-04-10 23:15:00
_______________________________
 
:)

 
Methos
 Wysłana - 11 kwiecień 2006 13:54      [zgłoszenie naruszenia]

żona ... ty bys mi zrobiła te bułki coooo??? ładnie prosze

Znawca -
 
bardota..
 Wysłana - 11 kwiecień 2006 13:56      [zgłoszenie naruszenia]

rano cie "głowa bolała" to teraz sam sobie bułki rób
_______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
Methos
 Wysłana - 11 kwiecień 2006 13:57      [zgłoszenie naruszenia]

no bo trening za ciezki miałem dzien wczesniej... ale juz mnie boli

Znawca -
 
bardota..
 Wysłana - 11 kwiecień 2006 14:19      [zgłoszenie naruszenia]

żeby nie mówili że spamuje.... teraz to się wypchaj bazylia
_______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
cat amber
 Wysłana - 22 kwiecień 2006 19:16      [zgłoszenie naruszenia]

Bazylia wonna (Ocimum basilicum)
Jest to roślina jednoroczna wyrastająca do 40 cm, o jasnozielonych liściach i bladoróżowych kwiatkach. Istnieje także odmiana bazylii o czerwonych liściach, jeszcze bardziej aromatyczna. Roślina wydziela silny, bardzo charakterystyczny zapach. Zwykła być używana głównie w krajach śródziemnomorskich (ojczyzną bazylii są Indie i Persja), jednakże staje się coraz popularniejsza również w innych krajach, uprawiana szczególnie w doniczkach na parapecie w mieszkaniach. Bazylia najczęściej jest dostępna w postaci suszonej (wchodzi w skład ziół prowansalskich). Jednak niezapomniany jest smak i aromat świeżych liści z doniczkowej uprawy domowej.

Ziołolecznictwo - Właściwości lecznicze
Bazylia zawiera od 0,5% do 1,5% olejku lotnego o bogatym składzie, również ok.6% grabników, flawonoidy oraz karotenoidy, Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek. Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia.

Zastosowanie w kuchni
Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. W postaci świeżych liści obowiązkowa do potraw z pomidorami, w szczególności do makaronów z sosami pomidorowymi. Stanowi podstawową przyprawę każdej potrawie kuchni włoskiej i południowo francuskiej. Dodaje się ją pod koniec gotowania. Zrobiona z 50g. suszonej bazylii na litr wrzącej wody, pita po każdym posiłku herbatka "herbatka rozweselająca" wprowadza w stan pogodnego nastroju.


_______________________________
 
niewinne oczy, spokojna minka, ja jestem łobuz, jak każda dziewczynka

 
szaolin
 Wysłana - 23 kwiecień 2006 04:37      [zgłoszenie naruszenia]

"mąką i proszkiem " =) o jakim proszku mowa?..
_______________________________
 

 
bardota..
 Wysłana - 23 kwiecień 2006 08:02       [zgłoszenie naruszenia]

nie wiem o jaki fragment pytasz ale jesli w kuchni mowi sie o proszku to jest to proszek do pieczenia
_______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Bazylia

Warto przeczytać: sok z burakow na nadcisnienie | zdrowe żarcie | test sprawnosciowy | nakładka na penisa | nakładka | aplikacja komornicza | ponczochy | ponczoch | przedstawiciel handlowy | wwwshowuptvzmyslowasunia | agh | poznam chlopaka | skracanie napletka | napletek | caligula | alfa romeo 147 | klasyk polskiej motoryzacji | polacy | bejsbol wka | szale czaki | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0