Drodzy forumowicze, wiem, że jest to kolejny temat o tej samej tematyce, ale mam nadzieję, że pomożecie Mam dwa dni na napisanie bibliografii, temat: motyw cierpienia w literaturze. Temat bardzo rozległy, co jest tak samą zaletą, jak i wadą. Nie bardzo wiem na czym się skoncentrować. Lektury najlepiej niezbyt długie a pomocne w realizacji tematu. I wydaje mi się, że powinny być ze zbliżonych epok. Myślałem o: "Cierpienia młodego Wertera", "Kamizelka", "Zdążyć przed Panem Bogiem", i jakichś przypowieściach biblijnych. Problem w tym, że są one pisane na przestrzeni wielu wieków, co może stanowić problem. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę dotyczącą realizacji tematu i propozycję książki
No i co z tego, że są pisane na przestrzeni wieków? Masz w temacie zaznaczone, że ma to być na podstawie jednej epoki? Jeśli nie masz to domyślenie oznacza to, że masz ten motyw zaprezentować na przestrzeni różnych epok literackich, niekoniecznie tylko tych, które są w swoim bezpośrednim sąsiedztwie czasowym.
Co do książek to właściwie w każdej jest motyw cierpienia jak się przyjrzeć, więc moja rada - weź te, które przeczytałeś i które zrozumiałeś, będzie Ci łatwiej o nich pisać niż o książkach, które widziałeś tylko pod postacią bryka albo pozycji w spisie lektur.
Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-04-01 21:24:50
Rada Jedenastu i Inso 2009
Dzięki za szybką odpowiedź. Moja polonistka zasugerowała, że utwory powinny być napisane w niewielkim odstępie czasowym, stąd moje wątpliwości. Jeśli jednak jest to dozwolone to chyba pozostanę przy tych, które wymieniłem. Pan Śmierć, co sądzisz, można dobrze omówić temat w oparciu o wymienione książki? No i czy mógłbyś coś podpowiedzieć odnośnie literatury przedmiotu? Bo to właśnie z tym jest największy problem. Z tego co się dowiedziałem słownik motywów literackich nie zalicza się do tej rubryki.
Twoja polonistka jest w takim razie idiotką <niestety> - co to znaczy niewielki odstęp czasowy? Z jej rady wynika, że mają to być utwory z jednej epoki literackiej czyli np. Romantyzmu, bo to jest niewielki odstęp czasowy. Możesz, jeśli już się liczysz ze zdaniem tego tłuka, który uczy Cię polskiego, wybrać książki z sąsiadujących epok - Romantyzm, Pozytywizm, Młoda Polska - to będzie takie pogodzenie dwóch spojrzeń. Natomiast formalnie nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie wziął np. starożytne mity, powieść z Romantyzmu i np. treny Kochanowskiego.
Literatura przedmiotu to powinny być książki poświęcone np. danej epoce literackiej <np. "Pozytywizm", "Romantyzm" - to są tytuły, nie pamiętam autorów, wygugluj sobie> czy konkretnej książce z literatury podmiotu - jest wiele prac z zakresu literaturoznawstwa, dotyczących twórczości danego autora, jak np. Goethego.
W pełni podzielam Twoje zdanie na temat tej nauczycielki, chociaż nie chciałem tego pisać Nie zamierzam już sugerować się jej zdaniem. Tym bardziej wielkie dzięki za pomoc :) Poszukam tej literatury przedmiotu, teraz wiem jak szukać i co to właściwie jest. Nie ukrywam, że moje zainteresowania to bardziej przedmioty ścisłe, ale polski też trzeba dobrze zdać
Nazwisko Imię: Tytuł, Miejsce Wydania: Nazwa wydawnictwa, rok wydania
Jeśli dany utwór znajduje się w większym zbiorze to:
Nazwisko Imię: Tytuł wybranego utworu [w:] Tytuł zbioru, Miejsce Wydania: Nazwa wydawnictwa, rok wydania, s.
Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-04-04 18:19:01