FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 10738 razy ¬

ROZRYWKA | Budownictwo, remonty i majsterkowanie
Bicie wentylatora sufitowego 
[powiadom znajomego]    
Autor "Bicie wentylatora sufitowego"   

1900
 Wysłana - 23 grudzień 2014 19:28        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam,

Mam zamontowane takie cudo w pokoju:

Świeci to fajnie, wyglad mi się podoba mimo że wentylator stary, ale nie o tym chciałem pisać, mianowicie mam problem taki, że wentylator przy kreceniu się ma bicie i lata na boki. Wie ktoś w jaki sposób naprawić to tj. odnaleźć łopatkę inaczej postawioną nie tak? Bo na pierwszy rzut oka wszystkie są równe...

soze86
 Wysłana - 23 grudzień 2014 20:26      [zgłoszenie naruszenia]

może jakaś łopatka albo część jest luźna i siła odśrodkowa powoduje to latanie

Błędne oczy zakłamanych niewolników fikcji...

1900
 Wysłana - 23 grudzień 2014 20:43      [zgłoszenie naruszenia]

Problem jest niestety nieco bardziej złozony, sposób znalazłem taki że zawiesiłem na sznurku taki ciężarek i stojąc na krześle zawiesiłem go równo nad brzegiem jednej z łopatek, po pokręceniu wiatrakiem druga już uderzyła w cieżarek, metoda mało profesjonalna, ale dzięki niej wiem, że niestety ale każda łopatka jest względem siebie nierówna. Wszystko jest dokręcone ok, tylko że z czasem te drewniane listwy wypaczyły się i zdeformowały, narazie to zostawiam jak jest, mam taki drugi jeszcze na części to może któregoś dnia przełoże te śmigła i będzie trochę lepiej. Wbijam sog i temat w sumie już nieaktualny

bread
CHAM I KUTAS
 Wysłana - 23 grudzień 2014 20:55      [zgłoszenie naruszenia]

Bicie najprawdopodobniej spowodowane odpadnięciem elementu odpowiedzialnego za prawidłowe wyważenie łopat wentylatora.
Idź za radą soze. Sprawdź wszystkie połączenia, jeśli wszystko jest ok. a wiatrak nadal "bije", poszukaj w necie producenta i od niego dowiedz się jak, lub ewentualnie gdzie można go naprawić.

ŚMIERĆ FRAJEROM!

Specjalista -

zbys
Elektronika
 Wysłana - 23 grudzień 2014 20:55      [zgłoszenie naruszenia]

Normalnie to takie wiatraki wywaza sie, podobnie jak kola w samochodzie. Sprobuj na probe przymocowac do lopatki (np. gumka recepturka) jakis ciezarek. Probujac po kolei znajdz lopatke, przy ktorej bicie sie zmniejszy. Mozesz wtedy sprobowac dobrac wielkosc ciezarka. Takze mozesz zmniejszac, zwiekszac efekt ciezarka przesuwajac go blizej srodka, lub odsuwajac na zewnatrz. Jak zamocowany na koncu ciagle jest za maly, uzyj nieco wiekszy.

Gdy dobiezesz wartosc i polozenie ciezarka, to przyklej go z wierzchu lopatki, np. przy pomocy gabki/tasmy dwustronnie przylepnej.

Ciezarek przyklejony z wierzchu jest niewidoczny, a powoduje calkowite usuniecie efektu bicia, gdy zostal poprawnie dobrany. Czasami trzeba uzyc dwa na sasiednich lopatkach, aby zrownowazyc zbyt ciezka lopatke przy nieparzystej liczbie lopatek. (ciezarek wypada pomiedzy lopatkami, naprzeciwko tej za ciezkiej)

Zmieniony przez - zbys w dniu 2014-12-23 21:01:09

Lepsze jest wrogiem dobrego!

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

Znawca -

1900
 Wysłana - 23 grudzień 2014 21:06      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki chłopaki za rady, połączenia są ok, więc tu raczej nie szukałbym pzyczyny, ciekawe rozwiazanie Zbys zapodałeś, w wolnej chwili napewno się tym pobawie.
Wbijam sogi

zbys
Elektronika
 Wysłana - 23 grudzień 2014 21:15      [zgłoszenie naruszenia]

Pisalem odpowiedz, zanim dowiedzialem sie, ze lopatki sie zwichrowaly. Jak widac ze zdjecia, lopatki sa przykrecone trzema srubami. Polozenie lopatek mozna zmienic podkladajac podkladki miedzy lopatke a uchwyt.

Jak latwo zauwazyc podkladka przy srodkowej srubie obnizy polozenie lopatki, zas dwie pod zewnetrznymi podniosa ja. Podobnie mozna nawet zmienic kat lopatki podkladkami przy zewnetrznych srubach ( co moze pomoc, gdy lopatka sie zwichrowala i ma inny kat natarcia, niz pozostale). Poeksperymentuj z liczba i gruboscia podkladek, tak aby wszystkie lopatki wirowaly w jednej plaszczyznie. Po czym wywaz je j/w.

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

Znawca -

1900
 Wysłana - 24 grudzień 2014 17:51      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki Zbys, bede działał, równy chłop z ciebie, wbijam sogi.

Wesołych Panowie!

Zmieniony przez - 1900 w dniu 2014-12-24 17:52:32

fubu79
 Wysłana - 8 lipiec 2018 22:08      [zgłoszenie naruszenia]

witam chciałbym odświeżyć mam w tym wiatraku powyginane łopatki "jedno oko na maroko drugie na kaukaz" jak to mądrze ustawić zeby nie bawić sie z tym.

zbys
Elektronika
 Wysłana - 13 lipiec 2018 05:12       [zgłoszenie naruszenia]

Po pierwsze możesz odkręcić łopatki i spróbować je wyprostować. Jak drewniane, to nawilżyć lekko i ścisnąć pomiędzy deskami na kilka dni aż wyschną.

Może zarzuć jakieś zdjęcia jak to wygląda.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2018-07-13 05:13:22

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Bicie wentylatora sufitowego