FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 178810 razy ¬

ROZRYWKA | Filozofia, Psychologia, Religie
Bogowie - słownik 
[powiadom znajomego]    
Autor "Bogowie - słownik"   

Methos
 Wysłana - 30 listopad 2004 08:40      [zgłoszenie naruszenia]

Peggy Sue.....

REWELACYJNE te linki...... naprawdę duuuzo wartosciowych materiałów

SOG SOG SOG SOG dla Ciebie

Sama Galeria też jest SUUUPER - wszystko w jednym miejscu

Pozdrawiam

Ekspert -

Methos
 Wysłana - 30 listopad 2004 10:32      [zgłoszenie naruszenia]

LILITH....... LILITH........

taaaak, dodam coś na temat Lilith

Jesli ktoś nie wie...

Rabini uważali ją za 1 ZONĘ ADAMA - jeszcze przed EWĄ

Uważali że została stworzona Z PROCHU ZIEMII tak jak ADAM!!!!!

Dzis to już podobno tylko legenda... podobno...

tylko co nią nie jest???

wypowiedź Romana Zająca - biblisty i demonologa z KUL.
(mimo wszystko w miarę obiektywna)

Lilith to bardzo intrygująca postać. Według żydowskiej tradycji jest ona żeńskim demonem, mordującym noworodki.
Po raz pierwszy w tej roli pojawiła się w literaturze rabinackiej we wczesnym średniowieczu (wspomina o niej Alfabet ben Sira).
Imię pochodzi od lilitu - żeńskiego demona znanego z mitologii babilońsko-asyryjskiej. Rabini uważali Lilith za pierwszą żonę Adama stworzoną tak jak on z prochu ziemi, skutkiem czego Lilith uważała siebie za równą Adamowi i nie chciała z nim współżyć, leżąc pod Adamem. Ostatecznie uciekła od swego męża (według innych wersji wygnał ją sam Bóg), a Adam otrzymał za żonę Ewę, którą Stwórca powołał do istnienia z żebra mężczyzny.

Po rozstaniu z Adamem, Lilith odleciała nad Morze Czerwone, gdzie współżyła z demonami i z nimi płodziła potomstwo (zob. Księga Zohar).

Oczywiście Biblia nawet jednym słowem nie wspomina o tych wydarzeniach i są one płodem fantazji rabinów, którzy najwyraźniej nie byli skłonni uważać kobiet za istoty, które mogą mieć własne zdanie chociażby w sprawach seksualnych.

Niewątpliwie Lilith uosabia jakieś lęki przed silnymi, wyemancypowanymi kobietami.

W Biblii słowo lilith pojawia się tylko raz - w Księdze Izajasza
(Iz 34, 14). Wielu biblistów ma jednak wątpliwości czy w tekście tym chodzi o demona nocy (nazwa etymologicznie wiąze się z hebr. słowem lajla - noc), czy też po prostu o sowę. Niektóre tłumaczenia tak właśnie podają. Biblia nie mówi więc o Lilith praktycznie nic. Postać ta wywodzi się całkowicie z niebiblijnej tradycji żydowskiej i nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem.

Bardzo polecam powieść Penelope Farmer "Ustami Ewy", w której w literacki sposób opowiedziano na nową historię Lilit, znaną z legend żydowskich. Jest to naprawdę piękna baśniowa przypowieść.

Idąc dalej juz od siebie, podaję imiona pod jakimi Lilith występuje...

Abeko
Abito
Amizo
Batna
Eilo
Ita
Izorpo
Kali
Kea
Kokos
Lilit (Lilith)
Odam
Parca
Patrota
Podo
Satrina
Talto

Oprócz tego z różnych źródeł znane są następujące imiona Lilith (Lilit):

Abro
Abizu
Ajlo
Alu
Amiz
Amizu
Ardad Lilit (Lilith)
Awitu
Bitua
Galu
Gelou
Gilou
'Ik
'Ils
Kali
Kakasz
Kema
Lamassu
Lilit
Partasza
Petrota
Pods
Rafi
Satrina
Tilto
Zahriel
Zefonit

+ mała galeria demonic

[feminaweb.free.fr/gal_demones.htm]

Ciekawe nieprawdaż????

pozdrawiam

Zmieniony przez - Methos w dniu 2004-11-30 10:34:40

Ekspert -

Peggy Sue
 Wysłana - 30 listopad 2004 11:54      [zgłoszenie naruszenia]

ten wizerunek, który wkleiłeś przed Lilith... u mnie wszystko od tego się zaczęło, a i jeszcze od pewnego snu.Ale wracając...zobaczyłam ten plakat w księgarni i wiedziałam,że muszę go mieć.Uwielbiam wpatrywać się w nią, nigdy nie poznam jej tajemnicy chyba. Gdybyś przyjrzał się jej twarzy...rysuje sie w niej jakaś tęsknota, jest jabkby zawieszona w błogim śnie, taka spokojna i rozmarzona, mimo,że szyję oplata jej pętla, a po sukni spływa krew. Czyja to krew? jej czy kogoś innego? Na kogo czeka? na oprawcę, czy może sama jest Aniołem Śmierci uwięzionym w pułapce przyjemności? nigdy nie zgadnę chyba...ach! jak się rozpisałam, jeszcze pomyślisz,ze mnie nawiedziło!
Nie wiem jakie jest twoje wrazenie, ale mnie galeria rysunków zwaliła z nóg, kompletnie się rozłożyłam. Po raz kolejny sog dla ciebie, po pierwsze za miłą niespodziankę, po drugie odbitek. Pozdrawiam.

Methos
 Wysłana - 30 listopad 2004 13:02      [zgłoszenie naruszenia]

Peggy Sue.. cieszę sie bardzo

a ten obraz na samej górze (nad lilith).. rzeczywiscie robi ogromne wrażenie... i juz od jakiego czasu należy rózniez i do moich ulubionych...

Autorem jest o ile się nie mylę rysownik Luis Royo...

Twarz tego anioła, tej kobiety... hmm... to coś w niej.. tak niesamowice piękne, ulotne a jednoczesnie tak bolesne... cierpienie, żal, tęsknota za czymś, za kimś...... oczekiwanie...

To jest NIESAMOWITE!!

Pozdrawiam Goraco Peggy Sue

PS.widzę w opisie ze jestes z Mysłowic (ja z katowic)...
czy kupiłas sobie ten plakat w tej księgarni.. nie wiesz czy jeszcze mozna tam dostac?? sam bym chętnie kupił ten obraz w formie plakatu...

Zmieniony przez - Methos w dniu 2004-11-30 13:42:57

Ekspert -

Peggy Sue
 Wysłana - 30 listopad 2004 13:58      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem czy go znajdziesz, ostatnio widziałam go w Ślązaku, w księgarni "tania Książka", jak się nie mylę to kosztował 18 lub 20 zł.Powodzenia i daj znać czy go kupiłeś. Autorem jest rzeczywiście Luis Royo.

Zmieniony przez - Peggy Sue w dniu 2004-11-30 13:59:50

Wieruszka
 Wysłana - 30 listopad 2004 19:14      [zgłoszenie naruszenia]

A tak wierza na Półwyspie Jamalskim....

Duchy, bóstwa i idole Świat pasterzy pełen jest bogów, bóstw, duchów i idoli, do których czują głęboki respekt. Wyznają oni animizm i surowo przestrzegają zasad wytyczonych przed wiekami przez ich przodków.

Mężczyźni cieszą się pełnią wolności, w przeciwieństwie do kobiet, które są uważane za nieczyste, przez co niegodne obcowania z duchami i bóstwami. Mają one surowy zakaz chodzenia na tyły czumów. Jest tam strefa zarezerwowana wyłącznie dla duchów i mężczyzn. Kobietom nie wolno też przestępować przez męskie narzędzia pracy: młotek, noże, arkan, kij do poganiania reniferów (cziur). W czumie jest także miejsce dla duchów. Jest to linia przeprowadzona od ogniska do tylnej części czumu, gdzie znajdują się stolik z jedzeniem i przedmioty poświęcone duchom, na przykład skóra z rudego lisa. Tam też się składa drobne ofiary z jedzenia i picia w zamian za pomyślność i zdrowie. Linia ta jest uważana za świętą i biegnie daleko w tundrę. Kobietom nie wolno jej przekraczać.

W bardzo rozbudowanej mitologii nienieckiej istnieje dwóch głównych bogów- -braci:
Num, który zamieszkuje górny świat (niebo), i Nga - władca dolnego świata (piekła).

Środkowy świat przeznaczony jest dla ludzi, psów, reniferów, ryb, ptaków i innych stworzeń ziemskich. Każdy z tych głównych bogów ma swoich pomocników odpowiedzialnych za zjawiska zachodzące na Ziemi i w kosmosie (jest np. pani wiatru, władca jezior, burzy, deszczu i gromu).

Szaman - rzadki ptak Człowiekiem znającym wszystkie bóstwa i kontaktującym się z nimi jest szaman. Jest on wybierany przez duchy lub dziedziczy umiejętności i wiedzę po swoich przodkach. W dawnych czasach mieszkańcy tundry zwracali się do szamana ze wszystkimi problemami: prosili o uzdrowienie, przepowiedzenie przyszłości, przebłaganie duchów za niegodny czyn, porady w sprawach sercowych.

Dzisiaj w całym okręgu jamalsko-nienieckim zostało ich tylko kilku. Odszukanie szamanów jest bardzo trudne, ponieważ żyją oni w odosobnieniu, z dala nawet od swoich ziomków, zjednoczeni z tundrą i duchami.

Każda rodzina ma swoje święte miejsce, do którego podąża przynajmniej raz w roku, by złożyć ofiarę. W dawnych czasach wskazywał je szaman lub sama natura dawała znać o niezwykłych właściwościach jakiegoś miejsca. Najczęściej w ofierze składa się renifera, wódkę, rzadko spotykane w tundrze zwierzę, a często stare, święcone sanie.

I przy okazji bardzo interesujace malarstwo Nienieckiego artysty, obrazujace wierzenia jego narodu

Wieruszka
 Wysłana - 30 listopad 2004 19:17      [zgłoszenie naruszenia]

Methos
 Wysłana - 4 grudzień 2004 14:36      [zgłoszenie naruszenia]

wieruszka kolejny świetny tekst, szkoda ze tylko 1 soga moge ci dac... niesłyszałem o tym

PS.no i dowiedziałem sie czegos nowego

a ja w takim razie wrzucam.. coś o UPADŁYCH ANIOŁACH, takie oto coś znalazłem w sieci, i myślę, że w jakis tam sposób wzbogaci
ten "słownik"

Według Apokalipsy św. Jana 12, zbuntowani aniołowie stanowili "trzecią część" zastępów niebiańskich.
Aniołowie ci spadali z niebios przez dziewięć dni.

W XV w. ich liczbę oceniano na 133.306.668.

W etiopskiej Księdze Henocha mowa o 200 upadłych aniołach, lecz z imienia nazwani są tylko niektórzy.

Poniższa lista, zestawiona z imion wymienionych w tym apokryfie, wzbogacona została przekazywane przez wiele innych tekstów pseudoepigraficznych, kabałę, księgi zaklęć, literaturę rabinacką i patrystyczną, a także literaturę piękną.

-Abbadon (niegdyś anioł chóru serafinów)
-Adramelek
-Agares (Agreas)
-Amezjarak (Amiziras; Szemhazaj)
-Amy (niegdyś anioł chóru potęg i chóru aniołów)
-Anmael (utożsamiany z Szemhazajem)
-Arakiel
-Arazjel
-Ariel (niegdyś anioł chóru cnót)
-Ariok
-Armaros (Abaros, Armers, Farmaros)
-Armen
-Artakifa (Arakiba)
-Asbiel
-Asmodaj
-Asmodeusz (niegdyś anioł chóru serafinów)
-Astarot (niegdyś anioł chóru serafinów i chóru tronów)
-Astoret (Astarte)
-Atarkulf
-Auza (Oza)
-Azaradel
-Azazel
-Aza
-Azzael (Azael)

-Balam (niegdyś anioł chóru panowań)
-Barakel (Barakijal)
-Barbatos (niegdyś anioł chóru cnót)
-Barbiel (niegdyś anioł chóru cnót)
-Batarjal
-Belzebub (niegdyś anioł chóru cherubinów)
-Beliar lub Belial (niegdyś anioł chóru cnót i chóru aniołów)
-Busasejal
-Bylet (niegdyś anioł chóru potęg)
-Balberyt (niegdyś anioł chóru cherubinów)
-Belfegor (Baal-Peor; niegdyś anioł chóru księstw)

-Carnivean (niegdyś anioł chóru potęg)
-Carreau (niegdyś anioł chóru potęg)

-Dagon
-Danjal

-Ezekiel

-Forkas (Foras)
-Flauros (Hauras)

-Gaap (niegdyś anioł chóru mocy)
-Gadriel
-Gresil (niegdyś anioł chóru tronów)

-Hakael
-Hananel (Ananel)
-Harut (perski upadły anioł)

-Iblis (Eblis, Haris - mahometański Szatan)

-Jekon
-Jelahiasz (niegdyś anioł chóru cnót)
-Jetrel
-Jomjael
-Juwart (niegdyś anioł chóru cnót)

-Kaim (niegdyś anioł chóru aniołów)
-Kasdeja
-Kawkabel (Kokabel)

-Lau(w)jasz (niegdyś anioł chóru tronów i chóru cherubinów)
-Lewiatan (niegdyś anioł chóru serafinów)
-Lucyfer (często utożsamiany z Szatanem)

-Mammon
-Marchocjasz (niegdyś anioł chóru panowań)
-Marut (perski upadły anioł)
-Mefistofeles
-Mersin
-Moloch
-Mulciber
-Murmur (niegdyś anioł chóru tronów i chóru aniołów)

-Nelchael (niegdyś anioł chóru tronów)
-Nilajhasz (niegdyś anioł chóru panowań)

-Oeillet (niegdyś anioł chóru panowań)
-Olivier (niegdyś anioł chóru archaniołów)
-Ouza (Usjel)

-Pajmon (niegdyś anioł chóru panowań)
-Panemue
-Procel (niegdyś anioł chóru potęg)
-Pursan (niegdyś anioł chóru cnót)

-Raum (niegdyś anioł chóru cnót)
-Rimmon
-Rosier (niegdyś anioł chóru panowań)
-Rumael (Ramiel lub Remiel)

-Samael (Szatan, Asmodeusz)
-Samsawiel
-Saraknial
-Sariel
-Sealiasz (niegdyś anioł chóru cnót)
-Senciner (niegdyś anioł chóru cnót i chóru potęg)
-Simapesjel
-Sonneillon (niegdyś anioł chóru tronów)
-Szamasziel
-Szatan (niegdyś anioł chóru serafinów lub cherubinów)
-Szemhazaj (Semjaza, Azazel; niegdyś anioł chóru serafinów)

-Tabaet
-Tammuz
-Tumael
-Turael
-Turel

-Urakabaramiel
-Usjel (Uzjel; niegdyś anioł chóru cnót)

-Verrier (niegdyś anioł chóru księstw)
-Verrine (niegdyś anioł chóru tronów)

-Wual (niegdyś anioł chóru potęg)

-Zawebe

pozdrawiam

Ekspert -

Methos
 Wysłana - 4 grudzień 2004 14:55      [zgłoszenie naruszenia]

dorzucę materiał pochodzący z "Słownika Aniołów, w tym aniołów upadłych"
Gustawa Davidsona

SAMAEL

Samael (Szatan, Satan) "trucizna Boga", "przywódca wszystkich szatanów", "Anioł Apokalipsy", "Anioł Chaosu", "Anioł Ciemności", "Anioł jecira", "Anioł Odstępca", "Anioł Oskarżyciel", "Anioł Pychy", "Anioł Rzymu lub Edomu", "Anioł Smierci", "Anioł Zła"
Najczęściej utożsamia się go bezpośrednio z Szatanem, a niektórzy analizatorzy pism kanonicznych twierdzą, że "Samael" to właściwe imię owego "znienawidzonego 'przeciwnika', który odstąpił od Boga i wyparł się Jego światłości". Samaela uznaje się albo za najświętszego (lub jednego z najświętszych) albo za najbardziej występnego i najpotężniejszego z upadłych aniołów.
Z jednej strony, w Niebie, był jednym z siedmiu regentów świata, któremu służyły dwa miliony aniołów; z drugiej zaś jest "wielkim wężem o dwunastu skrzydłach, który spadając z niebios, pociągnął za sobą cały układ słoneczny"...
Samael jest również jednym z wielu aniołów pełniących funkcję Anioła Smierci. Ci, którzy uważają Ze Samael był sługa bożym twierdza, że to on był aniołem, który powstrzymał Abrahama przed złożeniem ofiary z Izaaka, oraz tym, który walczył z Jakubem w Penuel, zwą go również "surowością Boża".
Przed swym upadkiem miał on "nosić [wszystkich aniołów] jako odzienie, bowiem przewyższał wszystkich wiedza i chwała". Po straceniu przedstawia się go i pojmuje jako Cesarza Piekła i Króla Upadłych Aniołów, który to miał pod postacią węża skusić Ewę, aby zjadła zakazany owoc, a następnie spłodzić z nia Kaina (jego matka miała być również Lilith).
Według legendy Samael został stracony za popełniony grzech pychy: stracił go na ziemię Bóg, gdy anioł ten odmówił złożenia hołdu Adamowi. - Wówczas to "Samael chwycił za skrzydła Michaela i niechybnie ściągnąłby go w dół, gdyby Bóg się nie wmieszał".
W tradycji żydowskiej Samael jest mężem Lilith (pierwszej żony Adama). Oprócz Lilith, towarzyszkami Samaela sa jeszcze trzy pozostałe żeńskie anioły nierządu: Ejszet Zenunim, Agrat bat Machlat i Naama.
Według Judasza Iszkarioty "psy wyją, gdy Samael, / anioł śmierci tchnący lodem, / mknie przez miasto cichym lotem".
Anioł ten (lub diabeł) jest też "najmłodszym i najbardziej męskim spośród przedstawicieli Piekła, rudowłosym hultajem".
Samael nazywany jest "władca tego świata" oraz "władca mocarstw powietrza" (tak jak Szatan). Miał zostać stworzony szóstego dnia stworzenia z blasku samego Boga.

LUCYFER

Lucyfer "nosiciel światła", "dawca światła") niesłusznie utożsamiany z upadłym aniołem (Samaelem - Szatanem) na skutek błędnego odczytania fragmentu Księgi Izajasza 14, 12 "O, jakże spadłeś z nieba, jaśniejący Synu Jutrzenki". Apostrofa ta w rzeczywistości skierowana jest do Nabuchodonozora, króla Babilonu (poza tym w Starym Testamencie nie ma mowy o aniołach upadłych, pomimo że Bóg "sługom swoim nie ufa / a i w aniołach braki dostrzega" (Hi 4, 18)).
Lucyfera i Szatana utożsamili dopiero Ojcowie Kościoła tacy, jak sw. Hieronim oraz "Księga Henocha".
W okultyzmie Lucyfer miał być niegdyś cherubinem, a obecnie jest Cesarzem Piekła, jednym z jego Czterech Uświęconych Książąt (wschód). Ukazywać się ma pod postacią najpiękniejszego dziecka. Jest demonem grzesznej pychy i oznacza gwiazdę lub planetę Wenus; jest "najjaśniejszym aniołem, Dzieckiem Światłości"

LEWIATAN

Lewiatan Hebrajskie "ten, który zwija się w fałdy") żeński (!!!) pierwotny potwór morski i zły smok, hebrajskie imię bogini Tiamat.
Lewiatan jest potworem głębin i odpowiednikiem męskiego lądowego potwora, Behemota. Jak głosi legenda, zostali oni stworzeni piątego dnia stworzenia.
Lewiatan jest również jednym z Czterech Uswięconych Ksiażat Piekła (zachód), obok Szatana, Lucyfera i Beliala.
W Biblii mowa o niej w Księdze Hioba 41, 1 - 10 (mimo że używany jest męski zaimek "on"), a w Hi 26, 13 nazywają ja "wężem zbiegiem" lub "wijącym się wężem".
W Księdze Izajasza nazywa się ja również "wężem krętym" oraz "potworem morskim, który jest w morzu".
W Apokalipsie sw. Jana jest to "waż starodawny".
W tradycji kabalistów Lewiatan symbolizuje Samaela, który ma być "królem piekła" i jest utożsamiany z Szatanem.
W okultyzmie zaś jest to demon "zachęcający do niewierności".
Według mitologii mandajskiej u kresu czasów wszystkie dusze nieczyste maja być połknięte przez Lewiatana

BELIAL

Belial Berial, czasem Beliar - jeden z najpotężniejszych upadłych aniołów, niegdyś należał do chóru cnót.
Często bywa utożsamiany z Szatanem. Jest "Panem Kłamstwa", zwanym również "Niegodnym". Właśnie za ciągłe kłamanie oraz za pogardę okazywana nowostworzonemu człowiekowi miał zostać stracony.
Stworzony zaraz po Lucyferze z garści ognia , miał upaść "jako pierwszy wśród cnotliwszych", stracony za odmowę uznania obrazu Boga.
Belial wspomniany był w kilku księgach Starego Testamentu jako zły duch, symbol i personifikacja zła.
W literaturze apokryficznej Belial jest księciem ciemności, często też nazywa się go prymasem Piekła.
Według niektórych Belial nigdy nie był aniołem, ale, podobnie jak Aryman, niezależnym i równym Bogu przeciwnikiem.
Milton w "Raju utraconym pisze: "Ostatni nadszedł Belial: bardziej sprośny / Umysł nie został stracony z Niebiosów / Ni rozkochany występniej w występku".
Na rycinie Jacobusa Teramo tańczy przed Salomonem, składając mu listy uwierzytelniające. Jest symbolem niezależności i Księciem Północy.

ABADDON

Abaddon (Apollyon, Apollion ) "Anioł Zniszczenia" z Apokalipsy; anioł śmierci i destrukcji, demon czeluści, władca demonów (sam nazywany demonem zła).
W Starym Testamencie jego imię oznaczało najpierw miejsce zepsucia, świat podziemny. w Biblii jest Aniołem Czeluści i sługa Boga, w okultyzmie jednak i w pismach niekanonicznych jest aniołem zła.
Imieniem tym posługiwano się również nazywając siedzibę złych duchów (Piekło).
Bunyan w "Wędrówce pielgrzyma" opisuje go tak: "pokryty jest rybią łuską, ma skrzydła niczym smok, niedźwiedzie łapy, a z jego brzucha bucha dym i ogień".

ASMODEUSZ

Asmodeusz (Asmoday, Macolf, Morolf) "duch zła", "wściekły diabeł", kiedys serafin, który miał (według Forlonga) upić Noego, w Księdze Tobiasza zas (3, 8; 8, 3) jest złym duchem, który zabił siedmiu nowo poślubionych mężów Sary.
W demonologii jest zarządca piekielnych domów gry.
Cabbel przedstawia go jako syna Lilith i Samaela (lub samego Adama!!!).
W tradycji żydowskiej jest teściem demona Bar Szaloma. Uważany jest za wynalazcę wszelkiej rozrywki, muzyki, tańca i sztuk dramatycznych. W Talmudzie przedstawiany jest jako "król demonów" i władca liczb parzystych. Ma "napełniać mężczyzn żądzą, prowadzącą do wiarołomstwa" oraz "obdarzać magicznymi pierścieniem; pokazuje, jak stać się niewidzialnym; uczy geometrii, arytmetyki, astronomii i nauki o ruchu".
Wezwany, ma się ukazywać jako książę o trzech głowach (byczej, ludzkiej i baraniej) z ogonem węża i gęsimi nogami, który ziejąc ogniem dosiada smoka i dzierży chorągiew oraz włócznię. Jest wodzem 72 legionów duchów piekielnych

Ekspert -

Methos
 Wysłana - 4 grudzień 2004 15:51      [zgłoszenie naruszenia]

KAŻDY MA SWOJEGO ANIOŁA, tak bym powiedział

Specjalnie dla Ciebie PeggySue

i dla Wszystkich którzy Kochają Anioły

daję ten link

[anioly.blog.pl/]

Zmieniony przez - Methos w dniu 2004-12-04 15:52:24

Ekspert -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 12 stron.   poprzednia | następną