GABRIEL
- jego imię oznacza: "Bóg jest moją siłą". Niesie przekaz braterstwa, miłości i wolności. Pomaga wyrażać prawdę w sposób otwarty i szczery. Wspomaga intuicję. Jest nośnikiem słowa Bożego. Patron małych dzieci i naszego wewnętrznego dziecka, czyli każdego z nas. Niesie dobrą radę, współczucie, pomaga w problemach zdrowotnych.
Gabriel- imię jednego z archaniołów, czyli najwyższych posłańców Boga. Imię to jest wymienione w Biblii i po hebrajsku znaczy "Mąż Boży". Gabriel był tym aniołem, który przynosił szczególnie ważne wiadomości od Boga. To właśnie on zapowiedział Maryi, że urodzi Zbawiciela. Muzułmanie wierzą, że archanioł Gabriel podyktował Mahometowi ich świętą księgę, Koran. Dawni Izraelici zaś wierzyli, że kiedy toczyli wojny, Gabriel walczył z obcymi duchami, które wspomagały ich wrogów. Obecnie Gabriel jest patronem radia, poczty i telekomunikacji. Archanioł Gabriel przynosił na ziemię wiadomości od Boga. Zgodne jest to ze znaczeniem liczby tego imienia, gdyż ósemka w numerologii oznacza ducha, który działa w świecie materialnym. Jako ten, kto roznosi wieści, archanioł Gabriel przypomina greckiego boga Merkurego. Każdy z czterech archaniołów związany był z jednym żywiołów, zaś Gabriel odpowiadał żywiołowi ognia.
RAFAEL
- Strażnik życia w raju. Anioł wiedzy i opatrzności. Przekazał Mojżeszowi księgę z ziołami leczniczymi. Leczy ciało, umysł i duszę, niesie ulgę w cierpieniu. Wspomaga proces uzdrawiania i zdolności uzdrowicielskie, ukazuje drogę samodzielnego uleczenia, odnalezienia energii uniwersalnej w przyrodzie. Gdy mamy z nim dobry kontakt, otwieramy przed nim serce, prowadzi nas do właściwych ludzi, przewodników duchowych. Uczy jak być szczęśliwym i pójść ścieżką zdrowia
Rafael (Rafał)- po hebrajsku *Raphael*, dawni Izraelici znali mnóstwo opowieści o czynach tego boskiego wysłannika, z których tylko część została spisana w Biblii. Już w raju anioł Rafael udzielał Adamowi tajemnych nauk. Noemu, kiedy ten płynął w arce, służył światłymi radami. Podarował mu też świętą księgę, która zawierała wiedzę o gwiazdach, o leczeniu i o tym, jak poskramiać złośliwe demony. Dziś można powiedzieć, że Rafał- Rafael uczył astrologii, medycyny i psychoanalizy. O czynach Rafaela opowiada jedna z ksiąg Biblii, Księga Tobiasza. Tobiasz spotyka tajemniczego wędrowca (był nim właśnie Rafael), który uwolnił jego narzeczoną od złych duchów, a jego samego wyleczył ze ślepoty. Zastosował przy tym ciekawą metodę- posłużył się wątrobą ryby, a dziś wiadomo, że właśnie wątroba ryb zawiera witaminę A, środek wzmacniający wzrok! Należy jeszcze dodać, że Rafał- Rafael z Księgi Tobiasza wędrował w towarzystwie psa, co jest absolutnym wyjątkiem w Biblii, jako że dawni Semici psy mieli w pogardzie- ten fakt wskazuje, iż ten archanioł żył w wielkiej przyjaźni z całą przyrodą i jej życiodajnymi siłami. Liczba imienia Rafał wynosi sześć, a szóstka kojarzy się również z leczeniem, uzdrawianiem i znajomością przyrody.
URIEL
- "Boskie światło błyszczy od wewnątrz. Jestem zawsze pełen światła, miłości, wiedzy"- mówi o sobie. Pomaga zrozumieć nasz głos wewnętrzny i iść jego drogą. Został wysłany przez Boga, by powiadomić Noego o potopie. Anioł ratunku. Pomaga zrozumieć przepowiednie, zwalczyć tremę, dodaje odwagi.
Uriel- jego imię oznacza "ogień Boży" lub "światło Boga"- w literaturze pozakanonicznej, jeden z najwyższych rangą aniołów; jak głoszą legendy, Uriel był jednym z aniołów, który pomógł pogrzebać Adama i Abla; pogromcą wojsk Sennacheryba. Wg niektórych źródeł Uriel był aniołem, który wprowadził Ezdrasza w arkana wiedzy niebiańskiej, tłumaczył proroctwa oraz wyprowadził Abrahama z Ur. W tradycji późnego judaizmu Uriel zajął miejsce Fanuela "jako jeden z czterech aniołów obecności"; był także wymieniany jako anioł września oraz anioł stróż wszystkich urodzonych w tym miesiącu. Wg Barretta (The Matus), Uriel sprowadził na ziemie alchemię, boską sztukę, oraz dał ludziom kabałę, klucz do mistycznej interpretacji Pisma, wietegon (wg innych źródeł, uczynił to Metatron). Pomimo sławy, jaką się cieszył, Uriel był jednym z aniołów, których kult został oficjalnie potępiony przez papieża Zachariasza podczas synodu rzymskiego w 745 r.
Witam wszystkich , jestem tutaj nowy , ale przeczytałem cały ten TOPIC i musze stwierdzić jeden błąd a może omyłkę. Mianowicie chodzi o Charona ,przewoźnika , dla którego się zostawiało 1 monetę ( obol ) na ustach ... oglądając film Troja ( polecam ) można dostrzec iż kładą 2 monety i to nie na ustach tylko na oczach.
W filmie był właśnie wątek o tym dokładnie wyjaśniony. W każdym razie kto się teraz myli ? :)
pozdrawiam gorąco
Zmieniony przez - aquarius_n w dniu 2005-01-04 20:22:33
Aquarius_n .... miło mi ze zaglądnąles i przejrzałes ..
Sog dla Ciebie na zachete do dalszych wypowiedzi w innych tematach także
Ale tam nie ma błędu przynajmniej w opariu o materiały jakie mam
m.in 2 przekłady mitologii greckiej..
ot jak czytam (wg przekazów które pozostawili grecy) umarłemu na ustach kładło się 1 obola (nie dwa - ale JEDNEGO)
CO do "dwóch" w wersji autorów filmu Troja.... hmmm, film to film
Ot wiecej o Charonie :
Charon - duch związany ze śmiercią występujący w mitologii Greckiej i Etruskiej.
W mitologii Greckiej: duch świata podziemnego, syn Erebu i Nyks.
Był przewoźnikiem dusz zmarłych przez mityczną rzekę Styks. (W innych wersjach mitu Styks nazywa się Acheron i czasem jest jeziorem lub bagnem, co wynika z tego, że poszczególne państwa-miasta starożytnej Grecji różniły się nieco kulturą).
Jego powinnością było przeprowadzenie ich przez bagniska tu na drugi brzeg rzeki zmarłych. Był to posępny starzec, bezwzględny i bezlitosny.
Nikt żywy nie miał wstępu do jego łodzi (kilka razy zdarzyło się odstępstwo od tej zasady ale zawsze ponosił za to karę, np. za przewiezienie Heraklesa musiał spędzić rok zakuty w łańcuchy), podczas podróży dusze zmarłych musiały wiosłować, a Charon sterował łodzią.
Za swe usługi pobierał opłatę - monetę o wartości 1 OBOLA, dlatego zgodnie ze zwyczajem obowiązkiem rodziny było umieszczanie monety w ustach zmarłego.
W sztuce przedstawia się Charona jako brodatego, siwego, szpetnego starca ubranego w strój niewolnika (z jednym rękawem) i okrągły kapelusz podróżny. Często stoi w łodzi z wiosłem.
W mitologii etruskiej Charon to demon śmierci, który zabijał konającego człowieka i ciągnął go do Podziemia. Przedstawiany był z potężnym młotem w dłoni, z wężami zamiast włosów, często ze skrzydłami.
Pozdrawiam.
Zmieniony przez - Methos w dniu 2005-01-04 20:34:27
hmmm w sumie w przekladach mitologi nam dostepnych jest mowa o monecie w ustach.... jednak Troja to nie jedyny film w ktorym monete klada na oczach... film "Swieci z Bostonu" (dost sympatyczny w szczegolnosc rodzinna modlitwa irlandczykow) tez ukazuje dwie monety na oczach...
moze roznica w przkladach ?? albo jakis malutki blad w druku )
Pozdrawiam