FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 8313 razy ¬

ROZRYWKA | Filozofia, Psychologia, Religie
Brak Filozofii 
[powiadom znajomego]    
Autor "Brak Filozofii"   

Bemen
 Wysłana - 22 grudzień 2014 22:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam!

Czy jest logicznie możliwe, aby nie mieć wypracowanej ideologii i filozofii? Nie znam się na poprawnej terminologii dlatego zapytam prościej (tak żebyście zrozumieli o co chodzi mi konkretniej). Czy można nie wierzyć w nic, ani nie mieć żadnych zasad? Czy można mieć jednym słowem wy***ane na wszystko? Nawet gdy człowiek nie wierzy w boga i sobie podróżuje po świecie bez pracy, to i tak ma wygórowane i wypracowane standardy żeby się nie stoczyć. Czy sama nasza egzystencja nie masz już etykietki "rób tak i tak, bo inaczej coś"? Zastanawia mnie czy może istnieć człowiek bez żadnych zasad i przekonań. Co wy o tym sądzicie?

arbiter elegantiarum

AlKindi
 Wysłana - 22 grudzień 2014 22:59      [zgłoszenie naruszenia]

To możliwe, jeśli ten człowiek : śpi/jest w śpiącze/jest skrajnie upośledzony umysłowo/nie zyje.

Se til helvete og kom dere vekk. Det er ikke en bikkje, det er en slags ting! Det imiterer en bikkje, det er ikke virkel

Bemen
 Wysłana - 22 grudzień 2014 23:09      [zgłoszenie naruszenia]

pomijając te wszystkie aspekty drogi kolego forumowiczu

Boję się, że ja po części jestem takim człowiekiem o którym wspomniałem w temacie, ale mam właśnie dylemat

Zmieniony przez - Bemen w dniu 2014-12-22 23:09:51

arbiter elegantiarum

AlKindi
 Wysłana - 22 grudzień 2014 23:38      [zgłoszenie naruszenia]

Zawsze możesz zostać nihilistą.

Se til helvete og kom dere vekk. Det er ikke en bikkje, det er en slags ting! Det imiterer en bikkje, det er ikke virkel

Pan Śmierć
BARON
 Wysłana - 23 grudzień 2014 11:18      [zgłoszenie naruszenia]

J/w - negacja wszystkiego (zasad, wiary, pozostałych doktryn) to też jest jeden z typów światopoglądu, życiowej filozofii - tak często funkcjonują socjopaci, którzy odrzucają wszelkiego rodzaju normy, zasady, etosy postępowania uważane przez społeczeństwo za normalne, koncentrując się tylko i wyłącznie na realizacji jakichś własnych potrzeb.

Ale nie trzeba być socjopatą - są ludzie, którzy właśnie ze względu na taką filozofię negują wszystko, odrzucają wszystko, itd. Więc nie, nie może istnieć człowiek bez żadnych przekonań, ponieważ nie da się być jednocześnie samodzielną jednostką bez codziennego zajmowania jakiegoś stanowiska wobec świata, a czy może być człowiek bez zasad - zależy co będziemy rozumieć pod tym pojęciem - jeśli człowieka, który nie respektuje kanonu zasad ustalonych przez społeczeństwo to tak (np. wspomniani socjopaci), jeśli zaś to ma być człowiek, który nie kieruje się w życiu żadną zasadą (nawet taką wymyśloną przez siebie) to nie, bo np. już regularne odrzucanie całego tego etosu życia w danym społeczeństwie jest swoistego rodzaju indywidualną zasadą, którą się taki człowiek kieruje.

Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2014-12-23 11:25:46

AD ANCALES, PLEBES!!!! EGO SUM BARON!!!
Veni, Vidi, Banni!%-)
Mafia znających łacinę%-)Baron wszystkich działów%-)
Rada Jedenastu i Inso 2009

Specjalista -

Tadeknorek
 Wysłana - 5 styczeń 2015 07:26      [zgłoszenie naruszenia]

Kanonu zasad ustalonych przez społeczeństwo? Kolejny raz widzę potwierdzenie, że socjopata to pseudomedyczny synonim indywidualisty.

Diabeł zakrył mi oczy ogonem.

Ekspert -

OloKK
Dżony Dep
 Wysłana - 26 styczeń 2015 01:57      [zgłoszenie naruszenia]

Nie, nie może być.

Bądź silny, o człowieku! Pożądaj, raduj się wszystkimi rzeczami
zmysłów i uniesienia: nie bój się, że jakikolwiek bóg wyprze się ciebie za to.
ZAPRASZAM: [www.olokk.pl] // [www.bng-studio.pl]
[www.facebook.com/olokk]

Ekspert -

Matari
 Wysłana - 15 maj 2015 11:55       [zgłoszenie naruszenia]

no nie wiem, kazdy jakieś tam zasady ma, choćby najgłupsze, ale są

[superzespol.pl/] - zaprasza zespół muzyczny Damy Radę

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Brak Filozofii