FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 7321 razy ¬

ROZRYWKA | Nauki Ścisłe
Ceny transferowe w rachunkowości 
[powiadom znajomego]    
Autor "Ceny transferowe w rachunkowości"   

_Jogibabu_
 Wysłana - 17 listopad 2013 12:26        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Niedługo mam obronę pracy magisterskiej z finansów, a w puli pytań jest kwestia cen transferowych, które były omawiane na rachunkowości. Czy ktoś umie prosto wytłumaczyć na czym polegają metody:
Porównywalnej ceny niekontrolowalnej
Metoda ceny odsprzedaży
Metoda rozsądnej marży
Jedyne co znalazłem to definicje z rozporządzenia Ministra Finansów ale muszę umieć je wytłumaczyć, a w grę nie wchodzi nauczenie się formułek, bo profesor którego będę miał w komisji lubi drążyć i usłyszeć jakieś poparcie definicji przykładem.

Sogi za odpowiedź będę wbijał masowo.

anc_kozak
 Wysłana - 21 listopad 2013 22:30      [zgłoszenie naruszenia]

to bardziej z podatków pytanie ;)

porównywalna cena niekontrolowana - stosujemy takie ceny jednostkowe danego towaru w obrocie z jednostką powiązaną jakie stosujemy sprzedając do jednostek niepowiązanych lub jakie stosują inne podmioty handlując z jednostkami nie powiązanymi z nimi

ceny odsprzedaży - obnizamy cenę jaką uzyskuje powiązany odbiorca sprzedając towar na zewnątrz o marżę jaką przeciętnie uzyskują przedsiębiorstwa prowadzące tego typu działalność i koszty jakie poniósł aby dokonac tej sprzedazy

rozsądnej marży - tzw koszt plus marża - liczymy ile powinniśmy na tym wyrobie/towarze zarabiać w warunkach rynkowych

[http://www.theanimalrescuesite.com/]
Pomóż zwierzakom !
"Od tego co masz chciej jeszcze więcej"

_Jogibabu_
 Wysłana - 26 listopad 2013 14:49       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki, sog wszedł

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Ceny transferowe w rachunkowości