Autor |
"Co ostatnio czytasz?" |
|
jakryc
|
ZASŁUŻONY
|
|
Wysłana - 13 listopad 2003 11:01 Przeniesiona przez pawiel z działu 'Polityka'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Sprawdź ile procent masz tłuszczu |
J. Heller "Paragraf 2" - świetny, czarny humor o amerykańskich żołnierzach w czasie II wojny światowej.
SI VIS PACEM, PARA BELLUM...
| |
|
 |
|
|
INSOMNIA
|
|
|
|
INSOMNIA
|
|
|
|
xero
|
|
|
|
jagnik
|
|
Paragraf 22 -IMO bardzo słaba ksiazka i przereklamowana ,ksiazka napisana na jedno kopyto ,humor smiezy ale tylko przez pierwsze 70 stron dalej czytelnik zdaje sobie sprawe iz wszystkie zarty sa "na jedno kopyto" ,w dodatku za duzo nuzacych opisów i za mało dialogów ,niestety nie dotrwałem do konca tej ksiazki gdyz dla mnie była po prostu tragicznie słaba.Ale kazdy ma inny gust.
ja teraz czytam "Argonaci Zach. Pacyfiku"B.Malinowskiego -taka madra ksiazka o murzynach z wysp triobrianda
Wcesniej czytalem Agathe Christie ,w najblizszym czasie: nie moge sie doczekac az wyjdzie nowa ksiazka A.Sapkowskiego"Boży Wojownicy" ;musze przeczytac Sage jeszcze raz i Grzesiuka "Boso ale w ostrogach" i "5 lat kacetu" bo fajne podobno.
[www.valetudo.pl] |
Znawca -
 |
|
|
Nefaryta
|
|
|
|
Nefaryta
|
|
aha chyba Argonauci
A tu troche o autorze tej dosc ciekawej ksiazki
Bronisław Malinowski
(1884 - 1942). Był etnologiem, antropologiem społecznym i socjologiem. W 1914 roku rozpoczął badania terenowe w Nowej Gwinei i na Wyspach Trobriandzkich, w których wyniki przyniosły światowy rozgłos. Pełnił funkcję kierownika kadry antropologii społecznej na uniwersytecie w Londynie, profesor Yale University. Większość życia spędził po za krajem, nie tracił jednak kontaktów z Polską (w czasie II wojny światowej objął kierownictwo Instytucji Polskiej w Nowym Jorku). Stworzył metodę funkcjonalną w naukach zajmujących się badaniem kultury, polegającą na wyjaśnianiu faktów antropologicznych przez ustalanie funkcji, które spełniają one w integralnym systemie kultury. Współpracował z Ignacym Witkiewiczem, z którym łączyła go nie tylko trwająca od dzieciństwa przyjaźń, ale wspólna pasja fotografowania.
[http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=111051]
-Byles kiedys w Ameryce?
-Nie, a widzisz ja znam kogos kto byl i powiedzial mi to i owo |
 |
|
|
JasiekP
|
|
ja czytam drugi tom Don Kochota. Calkiem fajna ksiazka :)
|
 |
|
|
lobo
|
|
mowilem ci jagnik ze paragraf jest wlasnie taki, przereklamowane i dluzy sie jak telenowela...
. |
 |
|
|
GARY_25
|
|
|
|
INSOMNIA
|
|
ja teraz tez czytam paragraf 22 i jak dla mnie fajna ksiazka, ale polecam 14 mrocznych opowiesci stephena kinga, bodajze "w3szystko jest wzgledne", szczegolnie poierwsza opowiesc, wymiata na maksa
Human rase are disease, are the cancer of this planet, and we are the cure-all |
 |
|